Statsdyrkan är ett opium för folket

Oavsett vad man anser om traditionell religion är det rimligt att hålla med om att vår tids stora världsreligion, statsdyrkan, innehåller alla kännetecken på en regelrätt religion. Givetvis med sina egna särskilda egenheter. Vanliga religioner innefattar övernaturliga gudaväsen vilket gör att deras påståenden formellt sett inte kan verifieras eller falsifieras. Statsdyrkarna å sin sida tenderar att förneka övernaturliga gudar och har istället som sin gud upphöjt en konstruktion byggd av människohänder: staten.

Läs hela artikeln av Klaus Bernpaintner

4 reaktioner på ”Statsdyrkan är ett opium för folket”

 1. Leif Ståhlberg

  ”Hmmm… tänkte inte på det!” 😉
  En mycket träffande och inspirerande reflektion.

  Vidare vill jag passa på att tacka, er alla, som skrivit artiklar under denna vecka för den behövliga dos av nyktra betraktelser.
  Speciellt i skuggan av samhällets tillsynes nära förestående kolapps

  Leif

 2. Skön beskrivning. Det är samma kidnappning av folks uppfattning om vad att göra kontra vad att inte göra i båda den organiserade kyrkan och staten. Samma sak med efter-livet. I statens fall efter att man dragit sig tillbaka från jobbet.

  ”Om du betalar nu så får du senare. Jag lovar. På min heder”. Man kan se framför sig killen med kappan öppen visande alla tjänster han erbjuder. Med den skillnaden att vanliga lurendrejare inte håller en pistol mot ens och ens familjs tinningar medan man kritiskt utvärderar sina optioner. Ta pistolen ifrån honom.

 3. Det mest bisarra i ekvationen är att det faktiskt (åtminstone nuförtiden) är helt frivilligt att vara med i en kyrka, så icke med fallet staten. Om det nu vore frivilligt så skulle folk gladeligen få ha vilka vanföreställningar de önskade, det jobbiga är att ”alla ska med”….

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *