Nollränta ger nolltillväxt

Federal Reserve lät den 9 augusti meddela att man under de närmaste två åren kommer låta styrräntan vara noll, eller 0 – 0,25 procent för att vara exakt. (Det är för övrigt något nytt och helt häpnadsväckande att garantera bankerna en specifik tid med nollränta under vilken de kan låna gratis och till exempel tjäna riskfritt (nåväl) på ränta i statsobligationer.) Det är tänkt att detta ska stimulera fram den tillväxt som USA behöver för att finansiera skulder och äventyr. Börserna jublade en halv dag på det glada beskedet. Tyvärr är detta bara ett exempel på alla de oräkneliga villfarelser som man snubblar över i den ekonomiska mittfåran. Den här är dessutom av ett särdeles farligt slag. Nollränta ger nämligen inte mycket mer än nolltillväxt. Precis som visats av de senaste tre årens nollränta.

Läs hela artikeln av Klaus Bernpaintner

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *