Anarkokapitalism är inte science-fiction

Varje gång någon får höra att jag förespråkar ett statlöst samhälle med privat äganderätt får jag alltid frågan om hur samhället skulle se ut och fungera.
”Men hur tänker du att pengar skulle fungera?”
”Hur skulle jag ha råd att åka ambulans? Det kostar ju över 100 000 kronor!”
”Hur skulle det fungera med vägar?”
eller,
”Men skolorna? Friskolor är ju jättedåliga”

Jag vet inte. Jag skriver inte science-fiction-noveller. Jag kan bara förklara hur det skulle fungera ekonomiskt.
Varje människa handlar. Syftet med handlingar att tillfredsställa ett behov. Är jag törstig, dricker jag. Är jag avundsjuk på grannens nya bil, så går jag själv och köper en ny. Vi använder alltså medel för att uppnå mål. Eftersom vi alla är olika, med olika förmågor och preferenser så tjänar vi på att hjälpas åt och byta med varann. Vi handlar med varor och tjänster genom ett bytesmedium som vi kallar pengar. Subjektiva värderingar leder till att person A värderar en tröja mer än 150 kronor och person B värderar 150 kronor mer än tröjan. Därför byter de med varann. Även om vi antar att du utför allting bäst själv tjänar du fortfarande på att ta hjälp av andra då tiden är knapp. Även ett barn kan hjälpa till att hålla eller hämta. Vid rätt pris kan alla bistå med något.


Apropå frågan om pengar så har vi uppenbarligen ett behov av pengar eftersom direkt byteshandel är oerhört besvärligt, som när fiskaren är på jakt efter ny hemelektronik. Pengar kommer alltså finnas även i ett statslöst samhälle. Om man besitter färdigheter kan man sälja sitt arbete eller tjänst för pengar. För de som helt saknar färdigheter finns det ändå hopp då människor är sociala varelser som också har behov av att hjälpa andra människor. Man kan hjälpa personligen eller via en välgörenhetsorganisation. De som är mest oroade för de hjälplösa behöver alltså inte oroa sig, då de själva är beviset på att någon kommer vilja ta på sig att hjälpa dem.


Hur ska vi då ha råd att åka ambulans? Åter igen, om det finns ett behov av att åka ambulans så kommer någon att tillgodose det behovet och att de flesta har råd att åka, antingen genom försäkring, avbetalning, donation eller liknande. Där det finns behov finns det entreprenörer och tvärtemot vad socialister tror finns det finns ingen logik i att höja priserna så ingen har råd, tvärtom söker de flesta att se till att så många som möjligt har råd och tjänar på en affär. Men även om priset för vissa varor och tjänster överstiger det som en konsument har i plånboken för tillfället finns det finansiering. Försäkringar, eller avbetalning till exempel. Varför erbjuder fler och fler företag det som alternativ? Jo för att fler ska kunna köpa deras varor och tjänster. Och visst är det bra för den som inte har råd just då? Ja, bägge parter vinner på det.


När enteprenörer tillåts att konkurrera fritt om kunder, kommer de att tävla mot varandra om vem som kan skapa den bästa produkten till bästa pris. Därför kommer vägarna att vara rekorderliga. Företagen som äger vägarna kommer att ta ut en avgift för de som använder vägarna. Precis som nu, så kostar vägar pengar och alla som betalar skatt betalar för vägarna. Skillnaden blir att den som inte använder vägen inte behöver betala för den och den som använder den mer kommer också att betala mer. Precis som med vilken vara eller tjänst som helst.


Man kan tycka vad man vill om dagens friskola, men det är inte en fri skola. En helt privat skola hade så klart varit byggd på vinst, till skillnad från de friskolor vi har idag som betalas av skattebetalarna. Skolorna hade konkurrerat om att vara bäst både i fråga om ordning, läroplan, lärare, elever, betygsättning, pedagogik osv. Men också pris. Skolorna hade varit helt beroende av att tillgodose elevernas och deras föräldrars förväntningar och behov, för att tjäna pengar. Dagens friskolor har inte samma press på sig att tjäna pengar, de har nämligen en garanterad subvention av staten. Detta ökar inte bara kostnaderna och håller tillbaka kvaliteten, det hindrar också nödvändiga innovationer inom utbildningstjänster.


Det finns gott om exempel på anarkokapitalism i historien att peka på, och även om samhället ser väldigt annorlunda ut idag så är anarkokapitalism varken science-fiction eller utopiskt, det är resultatet av frivilligt utbyte mellan människor. Det har alltid funnits och kommer alltid behövas, i ett parallellsamhälle nära dig.

1 reaktion på ”Anarkokapitalism är inte science-fiction”

  1. Det enda anarkokapitalismen delar med science-fiction är att det handlar om framtiden.

    På det stora hela så rör sig mänskligheten mot mer frihet.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *