Da Afghanistan Bank

Nu när talibanerna tagit över Afghanistan är det intressant att studera vad som händer med landets centralbank. Det är pedagogiskt värdefullt för andra som vill försöka göra sig fria från det globala centralbanksväldet.

År 1921 blev Afghanistan fritt från brittiskt herravälde, 1934 erkänner USA landet och 1939 etableras centralbanken Da Afghanistan Bank. I en värld där dollarn är reservvaluta är världens centralbanker i praktiken underställda amerikansk penningpolitik. När guld var världens reservvaluta hade centralbankerna guld i valvet och den lokala valutan utfärdades i relation till hur mycket guld som fanns i valvet (”reserven”). Nu när amerikansk dollar är reservvaluta utfärdas lokal valuta i enlighet med hur mycket dollar som finns i centralbankens valv. När FED pumpar pengar hänger världens centralbanker med och trycker upp mer lokal valuta för att pressa ner och bibehålla växelkursen mot dollarn. Det är egentligen inte nödvändigt, men nästan alla Harvard- och universitetsutbildade tror att en stark växelkurs skadar den egna ekonomin och det är därför de känner sig pressade att hänga med i USA-inflationen. Dessutom existerar Internationella valutafonden för att sätta press på världens ekonomier att hänga med i amerikansk inflationspolitik. Detta är bakgrunden till uttrycket att USAs främsta exportvara är inflation. Av fransmännen har det kallas ”USAs hutlösa privilegium”.

När talibanerna tog över flydde ”presidenten” landet med fyra bilar och en helikopter full med pengar, enligt ryska ambassaden. Samtidigt flydde den afghanske centralbankschefen Ajmal Ahmady från Kabul. I en intervju i det amerikanska regimorganet CNN ger Ahmady sin syn på problemen. Centralbankens dollarreserv är i praktiken tömd, samtidigt som USA har fryst 10 miljarder dollar av reserven som ligger i USA, Internationella valutafonden håller tillbaka sina leveranser av USD, och Världsbanken likaså på grund av oro för kvinnornas framtid. Redan innan talibanernas övertag hade centralbanken begränsat hur mycket pengar människor kunde ta ut från banken för att förhindra bankrusning. Genom att underkasta sig det globala centralbanksväldet sätter man sig i en situation där man kan bli utpressad av internationella intressen.

Det finns mycket att säga om Afghanistans situation. I slutänden måste man arbeta för att kunna äta, sälja för att kunna köpa, exportera för att importera. Pengar och banker är bara en mellanhand. Det skapar inte mat och andra varor. Det behövs inte en dollarreserv för att kunna äta. Och om man behöver dollar för att importera något behöver man ingen centralbank som mellanhand. Vanliga banker och andra valutaväxlare kan ha sina egna valutareserver och sköta det.

Centralbanker är en akilleshäl för ett folk som vill vara fria. I och med att de skapar pengar ur intet baserat på skuld blir det monetära systemet beroende av folkets förtroende. När oro uppstår och förtroendet brister rusar människor till banken för att hämta ut sina besparingar. Då upptäcker de att banken inte har täckning och att centralbanken begränsat deras uttag av sina egna pengar för att skydda bankerna. Detta bedrägeri är vad harvardfolket kallar ”likviditetsbrist”. I ett samhälle utan centralbanker blir det mycket svårt för bankerna att driva rörelse utan att ha täckning. Det blir också ett samhälle där folket inte lika lätt kan utsättas för internationella utpressningar.

Om talibanerna behöver amerikanska dollar kan de alltid sälja något av den amerikanska stridsmateriel till ett värde av 10-80 miljarder dollar som amerikanerna lämnat kvar eller ta över de amerikanska opiumfälten och sälja droger.

1 reaktion på ”Da Afghanistan Bank”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *