En värld med österrikisk ekonomi

”Hur skulle ett samhälle med österrikisk ekonomi se ut?”

Varje gång man förklarar österrikisk nationalekonomi (ÖE) för en grupp människor får man den frågan. Svaret är ”Precis som det du ser omkring dig just nu”.

Frågan bygger på missuppfattningen att ÖE är en frimarknads-ideologi. Det spelar ingen roll hur många gånger man inledningsvis förklarar att (österrikisk) nationalekonomi är en vetenskap och att den inte ska blandas ihop med en önskan om fria marknader, vilket är en ideologi. Frågan kommer ändå. Man kan inte välja att införa ÖE i samhället mer än man kan välja införa gravitationslagen i universum; de finns där vare sig man gillar dem eller inte.

Det är egentligen inte konstigt att folk tror att ÖE är en ideologi eftersom de som förstått ÖE tenderar att förespråka fria marknader – och frihet i allmänhet. ÖE gör att man inser att materiellt välstånd skapas mellan fritt handlande människor. Staten kan inte bidra till att skapa ännu mer materiellt välstånd. Den kan bara omfördela och förslösa. Därför är det ovanligt att österrikiska nationalekonomer jobbar med ekonomisk policy. Eftersom politiker vill omfördela och förslösa har ÖE inte mycket att bidra med.

Men strikt talat, även om man förstår ÖE måste man inte vara frimarknadsförespråkare, även om det i praktiken är ovanligt att vara något annat. Ett samhälle skulle till exempel kunna tycka att det vore värt att knäckta några ägg för att laga en välfärdsomelett. ÖE teori kan då hjälpa kockarna att förstå ungefär vad den sociala kostnaden blir – skatter, arbetslöshet, slöseri, mindre entreprenörskap och materiellt välstånd – och hjälpa dem avgöra om det är värt det. Ett annat samhälle skulle kanske vilja förbjuda handel med utrotningshotade djur, pornografi, bordeller, försäljning av mark och företag till utlänningar. ÖE teori kan hjälpa till att analysera konsekvenserna och hjälpa till att avgöra om det är ”värt” det. Och så vidare.

Man kan alltså inte välja att införa österrikisk nationalekonomi eftersom den bara beskriver hur ekonomi fungerar. Det är fullt möjligt att förstå ÖE och ändå inte förespråka helt fria marknader. Det är dock ovanligt att hitta en ÖE-kunnig person som inte vill ha betydligt friare marknader än idag.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *