”Företag vill bara tjäna pengar”

Det verkar höra till det politiska sinnet att uttrycka sig om sådant man inte vet något om. Det är lättare att bilda en åsikt än att bilda sig. Det händer därför då och då att man hör någon uttrycka sitt förakt mot ett företag i synnerhet, men i svepande ordalag som innefattar företag i allmänhet.

Som personen i min närhet sa: ”Företag vill bara tjäna pengar”.

För ett antal år sedan hade min första tanke förmodligen varit att det är sant, svårt att komma ifrån och ännu svårare att motbevisa. För ett par år sedan kanske jag hade tänkt att vad gör det om de vill tjäna pengar, då företag behövs för att producera sådant vi behöver? Men denna gången var min spontana tanke en helt annan.. nämligen: ”Okej. Så hur gör man det?”. För visst vill företag tjäna pengar. Men hur bär man sig åt? Personen i fråga hade inte tänkt så långt.

Det korta svaret, i teorin, är genom att betjäna andra. Ett företag kan inte tjäna någonting om det inte först kommer på ett sätt att tjäna andra. Du kan tycka att din idé, tjänst eller produkt, är fantastisk, men så länge du inte har ett betydande antal andra människor som tycker samma sak, och som är villiga att avstå andra saker för att få ta del av den, så har du endast en hobby som i bästa fall inte kostar pengar utan bara tid, men som i vilket fall inte tjänar pengar eller dina medmänniskor.

Men frågan är intressant och svaret undvikande. Hur tjänar man pengar? Det är inte så lätt som det låter. Man har kostnader av en anledning. Dessa kan man inte bara göra sig av med. Man har priser av en anledning, dessa kan man inte bara höja. Fingertoppskänsla är viktigt då för mycket eller för lite av någonting kommer leda till oönskade konsekvenser.

Detta, bör nämnas, är en avgörande skillnad från staten som har ett ”kundunderlag” lika stort som befolkningen och som höjer inkomsten och sänker utgifterna beroende på sina egna behov, istället för att justera sin verksamhet efter andras behov. Varje vänsteraktivist borde prova det glamorösa livet som entreprenör och kapitalist först, särskilt i ett land som Sverige, och uttala sig därefter. (Inte för att empiri går före teori, utan för att många är mottagligare för egen erfarenhet än logik. Lär man sig inte av goda råd lär man sig av smärta).

Jag hade en liknande diskussion med en på twitter som förespråkade medborgarlön. Jag varnade honom att en global medborgarlön, som han förespråkade, visserligen kunde omfördela pengar från somliga till andra på det sätt han önskade, men att det inte var ett tillförlitligt sätt att upprätthålla en ekonomi då underlaget plötsligt kan försvinna.

Han förstod inte riktigt, så jag drog en jämförelse. Det är lätt att säga att man ska omfördela, men det förutsätter att det redan finns något att omfördela. Att säga att man ska leva på medborgarlön utan att veta hur värde blir till är som att säga att man ska leva av potatis utan att veta hur potatis blir till. Hans svar blev ”jag är som sagt för en produktionsskatt och medborgarlön för att hålla maskineriet igång, samtidigt som folk kan leva utan stressen att inte veta om man får mat på bordet i slutet av månaden”. Med det stod det klart att han inte visste hur man odlar potatis.

Så nästa gång någon klämmer ur sig att ”företag bara vill tjäna pengar”. Fråga dem hur de bär sig åt, då du är sugen på att börja tjäna pengar du också.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *