Anhållan om möte med Riksbankschefen

Den 3 maj annonserade Riksbanken att man kommer bjuda in allmänheten till Hemma hos Riksbanken, ”ett digitalt öppet hus med en härlig mix av intressanta studiosamtal”.

Den 4 maj släpptes uppföljaren Inför Hemma hos Riksbanken för att bygga upp stämningen inför kalaset.

Den 5 maj kom så den stora dagen då allmänheten äntligen fick kika in i den stora byggnaden på Brunkebergstorg .

Jag frågade redan den 3 maj, i kommentarsfältet på Facebook, om man kunde få passa på att ställa Stefan Ingves några frågor. Det gick inte, men efter lite lirkande fick jag en epost-adress där jag kunde anhålla om ett möte. Därför skickade jag följande brev som jag nu ivrigt ser fram emot svar på.


God dag Riksbanken!

Jag representerar Ludwig von Mises-institutet i Sverige. I samband med er Hemma-hos-kampanj frågade jag på Facebook om jag kunde få utnyttja tillfället för att ställa några frågor till Riksbankschefen. Det passade inte formatet men jag fick den här mail-adressen av er PR-personal där det skulle gå för sig att anhålla om ett samtal. Härmed anhåller jag alltså om en intervju med Stefan Ingves som jag sedan har för avsikt att publicera.

Mises-institutet sprider kunskap om österrikisk nationalekonomi. Vi förespråkar en fullständigt fri ekonomi. Vår publik på några tusen läsare och lyssnare följer våra artiklar och den populära ekonomi- och politikpodden Radio Mises.

Vi har följt och kommenterat Riksbanken under många år. Se till exempel denna artikel: Bernpaintner förutspår 2014 års nollränta redan 2011

Eftersom vi förespråkar en fri ekonomi är vår uppfattning om lämplig penningpolitik nästan alltid på tvärs med Riksbankens. Bland annat anser vi att nollräntan är extremt skadlig för Sveriges ekonomi då den skapar stora ekonomiska klyftor och urholkar grunden för vårt välstånd.

Under min intervju med Stefan Ingves vill jag bland annat diskutera följande frågor:

  • Hur nollräntan omfördelar köpkraft från fattiga till rika, genom att egendomslösa får betala allt högre konsumtionspriser medan värdet på tillgångar år efter år inflateras allt högre höjder.
  • Riksbankens skuld i den extremt höga privatskuldsättningen i Sverige.
  • Hur coronastödet gynnat banker och storföretag på bekostnad av andra aktörer.
  • Varför styrräntan stadigt fallit sedan reformeringen av Riksbanken 1994 och möjligheterna att någonsin höja den till sunda nivåer igen.

Jag ser fram emot ert svar och förslag på tid för intervju.

Med vänliga hälsningar
Ordf. Ludwig von Mises-instituet i Sverige

2 reaktioner på ”Anhållan om möte med Riksbankschefen”

  1. Jag ser fram emot att få läsa den intervjun. Mycket bra och viktiga frågeställningar som man kan ta med sig till vilken diskussion som helst gällande det ekonomiska läget. Tack.

  2. Björn Larsson

    Lycka till!
    Undrar vad oddsen är. Jag bettade (nöjespengar) på Storbritannien i hockey-VM för att det skulle ge 42 gånger pengarna. 1.01 gånger pengarna om Schweiz vann. Om man kunde betta på huruvida denna intervju kommer tillstånd, så skulle jag ta mina säkra 1.01. Det är åtminstone mer än noll avkastning.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *