Inför röstningen om EU:s coronapaket 24 mars – Öppet brev till riksdagens ledamöter

Den 24:e mars ska du trycka på knappen Ja eller Nej angående det så kallade Återhämtningspaketet på 8 000 miljarder kronor som Stefan Löfven med tvivelaktigt mandat har ”förhandlat fram” för svenska folkets räkning. Avtalstexten är lång, men kort och gott går den ut på att svenska skattebetalare i runda slängar ska betala 180 miljarder kronor till de budget-utmanade staterna Portugal, Spanien, Italien och Grekland för blidka dem i deras medlemskap i EU.

Låt mig inför detta påminna dig om att du är förtroendevald för att i riksdagen representera väljarna i din valkrets, en av 29 valkretsar i landet. Du är inte vald för att representera EU. Du är inte vald för att representera Italien. Ja du är egentligen inte ens vald för att representera ditt parti – utan dina väljare.

I detta FÖRTROENDE-uppdrag ingår att främst värna dina väljares intressen och skydda deras surt förvärvade skattemedel. Om du avser att trycka Nej har du antagligen redan en god känsla för ditt uppdrag. Om du avser att trycka Ja vore det klädsamt att först tala med några av dina väljare för att höra efter om de vill att du ska skicka deras pengar till Bryssel och Sydeuropa eller om de hellre vill se dem göra nytta hos till exempel gamla och sjuka i deras egen valkrets.

180 miljarder kronor. Det är en bunt med 100-lappar lika tjock som avståndet från riksdagshuset till Linköping.

Nu är det hela dock så listigt upplagt att det ska betalas av först från 2028 och ända till 2058! Praktiskt nog efter att förhandlaren Stefan är pensionerad från sitt uppdrag. Och praktiskt nog att det blir dina barn och barnbarn som får betala.

Utslaget på dessa 30 år blir beloppet inte alltför betungande, men det är inte beloppet som är problemet här utan att det införs en ny princip. EU utnyttjar Covid-19 för att genomdriva något man velat göra länge men inte kunnat: Direkt beskattning av EU-ländernas medborgare. Här kom nu ett gyllene tillfälle att äntligen kunna runda nationalstaterna.

Det är betydligt svårare att införa en ny beskattningsprincip än att när den väl är införd höja skattesatsen successivt. Det finns en pedagogisk parallell i den amerikanska historien. Den amerikanska konstitutionen för den federala staten USA (motsvarande EU) författades 1787 men den medgav inte direkt beskattning av delstaternas (motsvarande Sverige, Tyskland, etc.) invånare. Dock gjordes detta då och då ändå, men år 1895 förklarade högsta domstolen slutligen att direkt beskattning från federal nivå är konstitutionsvidrigt. Det löstes år 1913 genom ett smidigt tillägg till den federala konstitutionen och vips var det grönt ljus för direkt beskattning. En ny princip var etablerad. Den federala beskattningen började från låg nivå men har nu idag vuxit till att utgöra 55-60 procent av den totala skattebördan!

Detta är ett typiskt mönster, att centralmakten tränger ut de underordnade, och vi kan förvänta oss att EU:s beskattning av Sveriges medborgare med tiden kommer att överstiga svenska statens.

Slutligen bör sägas att ingen stat kan ”återhämta sig” genom bistånd. Det finns inget exempel på när det har fungerat. Det som behövs i Sydeuropa är strukturella förändringar och budgetdisciplin. Bistånd förtar incitamenten för sådana nödvändiga åtgärder och gör alltså ont värre. Däremot är administrationen av en pengapåse på 8 000 miljarder ett drömläge för Bryssel att kunna växa på medlemsstaternas parlaments bekostnad.

Blir det JA till mer makt åt Bryssel och dina väljares pengar i sjön?

Eller blir det NEJ och ett värnande av resterna av vår suveränitet?

7 reaktioner på ”Inför röstningen om EU:s coronapaket 24 mars – Öppet brev till riksdagens ledamöter”

 1. Thomas Ferraton Nilsson

  Tack för info. Och inget annat än ett gigantiskt bedrägeri mot alla hederliga!

 2. Dina ord är blytunga av sanning – vad en riksdagsledamot ska och inte ska tänka på eller representera.
  Men – skeptiker jag är när det gäller politik – tror jag inte en sekund att någon riksdagsman någonsin tänker så. De trycker på knappar som partiledningen säger till dem.
  Därför påstår jag att Sverige har inte en fungerande demokrati, och att dina tankar förutsätter den. Friheten till en riksdagsman att tänka.
  När en plats i parlamentet är så lukrativ tänker nog alla på sig själv först och allt annat långt senare.

 3. Att ens dryfta bistånd till länder inom unionen vars pensionsålder och skattetryck ligger långt under den svenska är inte bara arrogant, det är en skymf mot de svenska skattebetalarna!

 4. Vem är ”vi” m.h.t. suveränitet? Resterna av den försvann, redan när Sverige gick från att vara ett landskapsförbund till en centraliserad enhetsstat…

 5. Michael Hillström

  Mycket bra inititativ, Klaus! Detta coronapaket är helt förkastligt och omoraliskt. Om politikerna röstar igenom detta är förtroendet förverkat. Swexit snarast möjligt! Låt mig också påminna om att Sverige så sent som i höstas hade ett budgetunderskott, och nu föreslås det alltså att vi dessutom ska ta på oss andra länders skulder. Detta är skamligt och ren skandal! Varför ska vi ta på oss detta? Sverige vinner inget på det. Det är en ren förlustaffär.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *