Gretakulten och nyvänsterns religiösa kommunism

Greta år 2065: ”Vi har bara 18 månader på oss att stoppa klimatkatastrofen”

”Det är synd om människan”, skrev Strindberg. Än mer synd är det om de människor som faller för offer för andra människors påtvingade goda vilja, ofta maskerad eller uttryckt genom en stat, en ideologi eller något som inkluderar både politisk ideologi och religion som islamism. Slavoj Zizeks analys av Nordkorea som en syntes av den koreanska kulten av ”den omhändertagande modern”, här överförd på staten som ”folkets moder” som ger undersåtarna bröstmjölk och totalitär nationalistisk kommunism, slår huvudet på spiken. Nordkoreas ledare är lite runda om magen, inte enbart för att de har råd att äta gott, utan för att det ingår i moderskulten. Nordkoreanska partisånger uttrycker samma slags mytologi om ledaren och partiet. Sin moder (det kommunistiska partiet) har man inte råd att mista. ”Var henne därför trogen”, sjunger man.

Kan samma slags religiösa dyrkan även drabba moderna sekulära svenskar. Ja, onekligen. Bristen på en autentisk tro kanske till och med ligger till grund för att man tror på vad som helst. Och här finns en uppsjö med kvasireligiösa alternativ. De kallar sig dock inte ”religioner”. Istället sorteras de ofta inom ett politiskt spektrum på vänsterkanten. Se exempelvis på miljörörelsen, den postmoderna identitetspolitiken och genusdebatten. På Södertörns Högskola tror den postmoderne religionsutövaren och dennes konfirmander att man kan korsa arter och biologiska kön genom magiska formler om ”social konstruktivism” och ”identitet”. När Greta sätter sig och ”demonstrerar för klimatet” uttrycker hon något mer än vetenskap. Hon representerar den klassiska myten om den ”ofördärvade” ungdomen, om ”oskuld” och om ”renhet”. Det är därför hon utklassar gamla gubbar med deras vetenskapliga texter, analyser och erfarenheter. Fler lyssnar på Greta än på de vetenskapsmän som håller med henne eller tvärtom är kritiska till hennes klimatalarmism.

Nyligen hörde jag en pekoral där en musiker (åtminstone påstod hon sig vara en sådan) skrivit en slags bön till Greta framförd på knagglig svengelska. Moder Jord gråter (vi vet alla att det är männens och i synnerhet bilisternas och Donald Trumps fel) och vi fortsätter skräpa ned. Här står hon, oskulden, och värnar vår överlevnad. Allas överlevnad. Vi måste bara få bort det onda (som kapitalism, bilar och industrier), ta varandra i hand och gå som systrar och bröder in i enhörningarnas förlovade rike där blommorna gnistrar i solens ljus, fåglarna sjunger de vackraste av melodier, alla är jämställda och ingen skadlig mänsklig miljöpåverkan finnes mer. Vi finner med andra ord något som liknar den rousseanska politiska myten om det paradisiska tillståndet innan den privata äganderättens (ursyndens) inträde. Samma myt har burit upp all politisk kommunism under 1900-talet.

Gretakulten vore harmlös om den hade haft den goda smaken att bara vara en religion eller en livsåskådning bland miljömuppar på vänsterkanten. Nu är den inte ”bara” det. Den är en politisk religion. För vad vill den och vilka medel använder den? Kultmedlemmarna inom Miljöpartiet ser den självklart som den viktigaste politiska frågan. I namnet av klimatalarmism kan man rättfärdiga allt från en ekonomiskt skadlig och verklighetsfrämmande energipolitik, till kamp mot bilar och bilism, höjda skatter på fossila bränslen och till och med tala om ”klimatflyktingar”. För den som studerat hur ”moder jord” mår och således befinner sig i verkligheten, är det emellertid tydligt att isarna INTE smälter, att våra skogar aldrig har mått bättre, att koldioxid är bra för växtligheten, att de migranter som väljer Sverige i själva verket väljer den svenska välfärdsstaten (och inte vårt kallare klimat) och att vi behöver en energiförsörjning anpassad för arbeten och inte för enhörningar i ett framtida paradis för miljöpartister och domedagspredikanten Al Gore.

Där den klassiska kommunismen motiverade överstatlighet, tvång och förtryck i namnet av Marx och dennes rousseanska utopiska dröm om det jämlika och klasslösa paradiset, motiverar klimatkommunisterna samma slags överstatlighet, tvång och förtryck i namnet av miljön och naturen. Vi skall bli kannibaler, tyckte någon, för klimatet. Vi skall avskaffa alla bilar vid ett visst årtal, för klimatet. Svensken skall vänja sig vid falukorv gjorda på larver, tyckte en tredje. Och i epicentrum för galenskapen och nihilismen står en liten flicka med flätor som korsat Atlanten med båt. Journalisterna skockade runt Greta när hon anlände i hamn. Själva hade de flugit dit. Oskulden själv kunde dock inte flyga dit. Hon måste vara syndfri, ja ren.

Att bli utsedd till frälsare vid 16 års ålder och ha svärmande miljöpartister, PR-konsulter och journalister i hasorna har möjligtvis stärkt Greta självförtroende, men i grunden handlar det om att vuxenvärlden ger en förhållandevis obildad ung dam känslor av megalomani. Det hela är inte friskt. Det är faktiskt osunt.

I backspegeln utser å andra sidan vänstern en ny frälsare för varje tidsepok. Förr var Marx, Lenin, Trotskij och Mao frälsargestalter. Senare blev det Marcuse, Guevara och Foucault. Idag har de utsett Greta till att axla samma roll.

Det är synd om människan, men mest synd är det om de människor som tvingas utstå andras goda vilja utan att ha valt den själv. Det var därför man upptäckte friheten i vår kultur. Där andra religioner får samsas med varandra i namnet av religionsfrihet, gör emellertid klimatkommunisterna det de alltid gör i en konkurrenssituation. De hävdar att just deras religion och kult är giltig för alla människor. De är således mer katolska, universella, än påven av Rom. Och de vill använda dina pengar och din frihet som medel för deras religion. Låt dem inte lyckas denna gång också!

2 reaktioner på ”Gretakulten och nyvänsterns religiösa kommunism”

 1. Kommentar från Liechtenstein

  Senaste veckorna har vi på tysk stats TV och radio DlF sett och hört en otrolig hatpropaganda mot privatbilism och privat ägande. Tyskland står inför den största samhällsförändringen sedan 1933.

  Jag besökte 2009 konferensen ”The Great Transformation” i Essen med 500 deltagare från regeringar och myndigheter. Obama regimen representerades av John Podesta. De diskuterade omprogramering av människors hjärnor i Gramscis anda. Denna 3 dagars tillställning var finansierad av olika stiftelser och Umweltbundesamt. Nu har de kommit långt. Fanatismen är närmast otrolig.
  Greta T är mer känd i Tyskland nu än i Sverige. Alla politiker ska förhålla sig till ”die Klimafachfrau Dr Thunberg.”

  Bevakningen av bilmässan IAA i Frankfurt denna vecka har domineras av demonstrationer av organisationer som Greenpeace, Sand in Getriebe, DUF, WWF etc.
  Bilindustrin jämförs med Ebola virus och kärnvapen, som syftet med bilismen var att utrota mänskligheten. Dessa organisationer finansieras med skattemedel: EU, Umweltbundesamt, delstater, stiftelser. Inget av detta är spontant. Det finns en sofistikerad kommunikationsplan bakom detta.

  Gröna, SPD och rest SED (Die Linke) är naturligtvis för detta. Men intressant är att även Merkels CDU och CSU jamsar med. Enda partiet som gör motstånd är AfD, men de få knappast alls utrymme i Stats-Media. Det ger mig ett intryck av Tredje riket ca 1943, Göbbels tal i Sportpalatset.
  ”Wollen Sie den Totalen Krieg.” Nu handlar det om det totala Klima Krieg. Klimatdiktatur. Ja Ja Ja !
  De som kämpar emot ska knäckas eller rent av förstöras. Som en gång judarna.
  Regimen använder Anti-fa terrorister som ett grönt SA.
  Numera bränner man bilåterförsäljare. Inte enbart parkerade bilar. Bilbranschen är ”Vogelfrei”.

  Bilindustrins direktörer, i de få fall de intervjuas, framstår som förskrämda töntar. Ordföranden i VDA (bilindustriföreningen) får sparken under pågående IAA mässa. Industrin, främst VW, har försökt att surfa med trenden. Nu ser de resultatet att inte försvara sig.

  Det måste vara första gången sedan 30-talets Tyskland, där regeringen medvetet förstör hela industrisektorer: Energi, Kemi, Banker, Bilindustri.

 2. Bra artikel och gillar uttrycket klimatkommunism. Jag har föreslagit ordet globalsocialism då klimatalarmister förespråkar en global socialism nu för att tackla ”klimatutmaningen”. Jag tycker likheter finns även med nationalsocialismen och därför gillar jag uttrycket globalsocialism som en extra känga. Det handlar då om att förtrycka demokrati och yttrandefrihet. Injaga skräck och fruktan i människor för att rösta för nån annan linje. Men även den religiösa dimensionen och övertygelsen att man gör helt rätt och har den högre moralen. Tydligt också också att man inte kan ta till sig kritik, saknar humor och är fruktansvärt pretto. Alla som framför kritik eller problematiserar en sån rörelse kallas då hatare eller värre. Dvs man slår ifrån sig allt. Det blir då en diktatorisk rörelse där den största fienden är en fungerande demokrati och mångfald i åsikter.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *