Sverige behöver Swexit nu

Den europeiska gemenskap som en gång marknadsfördes som ett frihandelsområde har utvecklats till ett sovjetiskt monster. Det tar sig alltmer bestämmanderätt över fler och fler delar av våra liv. EU är fiende till självbestämmande och frihet. Varje frihetsvän borde med alla tillgängliga medel verka för en Swexit.

Stellan Abrahamsson, känd från bland annat Radio Mises förklarar:

Nu är det snart val till EU-parlamentet. ”Din röst gör skillnad!”, ”Det är viktigt att rösta” skanderas det ifrån olika håll. Man vill öka deltagandet och engagemanget kring ett val som brukar lida av ointresse och ett svagt valdeltagande. Själv tror jag att svagt valdeltagande är en funktion av att folk inte känner just att rösten gör någon skillnad. Känslan är delvis korrekt. Lite fakta om hur EU funkar:


Beslutsgången i EU är att kommissionen lägger alla lagförslag och parlamentet och ministerrådet godkänner dessa förslag. Parlamentet är folkvalt och består av 751 ledamöter. 20 av dessa ledamöter kan vi välja i Svenska EU-valet. Ministerrådet är indirekt folkvalt via nationella regeringar och kommissionen är inte folkvald alls.


Man kan genast dra några uppenbara slutsatser:
1. Rätten att ta initiativ och ge förslag till nya lagar ligger hos kommissionen, inte hos parlamentet. Denna absolut viktigaste politikermakt omfattas alltså inte av EU-valet, eller något annat val heller för den delen.
2. Parlamentet kan säga ja/nej eller föreslå ändringar till existerande lagförslag från kommissionen. Här finns en viss folkmakt och i teorin gör din röst en skillnad i denna maktutövning. 20/751=2,6% av parlamentets ledamöter kan du bestämma om.


Så ja, din röst gör skillnad. Men en ganska liten skillnad. Av ca 7,5 miljoner röstberättigade i Sverige ger din röst en liten, liten påverkan på hur 2,6% av ledamöterna i parlamentet kan rösta ja/nej till existerande förslag. Den gör ingen skillnad alls vad gäller initiativ till nya lagförslag. Inte så konstigt det finns ett ointresse tycker jag.

På annat ställe kommenterar han också den fallande kronkursen:

Skall också tillägga att en kronkrasch är ett elegant sätt att skapa opinion för att införa euron. Något som politikerna velat göra länge. Skuldkris och euroanslutning löses på en gång. Jättebra!

13 reaktioner på ”Sverige behöver Swexit nu”

 1. thomas leion

  lägg inte ner EU….transformera den istället till demokratiskt folkstyrt…..går helt lagligt att enkelt göra…
  allt du behöver göra är att gå med i Diem25.
  Lägg sedan ner nationalstaterna…det är där ( nationella myndigheterna) som idag 98% av alla övergrepp och kränkningar begås.

  1. Lägg ner EU och nationalstaterna. Individuell suveränitet är det enda etiskt försvarbara. Alla har rätt till ett liv utan automatisk stöld och våld, det måste vara utgångspunkten. Det är verkligt folkstyre.

  2. Ja, vad bra, gör det!
   Vad har förresten Sverige påverkat inifrån EU under det kvartssekel vi har varit medlemmar? Kan du nämna de tre främsta exemplen? Jag tror att en demokrati som ligger nära väljarna i mindre grupper, som Schweiz kantoner, är mindre dålig än i en överstat med 500 000 000 invånare.

 2. Tycker man gör bäst i att stanna hemma på valdagen och göra något nyttigt som att dammsuga medan det fortfarande är lagligt.

  1. Du följer alltså Kommunistiska Partiets uppmaning? Om valdeltagandet blir 51% i år också, så kan de hävda att 49% stödde deras röstskolkningskampanj.

 3. Jag är ingen vän av sovjetbyggen så som EU.
  Men man bör ju vara realist också. En Swexit skulle kosta mer än det smakar för närvarande.

  Skriv gärna en artikel där ni räknar ut vad en swexit skulle kosta oss. Det är inga små summor.

  Däremot kan man jobba på att minska ned den överhet som EU för närvarande innebär. Och behålla frihandel, rörlighet för såväl människor som kapital och varor/tjänster.

  1. Eftersom du tydligen vet att det ”skulle kosta mer än det smakar” så har du uppenbarligen redan gjort uträkningarna åt oss. Du får gärna presentera dem här nedan och behöver du extra papper kan det lätt ordnas.

   Även om du skulle ha rätt, vilket starkt betvivlas, finns det andra värden än rent ekonomiska. Till exempel självbestämmande, även kallat frihet.

   1. När jag skriver kostar så refererar det till minskad BNP. Det finns andra som räknat fram kostnaden. Men man kan räkna på olika sätt. Jag är nyfiken på hur man i den här communityn skulle räkna.

    Det är helt klart så att människor inte bara bryr sig om materiell levnadsstandard. Vi har t ex de till vänster som gärna ger upp levnadsstandard bara de får hålla på med socialistisk omfördelning. Och du kan ju ha något annat som du värderar högre.
    ”smakar” är synnerligen individuellt. Jag borde inte behöva skriva det.

    Men det jag var intresserad av, som sagt, är om någon i ”mises-communityn” skulle räkna på vilken minskad levnadsstandard (uttryckt som BNP/Capita) en swexit innebär. Och inte minst vad ni beaktar för något.

   2. Som sagt, du får lov att redovisa beräkningarna om man ska kunna ta dina påståenden minskad BNP och levnadsstandard på allvar.

    I den här ”communityn” räknar vi inte på BNP. På det stora hela anser vi det vara ett ointressant mått och främst ett verktyg för dem som gillar att hålla på med socialistisk omfördelning. De flesta här anser att självstyre och frihet kommer först, och har man det så kommer den höga levnadsstandarden på köpet.

    För övrigt finns det som du säkert vet betydligt mindre länder än Sverige som står utanför EU och har en betydligt högre levnadsstandard. Alltså är hög levnadsstandard inget som vi bör tacka EU för. VSB.

 4. Här finns ett estimat för Brexit. Hittills alltså. https://www.allnews.ch/sites/default/files/files/Countdown%20To%20Brexit_What%20Might%20Have%20Been%20For%20The%20U_K_%20Economy_04%20April%202019.pdf
  Det är bara £1000 per person än så länge.
  Bank of England har ett estimat om att UK förlorar £440 miljoner i veckan.
  Vi får väl iaf anta att dom inte är helt ute och svamlar. Det där är iaf folk som plockar in mätdata från verkligheten och processar. Sedan går det väl att diskutera vilken noggrannhet de har.

  Om ni inte använder er av BNP, hur mäter ni då? Och räknar för att jämföra?
  Hur mäter ni i verkligheten?
  Ni har väl någon koppling till verkligheten iaf?

  Hur vet du förresten att det finns länder utanför EU som har högre levnadsstandard om du inte befattar dig med BNP?
  Och hur är detta relevant. De länderna har inte gjort en exit från EU.
  Artikeln talade om Swexit. Dvs själva utträdet, och tiden däromkring.

  Det enda mätdata från verkligheten vi har är UK. Och de har inte utträtt än. De är bara på väg ut.

  1. Dina estimat är en svart låda. Du måste redovisa dina beräkningar om det ska vara en relevant diskussion. Jag har själv jobbat i branschen och vet vilket hokuspokus sådana rapporter är. Så ja, de är förmodligen ute och svamlar precis som jag brukade göra.

   Men egentligen behöver du inte bemöda dig. Vi sysslar inte med mätning eller beräkning av BNP eftersom det är ointressant. Vi förespråkar inte ett utträde ur EU för att vi tror att det ger högre BNP eller högre levnadsstandard. Med stor sannolikhet skulle det bli så, men det är inte anledningen. Om det är ekonomism du söker så har du hamnat i fel forum så du kan sluta be om BNP beräkningar.

   Kopplingen till verkligheten är att få en högre grad av självbestämmande. Högre självbestämmande är högre levnadsstandard. Några procent BNP hit eller dit är sekundärt.

   Jag vet att det finns länder utanför EU som har högre levnadsstandard eftersom jag har rest runt och besökt dem. Prova själv! Men det är subjektivt vad som är en högre levnadsstandard, och det är precis därför vi inte sysslar med BNP.

   Det är enbart relevant med levnadsstandarden hos länder utanför EU eftersom du tycks tro att utan EU så kommer Sverige för alltid få en lägre levnadsstandard än i EU. Jag försöker då pedagogiskt illustrera för dig att det över tid GÅR att få en högre levnadsstandard utanför även om den tillfälligt skulle dippa några månader vid själva utträdet.

  2. EU har varit en ekonomisk katastrof. Västeuropa har ingen tillväxt alls per capita. Norge och Schweiz har haft högre tillväxt än EU-länderna. Ryssland har kommit ikapp ekonomiskt. Östasien har gått om. Börsvärdet av internetplattformar, alltså såna sajter folk klickar på som Amazon, Facebook, Google finns till 2/3 i amerikanska företag och till 1/3 i Östasiatiska företag. EU har irrelevanta 3% av den boomande världsomvälvande kakan. EU har missat tåget fullständigt, och nya regleringar av internet bådar inte precis gott för framtiden heller. De länder i EU med högst tillväxt är de centraleuropeiska, och EU är extremt hotfullt mot dem. Euro-krisen förblir olöst. Handelskrig med USA hotar. Sverige betalar 43 miljarder kr i EU-avgift, och det i ett land där alliansregeringens största satsning var den enda ”vårdkömiljarden”. Allt pekar fel med EU:s ekonomiska utveckling. EU-flaggans stjärnor är lämplig som symbol eftersom de bildar en nolla och stjärnor representerar såväl a pie in the sky som socialistiska diktaturer.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *