Tio miljarder kronor för din röst

Kom å köp!

En gymnasist tillika SSU-ordförande vid namn Alexander Paulsson har frågat runt på en gymnasieskola om eleverna skulle kunna tänka sig att sälja sin röst för 10.000 kronor. Hälften skulle sälja.

– Det här är ju djupt oroväckande! Folk i andra länder kämpar för demokrati och vi tar den för givet på det här sättet. Det här måste tas på allvar, säger Alexander Paulsson.

– Jag tror att det beror på okunskap. Vi har alldeles för få demokratiska samtal i skolan till exempel. Vi behöver diskussioner om att inte ta demokratin för given. Men jag upplever att de jag frågat har väldigt låg tilltro till politiken.

Mot denna okunskap, tillika hot mot demokratin, ordineras ännu mer demokratiska samtal och en hårdare kamp mot populism och fake news.

Men egentligen är det väl inte så konstigt. Är det inte full rationellt att ta pengarna och springa istället för att rösta på en portion valfläsk som i bästa fall serveras någon gång under de närmaste fyra åren – men sannolikt aldrig?

Hälften av gymnasisterna skulle alltså sälja för 10.000 kronor. Låt oss ignorera frågan vem som skulle vara villig att betala den hiskeliga summan för nöjet att lägga lapp i låda. Jag skulle istället vilja fråga Alexander Paulsson om han skulle sälja sin röst för tio miljarder. Jag vågar gissa att han skulle sälja. Det är alltså bara en fråga om pris. Att sälja för tio tusen kronor är en fara för demokratin, men att sälja för tio miljarder kanske inte är det.

Churchill: ”Madam, would you sleep with me for five million pounds?”
Socialite: ”My goodness, Mr. Churchill… Well, I suppose… we would have to discuss terms, of course…”
Churchill: ”Would you sleep with me for five pounds?”
Socialite: ”Mr. Churchill, what kind of woman do you think I am?!”
Churchill: ”Madam, we’ve already established that. Now we are haggling about the price.”

För att stävja eventuella anklagelser om fake news upplyses härmed att det inte är fastslaget att dialogen är från Churchill, men man bör inte låta fakta förstöra en rolig historia.

2 reaktioner på ”Tio miljarder kronor för din röst”

  1. Bara 10.000 kronor för en röst! Det är jättebilligt om vi jämför med vad socialdemokraterna är beredda att betala för att få röster. Jag syftar på invandringen. Socialdemokraterna har skickat ut brev till muslimer t.ex. och förklarat att socialdemokraterna ska man rösta på för det är ett muslimvänligt parti.

    Förlåt. Jag glömde bort att det inte är socialdemokraterna som betalar för de rösterna utan det är du och jag.

    Kan jag formulera tesen att i socialdemokraternas Sverige är det andra som betalar för demokratin?

    Jag måste bara säga, att muslimerna måste skratta sig halvt fördärvade åt vänligheten i Sverige åt islam. Det är ungefär som om den som står inför dödsstraff och får välja vilken bödel denne vill ha. Ungefär som om det går att bli lite avrättad eller mycket avrättad.

  2. Jag har lyckats köpa en röst för 200 kronor och en för under detta i det kommande valet. Vi får se om avtalen hålls, men det är personer jag känner väl – annars hade jag förstås inte ingått avtalen.

    Så.. 10000 kronor.. Jadu, så sant som det är sagt så handlar det enkom om pris. Men marknaden för röster mot kontanter är inte särskilt stor.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *