KD vill ha subprime-lån i Sverige

kd-vill-subventionera-bostader-till-ungdomarDet är för svårt för unga att få råd med bostad i Sverige anser KD. Med sedvanlig ekonomisk okunskap som kännetecknar dagens politiska verksamheter föreslår man en lösning: subventionera ungas bostadslån med skattepengar.

– Vi har sett att det möjliggör för yngre konsumenter med mindre medel, säger Caroline Szyber, bostadspolitisk talesperson för KD.

Föredömet är CSN, det kreditinstitut som har den sämsta låneportföljen av alla kreditinstitut i Sverige. Till att börja med föreslås ett anslag om 150 miljoner årligen — en struntsumma som med lite tur räcker till den myndighet och de byråkrater som skulle administrera programmet. Men om detta program blir verklighet skulle denna post på sedvanligt vis växa till många miljarder årligen.

Det enda som skulle hända om detta program infördes vore att priserna på bostäder skulle drivas upp ytterligare och att fler bostäder skulle falla i händerna på dessa bidragstagare på bekostnad av icke-bidragstagare. Anledningen att unga idag har svårt att få bostäder är att lånemarknaden inte anser dem kreditvärdiga i den rådande bubbelmarknaden. Att staten då träder in och hjälper dem är precis det som orsakade den amerikanska subprime-krisen som exploderade 2007. Nu vill KD testa samma sak i Sverige.

Grundproblemet på svensk bostadsmarknad är inte att unga har för lite pengar. Det beror på flera andra saker: att Riksbanken med sin nollräntepolitik drivit upp fastighetspriserna till fantastiska nivåer, att bostadsmarknaden reglerats sönder (en ransonerings-kvarleva från världskrigen), och en unik invandringspolitik som sugit upp en stor andel av bostadsbeståndet. Det enda sättet att komma till rätta med bostadsproblematiken i Sverige är att åtgärda dessa problem. Då skulle det fungera lika bra som i andra länder.

– Man får se det här som ett pilotprojekt. Sen beror det på intresset och hur det fungerar. Och det är inte bara en insats för Stockholm. Även ute i landet finns många som inte får topplån.

Enligt Caroline Szyber är KD ännu enda parti i riksdagen att föreslå startlån för unga.

Låt oss hoppas att det förblir på det viset.

2 reaktioner på ”KD vill ha subprime-lån i Sverige”

  1. När man tror att det inte kan bli värre på bostadsmarknaden rycks man brutalt ur den vanföreställningen.

  2. Nu skickade jag iväg ett mejl till Caroline Szyber med fyra frågor angående denna artikel. Varje fråga kan besvaras med ett enkelt ja eller nej. Undrar om jag får svar?

    Från det ena till det andra så är Caroline Szyber jurist. Inte för att jag vill ge er några fördomar…

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *