Riksbanken – Sveriges sämsta myndighet

Jag hade en skolkamrat som varje gång man frågade honom ”När?” alltid svarade ”Om en kvart fjorton dar!”

På det sättet känns det när man läser Riksbankens prognoser. Att någon fortfarande tar denna destruktiva institution på allvar övergår mitt förstånd.

Målet: 2% KPI

Medlet: Reporänta -0,35%

Resultatet: -0,1% KPI

Trots att man inte är i närheten av sitt (helt meningslösa) inflationsmål trampar man med en dåres envishet vidare emot det och är helt övertygad om att man är på rätt väg. Snart framme, snaaart. Se bara på prognosen…

Prognosen

”Den svenska konjunkturen stärks och det finns en tydlig trend uppåt i inflationen.”

rb2015-kpi-prognos

Som resultat härav gissar Riksbanken själv att den kommer sätta reporäntan någonstans mellan -3% och +4%. En kvart fjorton dar, typ.

rb2015-repo-prognos

Vi får väl se. Jag räknar med att reporäntan ligger på -2% någon gång under 2017.

16 reaktioner på ”Riksbanken – Sveriges sämsta myndighet”

  1. Beror väl på hur man beräknar inflation, den låga räntan medför ju en oerhörd inflation i bostadspriser tillexempel.

    1. Riksbanken borde öka utbudet på bostäder för att motverka denna inflation! Det kanske kan ske medelst ett instrument som ger branschen lägre skatter under en tid. Anser man penningen vara ett abstrakt penningvärde måste det te sig svårt att höja och sänka räntor om det är mer precisa mål man har.

  2. Ett framtida utfall kan väl vara att konjunkturen/inflationen börjar röra sig uppåt och då höjer dom reporäntan som kommer leda till att många som belånat sig får problem med betalningarna och vi får en kollaps -> sänker räntan igen. Men räntan kommer förmodligen att fortsätta ner som du säger Klaus, vad blir då utfallet av det? Kommer inflationen öka (kanske hyperinflation?) och leda till att dom får höja räntan för att försöka sänka inflationen?

    Rättelser? Andra scenarion? Dels är jag intresserad ur ett marknadsperspektiv men jag funderar också på att köpa ny bostad. Om man låser sin ränta i det andra scenariot jag nämner, klarar man sig då bra eftersom inflationen ”äter upp” delar av lånet och man har låg ränta?

    1. Är du rädd för fallande bostadsmarknad bör du låsa räntan. Men du måste även se vad bostadsrättsföreningen har för lån och hur löptiderna på dem är. Har de löpande ränta eller korta bindningstider på sina lån, ja, då kan du riskera att sitta i en bostadsrättsföreningen som dels måste höja sina årsavgifter, dels riskerar konkurs.

      Så du måste titta på hur mycket ränta du tål och hur mycket mer i årsavgift du tål om bostadsrättsföreningen måste höja årsavgifterna för ökade räntor.

      Annars sitter du still i båten och väntar på bubblan och köper billigt då.

  3. ”… Make no mistake, in a crypto-anarchist jurisdiction where there is no means to confiscate or control property on behalf of another individual, the need for the state will cease to exist.

    Mass taxation on digital currency is not feasible through judicial enforcement while individual enforcement is bound to prove ineffective. You, or anyone motivated to retain their net worth, will find a subversively lucrative tax haven in the realm of cryptocurrency…”

    http://www.coindesk.com/why-bitcoin-creates-a-voluntary-tax-system/

  4. Med tanke på de våldsamma prisökningarna i bostadsmarknaden, så tror jag inte att det kommer vara billigt att köpa även vid en krasch, och förlusten för den som köpt lägenheten för 5 år sedan eller mer kommer ändå inte vara så stor, även vid en prissänkning på låt säga 30%.

    1. Det beror ju på hur höga räntorna blir och hur många som måste tvångssälja då dom inte längre har råd..

      Vore ju inte såå svårt att räkna ut lite på en höft vad ett eventuellt ras kan landa på om vi får en ränta på ca 5%…

      Säg att två personer som båda jobbar heltid ska dela ett boende, dom tjänar båda 20 000kr efter skatt så har 40k att spendera varje månad.
      En ränta på 5% av 1 miljon är 50 000kr, så 4166kr i månaden.
      Dom vill betala av lånet på 25år så det blir 3333kr i månaden i amortering.
      Totalt 7499kr.

      Säg att en vanlig vuxen äter och har övriga utgifter på 10000kr i månaden, så totalt 20k för vårat par.

      Då har dom nu utgifter på 27500kr varje månad. Helt ok för dom kan spara 12500kr!

      Men säg att lånet är på 3 miljoner vilket väl inte är så ovanligt idag?
      Då blir det 12500kr bara i ränta varje månad!

      Nu kan vårat stackars par inte längre amortera om dom inte sparar in på sina övriga utgifter, och för att betala av 3 miljoner på 25år så måste dom betala 10 000kr i månaden. Lägger dom ist 2000kr i månaden, då tar det 125år!

      Hur många som har lån i 3 miljoner klassen vet jag inte, men säg att ränta stiger till 10%, då får man typ samma lånekostnader som ovan för ett lån på 1 miljon..

      Hur många tvingas sälja då och hur mycket skulle det få priserna att rasa?
      Gissar på en bra bit över 30%..

      http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Artiklar/Hushallens-skulder-pa-en-hog-niva/

      1. En kris på bostadsmarknaden är beroende av räntan. Vad jag har hört så innebär en ränta på 5 % att en miljon bostadsägare inte längre har råd med sitt boende. Hur mycket priserna sedan faller på bostäderna är beroende av hur många spekulanter som finns till de bostadsägare som måste sälja. De lär knappast vara en miljon som kliver in och köper. Många bostadsrättsföreningar lär gå i konkurs.

        Men, det finns säkert många scenarior. Kan tänkas att kommuner går in och tvångsköper bostadsrätter för att sätta in invandrare i dem. Bostadsrättsföreningarna kan inte hindra detta. Kan tänkas att staten skjuter till bankernas ränteförluster så att folk slipper sälja osv. Det går inte att lista ut vilka panikartade åtgärder som kan tänkas ske.

    2. Jag har ingen koll, men jag tror inte att ens i den värsta tänkbara bubblan så faller de mer än 30%, men jag hoppas det, då man cyniskt väntat in en krasch.

  5. Vad gör kärringarna och gubbarna som arbetar på Riksbanken hela dagen? Sitter de seriöst och arbetar eller skiter dom bara ur sig någon siffra hit eller dit när de ska lämna räntebesked och så fikar de resten av tiden? Jag fattar inte.

  6. Man kanske skulle ersätta Riksbanksfullmäktige med Apan ”Ola” ? Han var ju bra på att välja bra aktier, så han kanske har bra koll på inflationen också om man byter ut dart tavlan mot inflations tavlan.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *