… fast bara med vårt djupa medlidande. Och lite dopp i den gryta av ideologisk sörja som därstädes serveras.
Se till exempel här.
Högsta hönan i Centerpartiet skriver i sann korporativistisk anda en debattartikel med en representant för arbetsgivarorganisationen Almega. Debattartikeln handlar om hur vi ska få fler jobb i Sverige. Man har i alla fall kommit till insikt om att skatter och regleringar förstör ekonomi, men då det ändå var en del fel i artikeln har jag åtagit mig att fixa den, så den stämmer överens med verklighetsekonomi.
Privat tjänstesektor är en kraftig motor för nya jobb. Men en stark trend nu är att allt fler jobb ersätts av automatisering och it. Om nya jobb ska kunna skapas krävs en näringspolitik som inte straffar ut entreprenörer och tjänsteföretag med höga skatter och näringsförbud, skriver Annie Lööf (C) och Ulf Lindberg, Almega.
Rättelse:
• Privat sektor är den enda motorn för välstånd.
• Fler jobb effektiviseras av automatisering och IT – de ersätts inte.
• Det krävs ingen näringspolitik, precis som det inte behövs någon folkhälsopolitik, familjepolitik, utbildningspolitik, jordbrukspolitik eller annan politik.
Sedan länge har industrin utmanats av automatisering och robotisering. För många företag har det varit en utmaning och för andra har det inneburit möjligheter.
Rättelse:
• Se ovan. Effektiviserats – inte utmanats. Det går inte runt arbetslösa bönder med skyfflar efter att traktorer och grävsmaskiner började produceras. Inte heller går det runt arbetslösa hästkuskar på stan idag på grund av förbränningsmotorn.
Men det är viktigt att det sker på rätt sätt så att vi inte slår ut eller hindrar nya jobb och företag att växa fram. Sverige kan växa med framtidshopp och jobb i denna nya ekonomi, men det kräver en politik som ger rätt förutsättningar för entreprenörer och småföretag som står för den stora jobbtillväxten.
Rättelse:
• Rätt sätt? Enligt vem? I en ekonomi försvinner och skapas nya jobb beroende på utbud och efterfrågan. Är efterfrågan väldigt hög på solstolar och utbudet är lågt kommer det skapas jobb i solstolssektorn. Är efterfrågan låg kommer jobben försvinna och nya skapas i en annan sektor vilken producerar saker konsumenter efterfrågar. Arbetskraft är, har alltid varit och kommer alltid, vara en bristvara.
• Ännu en gång, ingen politik krävs. Den tillför inget förutom snedvridning av incitament och förstörelse (även om vissa ännu tror att förstörelse är bra för ekonomin).
Risktagande behöver beskattas som kapital i stället för tjänst.
Rättelse:
• Precis som allt annat behöver det inte beskattas alls.
Det tredje är att vi måste belöna specialisering.
Rättelse:
• Vem måste belöna det? På en marknad belönas företagare om de tillhandahåller en vara eller en tjänst som folk vill ha. Det räcker gott och väl.
I en tid då många gamla tjänstejobb försvinner måste många andra människonära jobb till. Möjligheten till ett första jobb för unga i dessa branscher är ofta livsavgörande. Det är därför skattehöjningar på ungas jobb är så allvarliga.
Rättelse:
• Hur vet ni vilka jobb som måste till? Sådant här sköts per automatik på marknaden. Om folk efterfrågar människonära jobb kommer de skapas – annars inte.
• Vi kan fundera på hur svenska skatter på konsumtion motiveras och applicerar det sedan på svenska skatter på jobb. Politiker höjer skatten på bensin, alkohol och cigaretter med syfte att minska konsumtionen. De sänker skatten på böcker och restaurangbesök i syfte att öka konsumtionen. Vad händer då med jobb om vi höjer skatterna på arbete? Med andra ord: Skattehöjningar är alltid allvarliga, oavsett ålder på arbetstagaren. Dessutom skapar sådana här tilltag randeffekter i ekonomin. Om vi sänker skatten på att anställda folk under 24 år, vad innebär det för 25-åringar?
Huruvida Annie Lööf och övriga höga höns kommer nå dessa insikter i framtiden lämnas osagt.
Våra förhoppningar är begränsade.
Det felet ni gör här är tron att effektivisering och automatisrring inte leder till arbetslöshet på sikt. Likt hästarna i början av 1900-talet kommer allt fler arbeten försvinna och inga nya skapas i dess ställe, såvida inte framtiden för med sig en återgång till herrefolk och tjändtefolk med butler påklädare osv. Själv tvivlar jag på det.
Det ni inte verkar inse är att tiden då arbetskraft är meningslös i många sammanhangvrycker allt närmare. Chaufförer, revisorer, städare, fabrikstillverkning av massa hudjålldprodukter osv kommer minska kraftigt och inte kommer några nya yrken ersätta dem.
@Andreas : Människor är inte hästar. Människor har flera potentiella användningsområden än att släpa en vagn eller bli till lim/korv/hästlasagne.
Det faktum att i princip alla jobb som någonsin funnits har utraderats på grund av att effektivare saker har dykt upp BORDE vara en indikation på att nya jobb ersätter gamla. IT-revolutionen ersatte hur många kontorister som helst. Var är dessa arbetslösa kontorister? Var är alla arbetslösa industriarbetare? Var är alla arbetslösa skogshuggare? Var är alla arbetslösa båtbyggare? Var är alla arbetslösa bönder? Var är alla arbetslösa kuskar? Var är alla arbetslösa möbel-målare?
Var är alla dessa arbetslösa människor som genom 250 år av effektiviseringar konsekvent har förlorat sina jobb? Svar – de gör något annat istället.
Bastiat påminde om och om igen om ”what is seen and what is not seen”. Bara för att vi inte ser vilka arbetstillfällen som kommer uppstå i framtiden betyder det inte att de inte finns.
”Robotisering/automatiserings”-rädsla är ytterligare en ny sekulär religion. There is nothing to fear, move along sir.
Sådär skriver någon som inte är i takt med dagens utveckling. Redan idag kan mycket av även tjänstemänsjobb automatiseras. Först ut var arbetarklassens tillverkningsjobb, sen kommer mer krävande arbetarklass jobb som chsufför osv, nästa steg är tjänstemännens. Revisorer, administratörer av olika slag, alltså vartenda yrke som trycker på en knapp och inte egentligen kräver en tänkande problemlösande person. Skriva artiklar till tidningar sköter datorer redan ypperligt. Datorer fattar redan idag mycket bättre beslut i många sammanhang jämfört med människor.
Poängen är den att det nya med utvecklingen är att det inte växer upp nya typer av jobb för det finns inget behov av det. En modernt företag idag kräver inte särskilt många personer. Jobb kommer finnas borta i låglöneländer iaf ett tag till, tills robotarna blir billigare då erdätter kineserna osv arbetarna med självlärande robotar istället.
Vore ju fantastiskt om vi kunde producera utan mänskligt arbete. Men det är nog ett ganska otroligt scenario.
Ingen hävdar att vi kan producera helt utan mänskligt arbete. Behövs ju reparatörer, programmerare osv. Det behövs dock avsevärt mindre antal folk för att driva en fabrik med robotar än en med människor som ska montera osv. Men fabriker är nog det mest banala, det nya är ju så mycket mer allomfattande.
Du inser att folk skrivit exakt likadant som dig de senaste 2-300 åren? Från Ludditerna på 1800-talet till anti-tech sossar nu.
Tack vare dessa effektiviseringar och automatisering har vi idag teknik för småpengar som inte ens de rikaste personerna i världen hade råd med för bara 20 år sen. Jag ser ingen anledning till att samma utveckling inte fortsätter.
Andreas,
Den största delen av framtida jobb – om och när alla skatter och restriktioner försvinner – finns inom RIKTIGA tjänste- och upplevelseverksamheter…
Citat: ”… samhället agerar vilseledande… i samband med marknadsföringen av tjänster… nästan alla som analyserar tjänstesektorn [hävdar] att tjänster är restpost – sedan man har tagit bort all varuproduktion. Allt som blir över betraktas som tjänster. Det betyder att 90 procent av arbetskraften i dag sysslar med tjänster och bara 10% med produktion.
– Men det är en falsk bild av verkligheten…
En riktig tjänst kräver ständig närvaro av både konsumenten och producenten. Patient och läkare/sjuksköterska i sjukvården. Gäst och kypare på krogen. Banktjänsteman och kund på var sin sida av disken. Publik i salongen och sångare på scenen. Visst kan man göra dessa tjänster till produkter och information, men då kan vi inte längre kalla dem tjänster.
Enligt Åke E Anderssons definition upphör tjänsten vara tjänst när läkarens personligt utskrivna recept i direktkontakt med patienten förvandlas till telemedicin. Det är likadant när sångaren paketerar sin musik i CD-skivor och kassetter, när krogrätten blir färdiglagad mat i butikens kyldisk och när de personliga bankaffärerna ersätts med bankautomat och överföringar via Internet.
Receptfri medicin på apotekens hyllor och CD-skivor … är industriprodukter. Även om vissa vill framställa dem som paketerad kunskap respektive underhållning inom tjänstesektorn.
… konsumenterna och patienterna genomskådar förstås sådana missvisande manöver. Följaktligen kommer de alltid att föredra direktkontakt med ett kirurgiskt team framför distansoperation…/
/… Människorna är drivna av en inre längtan efter ständigt nya upplevelser!! En tes som bekräftas av upplevelseindustrin, som växer snabbast i alla välståndsländer. Enligt honom är produktionen endast ett medel för att kunna uppleva och konsumera. Människorna söker först och främst mening i tillvaron genom ett friskt och gott liv. Samtidigt vill de umgås med varandra och ha det trevligt.
http://www.kreaprenor.se/main.asp?g=1&r=8
Andreas,
Om och när alla skatter och ineffektiva infrastrukturs-, institutions- och myndighetsutgifter mm. försvinner, så minskar rimligtvis mat och bo – omkostnaderna till kanske fjärdedelen? av medelinkomsten…
… och ”självklart”? kommer då de flesta att använda en hel del av övrig inkomst till ständigt nya upplevelser och erfarenheter… samtidigt som att de som erbjuds upplevelser och de som erbjuder upplevelserna mot betalning, deltar gemensamt på samma upplevelsearena!
Tjänstejobb kan inte existera utan varuproduktion. I grund och botten måste en vara bytas som kan ge upphov till en tjänst. Det är som tidigare nämnt att pengar inte utgör något värde i sig utan det är en vara som utgör värdet. Det måste således finnas en vara för att skapa ett värde som gör att en tjänst kan utbytas.
Ja men det vore väl skönt om alla anställningar försvann på sikt.
Då skulle alla kunna vara entreprenörer över sig själva.
Alla hade de produktionsmedel som behövdes hemma i sitt hem.
Ingen behövde bo i storstäder för jobb.
@Andreas! För det första finns det oändligt antal med jobb. Arbetslöshet är det två organ som skapar: politiker och fackföreningar.
För det andra. Vad är intresset bakom robotisering? Det största intresset är att hålla nere lönekostnaderna. Vilka skapar höga sådana? Det andra intresset är att det går att göra robotar som konsumtionsprodukter.
Socialister vill inte att människor ska städa åt andra människor så robotar på det området blir en bra konsumtionsprodukt.
Vi kommer att se en utveckling mot robotar inom åldringsvården då det är för dyrt att låta människor ta hand om åldringar. Dessutom är det få som vill jobba med åldringar.
Inte helt relaterat till artikeln kanske, men ”Framtidsministern” Kristina Persson gästade Tankesmedjan i P3 idag och bjöd på show. Bland annat förnekade hon att hon trott sig ha levt tidigare liv. Även följande lustiga Q&A bjöds det på:
P3: Din partiledare och vår statsminister, Stefan Löfvén, har ju lanserat ordet ”icke-demokrati”. Ett led i att lansera ett sorts ”nyspråk” känt från George Orwells dystopiska roman ”1984”. Nyspråk är ett språk som syftar till att upprätthålla ett ofritt samhälle genom att begränsa individens tankeutrymme och därigenom förhindra kritik mot Partiet och dess ledare. T.ex kan vi ju inte tänka att exempelvis Saudi-Arabien är en diktatur om vi inte har ordet diktatur.
Om så är fallet, tycker du att det är Obra, Plusbra eller PlusPlusBra?
KP: Vi kör PlusPlusBra!
P3: Du sa till Aftonbladet: ”Det är klart att på 70- och 80-talet så förekom det att jag anlitade svart städhjälp”. Hur mycket älskar du RUT-avdraget?
KP: Jag tycker det är fantastiskt, PlusPlusBra!
P3: Så vad tycker du om att det dras tillbaka nu då?
KP: Det räcker alldeles utmärkt, det som blir kvar.
P3: Ni vill jobba för en individualiserad föräldraförsäkring. Det vill inte er regeringspartner Miljöpartiet. Min fråga är: Vilket av regeringspartierna består av antifeministiska rövhattar?
KP: …
P3: Det känns som om du duckar varje fråga! Vilka är de antifeministiska rövhattarna?
KP: Vi är alla feminister!
P3: Antifeministiska rövhattar?
KP: Ja.
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/567399?programid=3718
När Stockholm är på semester i Gotland under Almedalsveckan, förstår jag inte hur man uteslutande kan diskutera svensk och stockholmsk historia och politik, och inte alls Gotlands bakgrund som en suverän bonderepublik och hanseatiskt land, eller Gotlands plats i det regionernas Europa som håller på att växa fram?
http://america.aljazeera.com/opinions/2014/10/europe-twilight-nationalismsecession.html
Om gotlänningarna vore smarta och vill bli rika så borde de jobba för att lämna Sverige. Nu jobbar de bara för mer bidrag från Stockholm.
@ Göran
Gotlänningar som secessionisten Tore Ganholm?
http://www.bokborsen.se/Granholmtore/Gotland-%C3%96stersj%C3%B6n-P%C3%A4rla-Centrum-F%C3%B6r-Handel-Och/4322582
Hänvisar du inte i övrigt till offrets medgivande här, när Europas näst efter Frankrike mest centraliserade stat, byggt upp ett system som skapar bidragsberoende?
Tänkte bara klargöra senaste almedalsordet ‘utvecklingsmoral’ det är alltså när man använder ny och moraliskt god teknik så som bitcoin och blockkedjeteknologi för att motverka omoraliska och stagnerade system, som det i almedalen. Det kan handla om att man utvecklar tekniken själv, kör en ethereum node hemma, handlar via openbazaar eller motverkar den svenska narkotikapolitiken genom att handla på silkroads efterföljare.Eller att man helt enkelt använder teknik som motverkar beskattning och bailouts av banker. Allt som är utveckling och moraliskt är i linje med utvecklingsmoral.