Regleringar och incitament

morotDet var en hel del tal om incitament på Freedomfest och den fick därför en viss praxeologisk prägel. Praxeologin konstaterar att människor agerar för att avlägsna så mycket obehag som möjligt. Att agera innebär att man kalkylerar och bestämmer hur man ska använda sina (alltid begränsade) resurser för att minska obehag som alltid finns i våra liv. När omständigheterna förändras kommer aktören ändra användningen av sina resurser, dvs. han ändrar sitt agerande: Om dagen är varm minskar jag obehaget genom att köpa en glass, men om det regnar köper jag ett paraply.

Statens kärnverksamhet går ut på att påverka människors omständigheter och därmed agerande medelst morötter, piskor och pistoler. Martin Moraeus förklarade hur jordbruksregleringar ändrar bönders agerande till att ömsom producera överskott och ömsom lägga ner verksamheten. Stellan Abrahamsson förklarade hur finansreglementen driver banker mot kreditexpansion och vårdslös kreditgivning.

Ett annat charmerande exempel fick vi av en herre som försökte spela in en del av föredragen med videofunktionen på sin systemkamera. Han hade problem med att hans systemkamera vägrade spela in snuttar längre än 30 minuter. Han fick senare veta att samma begränsning fanns i alla systemkameror, oberoende av fabrikat och modell. Som österrikiskt tränad observatör började han känna den omisskänliga lukten av begraven hund och satte igång att gräva:

Det går bara att filma 30 minuter med min systemkamera. Av en slump fick jag veta orsaken till det. Det gäller alla systemkameror oavsett märke. Det beror på att det finns olika tullavgifter för import av systemkameror och videokameror. Om det går att filma längre än 30 minuter i sträck då klassas möjligheten att videofilma med kameran som en videokamera. Det är högre tull på en videokamera än på en fotokamera.

Marknaden innoverar och våldsmonopolet saboterar.

9 reaktioner på ”Regleringar och incitament”

 1. Intressant det där med 30-minutersgränsen. Spontant tror man ju att det är de onda kapitaliska kameratillverkana som jävlas genom att begränsa funktioner så att man ska tvingas köpa olika produkter för att få full funktionalitet. Och så visar det sig att det var de goda staterna som var orsaken.

  1. Usch ja. Svårt att vara god stat. Blir så lätt fel.

   Men jag är övertygad om att några fattiga barn i Afrika har räddats från svält för att vi inte importerar kameror som kan spela in mer än 30 minuter. BNP har ökat. Jämlikhet har främjats. Genuset är räddat. Barnen är upplärda, vården effektivare och gamla Agda kan få sin höftledsoperation betald.

   Tur att allt slutade så väl.

  2. Ta en titt på ”Hack your showerhead” för fler exempel på hur staten tvingar företag att tillverka undermåliga produkter, bl.a. duschmunstycken, gräsklippare, dammsugare. Och hur du kan göra de avsiktligt undermåliga produkterna bra igen genom att plocka bort de inlagda plastbitarna m.m. som förstör deras prestanda för att uppfylla statens order och utförliga detaljregleringsdokument om hur produkter måste göras dåliga för att slösa bort mer energi och tid och hålla människor och golv och gräsmattor så ohygieniska och fula som möjligt.

 2. Köpte i dagarna en actionkamera från Denver, och mycket riktigt; 29 minuter spelas in åt gången.

 3. Jag hade samma begränsning i min kamera (Panasonic GF2), men som tur var gick det att hacka firmware för att ta bort den.

 4. Monsterexempel på ”incitamentsstyrning” i Dagens Nyheter idag
  http://www.dn.se/debatt/jobbskatteavdraget-gynnar-inte-den-svenska-tillvaxten/
  Ett par citat:

  – ”I stället för sänkt skatt på kapital och arbete förordar vi politik inriktad på ett högt omvandlingstryck i ekonomin”

  – ”Forskarna finner att minskat omvandlingstryck genom skattesänkningar, lägre lönekostnader … har en negativ effekt på den ekonomiska tillväxttakten”

  De menar, så vitt jag kan försöka förstå vansinnet, att högre skatter som böter mot brottet att arbeta, gör många arbeten olönsamma att utföra. Men istället för att arbetarna därmed blir arbetslösa, och deras kunder blir produktlösa, så blir de tvärtom raketforskare istället! Dessa drägglande clowner ljuger om att förbud mot lågavlönade jobb gör att de ersätts med högavlönade jobb. Den sommarjobbande tonåringen får låg lön därför att staten inte förbjuder butiksarbeten. Om alla butiksarbeten straffbeskattades bort, så skulle tonåringen sommarjobba som forskningsledare för NASA:s sond till Pluto istället. Om bara politikerna stal de dumma arbetarnas pengar så skulle Pelle ”omvandlas” till en nobelpristagare istället för att som nu plocka mjölktetror i en butikshylla. Det är samtidigt grundantagandet och slutsatsen i deras lika logiska som faktabaserade resonemang.

  Samhällsvetarna vid den tekniska högskolan KTH gör ofta sådana här utspel. Allt från bostadspriser till oljepriser har denna skolas ”teknologiska samhällsvetare” återkommande totalspekulerat sig till åtlöje om genom åren. Själv tänker jag anlita en byggnadssnickare för att denne har doktorerat i japansk litteraturhistoria. Det är i alla fall bättre än en byggnadsingenjör från en epa-högskola som har ”forskare” som dessa juhuholtare.

  1. Dessa lallande clowner har alltså hittat en paper och fantiserar fritt utifrån den. De bevisar sig själva vara helt utan användbar utbildning och därtill ovanligt lågintelligenta. Varför förnedrar de sig själva så här offentligt? De har ju inte blivit ditsatta med en överraskande intervjufråga live, utan de har själva suttit å grunnat och kommit fram till att de nog borde skriva och publicera denna debattartikel. Är professorn och lektorn verkligen så totalt befriade från all kännedom om vad en ekonomi är för någonting? Eller vet de att de ljuger och använder sina värdelösa titlar bara som en propagandatjänst till salu till skattehöjningskåta härskarpampar? Är det någon som känner till dessa herrar som kan berätta ifall de har svårt att hitta vägen ut ur sina kontorsrum p.g.a. kroniskt begåvningshandikapp? Detta handlar inte alls om några åsikter, utan om att ha totalt fel i det ämne man själv blivit professor inom. Vid fel kategori av högskola, förvisso. (Varför doktorerar man i finansiell ekonomi vid en teknisk högskola??? Jag hoppas att KTH inte examinerar studenter i japansk litteraturhistoria också…)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *