Verklighetsekonomi på Gotland

Martin Moraeus, som är känd sedan tidigare här på mises.se, uppmärksammar oss på att han har skrivit ett helt gäng artiklar för Gotlands Allehanda. Med andra ord har intet ont anande gotlänningar under en period matats med verklighetsekonomi och sunda ekonomiska tankar, i bjärt kontrast till vad som basunerats ut i resten av media. Bra för Gotland! Kanske är det på denna stora ö med anor som Sveriges framtid ligger?

Hur som helst är artiklarna kul läsning! Vi bjuder på länkar till dem (klicka på rubrikerna):

28 jan, Ingen oväntad utveckling

Efter att Syriza vunnit valet i Grekland och med stöd från den yttersta högern nu bildar regering så riktas åter ljuset mot Greklands skuldtyngda ekonomi. Det grekiska folket har visat sitt missnöje med den åtstramningspolitik som de har genomgått sedan finanskrisen. Det är fullt förståligt att de reagerar som det gör…

30 jan, I väntan på räntan

Konjunkturinstitutets generaldirektör Mats Dillén förespråkar i Svenska Dagbladets näringslivsbilaga igår ytterligare lättnader från Riksbanken i form av negativ styrränta eller andra ”okonventionella åtgärder”. När banken SEB:s VD Annika Falkengren igår presenterade helårsbokslutet för 2014 säger hon att negativa sparräntor inte är uteslutet.

När man får betala för att spara och betalt för att låna, då är det något som är fel. Väldigt fel…

13 feb, Riksbanken skapar nästa kris

I går kom beskedet att riksbanken sänker reporäntan till -0,10 procent. Negativ ränta alltså. Detta ger anledning att fundera över de viktigaste ekonomiska begreppen. Pengar, kapital och ränta – vad är det? Egentligen…

13 feb, Inte mums med moms

De flesta verkar äntligen ha förstått att företagande är viktigt för välståndsutvecklingen. Politiker från vänster till höger talar sig varma för företagande och det är bra. Tyvärr har politiker av alla färger missförstått vad i företagande som skapar välståndet. Företagande skapar skatteintäkter och arbetstillfällen, visst är det så, men det är inte det som är grunden för företagandet och inte heller det som egentligen skapar välstånd…

14 feb, Upp- och nedvända världen

”Klockrent”, tycker banken SEB:s chefekonom Robert Bergqvist om riksbankens besked om negativ ränta och stödköp av statsobligationer. Det är vid en första anblick svårt att förstå varför det är ”klockrent”. Bergqvist hjälper som tur är till med en förklaring: Kronan försvagades som en följd av beskedet. En svagare krona förväntas höja inflationen när importpriserna stiger.

Den som har följt TV-serien Seinfeld kommer kanske ihåg avsnittet ”Bizarro-Jerry” där Elaine träffar nya kompisar, som är som de hon redan har – fast tvärt om. ”Up is down; down is up. He says ’Hello’ when he leaves, ’Goodbye’ when he arrives”…

 

 

 

2 reaktioner på ”Verklighetsekonomi på Gotland”

  1. Bra artiklar Martin. För övrigt tycker jag Gotland ska arbeta på att bli ett eget land, fritt från Sverige. Sedan kan de tillämpa lite verklighetsekonomi och bli väldigt rika. Tänk att få ett så gott exempel inpå knuten.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *