Ekonomisk logik enligt Financial Times

Videon förklarar med tecknade gubbar varför det är dåligt med handelsöverskott, det vill säga att ett land exporterar för ett större värde än det importerar.

För om dom exporterar mer än dom importerar så får dom pengar över som dom vill investera i andra länder. Och dom här pengarna investeras i fastigheter och köpcentra och inte i produktion. Och sen vill dom en vacker dag plötsligt ha tillbaka sina utlånade pengar och då kollapsar låne-ekonomin och då kan dom inte längre köpa överskottslandets produkter och då kollapsar även överskottslandets ekonomi och sen blir alla jätte-jätte-arga på varandra och svär på en massa olika språk.

Om man tänker efter lite inser man snart att denna logik är som att säga att det är dåligt att tjäna mer pengar än någon annan, för då sparar man, någon annan lånar dem, och sen en vacker dag vill du ha tillbaka dem och då kollapsar hans ekonomi och han kan inte längre köpa det som din arbetsgivare tillverkar och du blir arbetslös.

Detta är den typ av infantila ekonomiska resonemang som världens härskare briljerar och föser omkring undersåtarna med.

3 reaktioner på ”Ekonomisk logik enligt Financial Times”

  1. Och naturligtvis får man inte kommentera klippet på Youtube, ett säkert tecken på att det innehåller någonting som inte går att försvara x(

  2. Fast politiker/fed styr om det blir handelsöverskott eller inte genom sina manipulationer av priset på pengar? Och mycket av handelsöverskottet finansieras av staten? Som kontrolleras av politiker som sitter på tidsbegränsade mandat och vill se bra ut medans de sitter men inte bryr sig så mycket om hur det går senare?

    Allt annat lika så känns det nog tryggare för gemene amerikan med lägre handelsöverskott. Ur dess perspektiv är det nog fara värt att utländska lån byggs upp i dess namn med en dollar som är manipulerad till extra styrka. När verkligheten hinner ikapp är det nog troligt att de poltiker som var delaktiga har dragit sig tillbaka i all upptänklig välmåga medan amerkanen eller dess barn blir tvungen att återbetala lån med en dollar som blivit en skräpvaluta?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *