Skrämmande rysk statlig propaganda

nyheterDessa dagar läser man allt oftare texter av förvånade och förskräckta skribenter som yrvaket upptäckt att ryska staten sysslar med propaganda.

Det är mycket obehagligt.

Att folk är förvånade över detta.

För det innebär att dessa människor antagligen tror att EU, Sverige, USA, Nato med flera andra så kallade goda stater och överstater INTE ägnar sig åt propaganda.

Det är riktig skrämmande.

Sådana lättlurade, nyttiga idioter brukar utgöra kärnan i den nödvändiga kören av krigshetsare inför krig.

Följande lilla snutt påminner om hur medierna fungerar.

50 reaktioner på ”Skrämmande rysk statlig propaganda”

 1. Det är lite frustrerande att prata med folk som inte fattar att media är block-ägd. Det är inte bara kåserierna som skrivs någon annan stans. Hela nyhetsrapporteringen är ju beroende på vad man rapporterar om varierande grad av oärlig. RT är t.ex. inte bra om man vill veta läget i för Ryssland känsliga frågor, men ett under av ärlighet om problemen i västerlandet.

  Mark Twain (vem annars) sa kärnfullt om problemet.
  “If you don’t read the newspaper, you’re uninformed. If you read the newspaper, you’re mis-informed.”

 2. Fast ryssarna är rätt dåliga på propaganda! Deras propaganda är alldeles för nära sanningen för att fungera. I riktig propaganda drar man till med ordentliga lögner eller helt utelämnar för saken viktiga detaljer. Som för ett tag sedan när Poroshenko drog till med att 9000 ryska pansarfordon invaderat Ukraina, vilket snällt basunerades ut av västmedia trots det orimliga i påståendet. Nu var det ju inte sanningshalten i det horribla påståendet som var det viktiga utan själva propagandavärdet. En vanlig läsare av t ex en tidning som inte är insatt i militär verksamhet har ju ingen möjlighet att förstå det orimliga i ”nyheten”.

  1. Jag menar att ryssarna för dåliga på att överdriva eller fabulera ”nyheter” som t ex DN eller AB eller NYT. Jag kollar alltid upp det som skrivs på RT i möjligaste mån för att kolla sanningshalten. Svenska lögnblaskor har jag slutat att läsa när jag upptäckte hur vinklad och usel rapporteringen är. Och många gör som jag, det är nog anledningen till att RT och Sputnik ökat så enormt! Politiker i väst och MSM-media börjar på allvar oroa sig för att folk slutar läsa skiten. Sanningen har i västmedia en underordnad betydelse, propagandan är viktigare, och ska man ha en chans måste man nog börja förmedla mer sanningsenliga nyheter.

 3. Jag undrar hur svenska journalister är funtade. Om de får på bordet att skriva en artikel om att Ryssland håller på med propaganda borde journalisten konstatera själv: ”Det håller även vi på med hela dagarna?”

  Propaganda behöver inte vara stort, det kan vara små pusselbitar som med tiden orsakar önskade effekter. Jag undrar även. När felaktiga nyheter inte korrigeras, vad kallar vi det? Korkad journalist eller medvetet för att felet passar ens propaganda.

  Det stod i tidningarna att Sverige hade näst mest påverkan på EU:s utrikespolitik. Jag bara undrar hur mycket Carl Bildt har hållit på och hetsats mot Ryssland? Sedan undrar jag om det ligger i Sveriges invånares intresse att Sverige hetsat mot Ryssland? I alla fall har jag inget intresse av att ryssarna är sura på svenskar.

  Det skulle vara intressant att sälla upp ett schema på Putins lögner vice versa Obamas lögner. Vem tar ledningen? Jag tror Obama skulle göra det med ganska stort försprång.

 4. Precis som någon sa så använder även jag RT för att se vad som verkligen händer i Europa och i väst. RT brukar nämligen gräva fram sånt som västmedia av diverse anledningen antingen tonar ned eller ignorerar helt och hållet.

  Det är sällan jag ser, eller får känslan av, att de ljuger rakt av, så genom åren har jag fått ett hyfsat bra förtroende för den kanalen. Dessutom tycker jag de riktar sig till en publik som har förmåga att tänka och dra slutsatser, vilket är det sista man kan säga om tex FoxNews.

  Sen när man skall ta reda på vad som händer i Ryssland får man naturligtvis försöka använda andra kanaler också, Problemet är bara att svenska, samt andra västkanaler, oftast vinklar så hårt så att det blir svårt att ta dem på allvar.

  Det tycks som om oavsett vad som händer i Ryssland så måste det beskrivas i negativa ordalag.

  Till och med rökförbudet på ryska restauranger, som ju är en positiv nyhet, och som infördes förra året, beskrev svensk media med rubriken

  ”nu retar Putin upp 44 miljoner ryssar”

  Då går det inte att ta svensk journalistik på allvar längre.

  1. @Miia : Jag tänker ta på mig folie-hatten och hävda att du tillhör Psy-ops-briganden av hyrda nättroll. Anledning?

   1 ) Ytterst prydlig användning av svenska språket i första paragrafen
   2 ) Kommateringen i andra paragrafen är inte svensk.
   3 ) Fox News var ej relevant i denna artikel.
   4 ) Frasen om att allt som sker i Ryssland måste beskrivas i negativa ordalag indikerar att du inte är bekant med denna sites innehåll i övrigt
   5 ) Du tror att vi skulle tro att ett rökförbud är positivt. Det är en standard-nyhet som du använder för att insinuera vinklat media. Ingen här bryr sig om hur media rapporterar om rökförbud.
   6 ) Ingen här har någonsin tagit svensk journalistik på allvar.

   Vänligen återkom när du kört ovanstående genom google translate, analyserat varför vi inte tror dig, och återkom med en mer realistisk kommentar.

   Mvh

   // Avdelningen för psykologiskt försvar

   1. @Viktor : Synd bara att de inte förstår humor. Det har vad jag förstått betalt för antalet kommentarer de smäller ut per dag.

    Det intressanta i frågan är – finns liknande subversiv verksamhet från EU/USA/Nato (sannolikt) och hur lär man sig hitta den…..?

   2. Att han har missförstått inlägget

    Miia är kritisk mot svensk media men Hans verkar tolka att kritikerna är riktade mot mises,se.
    Miia stämmer med anonym och Benny angående RT och senare berättar han om hur svensk media demoniserade Putin angående en rökförbjud, vilket är löjligt och kompletterar bra det Klaus ville berätta oss i artikeln.

    Jag rekommenderar Hans att läsa kommentaren igen för att jag tror att han har missförstår ett inlägg.

    jag har kanske missat nåt

   3. @Peio : Så du är alltså överens med Klaus om att såväl Ryssland som väst ägnar sig åt ren media-propaganda? Då är vi ju alla överens !

   4. @Peio . Koolt, nu är jag säker på att det är ett ryskt nättroll. Jag kände nämligen igen nicknamet ”Peio”, och kollade om vi hade tidigare kommentarer av en sådan. Visst hade vi det, enda skillnaden är att detta är en ANNAN Peio som nu sockpuppetar den ursprungliga Peio.

    Det här är underhållande. Kom gärna tillbaka oftare. Om vi inte är för ”lånjgsamma” för er, förstås….

   5. @ Hans

    Ni bör argumentera för att FM-bandet skrotas! Den rådande situationen innebär ett ologopol. Med en annan teknik skulle hundra tals kanaler kunna kunkurrera på lika villor och plötsligt skulle kanske er podradio kunna vara radions motsvarighet till televisionens TV8.

   6. Ja, hur kommer det sig att politikerna inte tar beslut om digital rundradiosändning?

    Min konspirationsteori om det är att de helt enkelt inte vill att någon ska ha möjlighet att kunna verka med sina åsikter i hela Sverige. Det går bra lokalt, vilket är fruktansvärt svårt rent ekonomiskt eftersom det inte går att få tillräckligt många finansiärer lokalt.

    I Stockholm hade vi Radio ett. Visserligen en kommunistisk kanal. Men ändå väldigt populär där hela programidéen var att ha en interaktiv dialog med lyssnarna. SR skryter om sitt ”Ring P1”, som är väldigt censurerat och endast en halv timme om dagen. Radio ett släppte fram alla åsikter och hade faktiskt inbjudna med åsikter från i stort sett hela registret även om en viss favorisering lågt åt det kulturmarxistiska hållet.

    Men frånsett programmets ideologi är det enda jag vill få fram att denna kanal som blev framröstad som den populäraste kanalen i Sverige under flera år blev tvingade att läggas ner på grund av brist på finansiärer. Hade det funnits digital radio hade de kunnat sända över hela Sverige och därmed fått finansiärer från hela Sverige.

    Att driva denna kanal kostade runt 20 miljoner per år. Det är ganska lätt att se hur riksdagen försöker stoppa åsikter genom ekonomiska barriärer när alla andra argument har förlorat.

 5. Haha, ”rysk psyops”, ja du saknar ju inte humor i alla fall.. 😉

  F.ö. bryr jag mig ganska lite om vad ”vi”, dvs ni, tycker på ”denna site”. Detta är andra gången jag besöker den, efter att återigen ha klickat på en länk.

  För att ta en liknande analys på din egen person skulle man kunna säga att du representerar en genomsnittlig svennebanan genom följande iakttagelser:

  1) En uppblåst självbild över landet Sveriges betydelse ute i stora världen (men föralldel, tro gärna att det sitter en sisådär 3 000 svenskspråkiga ”ryska psyops” i en möglig källare på Ljublanka och läser allt från Nerikes Allehanda till lokala bostadsrättsföreningens veckoblad)

  2) Om någon, vilket gud förbjude, skulle ha en avvikande åsikt i olika frågor, framförallt när det gäller Ryssland, så måste den personen helt enkelt representera en främmande, ond makt,

  3) Att mästra andra, gärna i punktform, är något av en svensk nationalsport. Det finns inget viktigare uppdrag än att berätta för folk på utlandsresan om hur vi gör i ”Sviiiden”

  Fast jag kommer nog att kika förbi här ändå. Underhållningsvärdet skall inte underskattas.

  PS. ”Paragraf” heter ”stycke” på svenska. Apropå utländska element och kommatering.

  PPS. FoxNews var bara ett exempel på en extrem propagandakanal som vänder sig till ett mer klenbegåvat klientel. Jag trodde de flesta på den här fina ”libertarianska siten” hade koll på den kanalen.

  1. @Miia : Spännande värre, din svenska tycks ha förbättrats så mycket att jag kanske backar på tidigare anklagelser 😉 Kanske.

   1 ) Jag har inga större illusioner om Sveriges relativa viktighet i världen. Din första kommentar lät dock som den var skapad av en översättnings-robot, därav antagandet om att det var spam från öster. Nu när du har broderat ut språket lite så minskar ju bevisligen sannolikheten för att du sitter i en möglig källare i Ljublanka.

   Din IP-address är däremot registrerad på : [borttaget]. Men du kanske bara kör en rysk ISP för att det är kul.

   2 ) Jag finner det dock intressant att du läser en text och sedan antar en massa om vad vi står för på den här siten. Vi brukar nämligen få rätt mycket skit för att vi är FÖR LITE kritiska till Ryssland. Läs några texter till innan du uttalar dig om vad vi står för eller inte?

   3 ) Att mästra folk är åtminstone en nationalsport i kommentarsfält, som både du och jag verkar vara hyfsat duktiga på. Vad folk gör på utlandsresor vet jag inget om, jag har aldrig varit längre bort än Fjösböle.

   Vi gillar att underhålla!

   P.S. Ordet paragraf går alldeles utmärkt att använda i svenska. Min nya gissning blir att du är eller har varit svensk medborgare, men inte härstammar ursprungligen från Sverige, och eventuellt inte är bosatt här. Moskva? Därav att du kan skolgrammatik men hakar upp dig på att jag använder ordet paragraf. D.S.

   P.P.S Ditt första inlägg kom från en IP-address registrerad i Ukraina. Någon särskild anledning att du studsar runt antingen mellan proxys eller att du flög mellan Ukraina och Moskva under dagen?? D.D.S

  1. @Miia : PS III Peio har i alla fall rökt på mindre än dig, då han tycks ligga bakom en svensk IP-address, medan du pendlar mellan Moskva och Ukraina. TOR? Eller bara dålig koll på vart du routar din uppkoppling? DS

   1. Fast om du skriver en artikel med titeln ”Skrämmande rysk propaganda” är det väl inte så konstigt om du drar till dig ryssar som talar svenska och svenskar som bor i Ryssland? Vore jag svensk patriot eller någon annan form av statsdyrkare så skulle jag nog ha lätt att bemöda mig att skriva en rad om jag såg något liknande på en utländsk sajt om Sverige?

 6. ”Till och med rökförbudet på ryska restauranger, som ju är en positiv nyhet, och som infördes förra året, beskrev svensk media med rubriken ’nu retar Putin upp 44 miljoner ryssar'”

  Jag tror nog att den rubriken hade gått bra om det svenska förbudet mot rökning på restauranger. Knappast hade det stått: ”Löfven glädjer alla ickerökare.”

  Och Miia, du skulle i stället för ”…som ju är en positiv nyhet…” om rökförbudet skrivit att det var något som du gillade personligen för din egna högst personliga egoism. Rent frihetsvänligt och ideologiskt är det restaurangägaren som ska bestämma om det ska vara tillåtet med rökning eller inte. Den som inte gillar rök behöver inte gå på en restaurang som tillåter rök. Så gjorde jag innan förbudet kom i Sverige. Så det förbaskade förbudet har urholkat min plånbok. Ta genast bort det så jag kan lägga restaurangpengarna på att finansiera mises.se i stället.

  1. Miia skrev
   ” Problemet är bara att svenska, samt andra västkanaler, oftast vinklar så hårt så att det blir svårt att ta dem på allvar.
   Det tycks som om oavsett vad som händer i Ryssland så måste det beskrivas i negativa ordalag.
   Till och med rökförbudet på ryska restauranger, som ju är en positiv nyhet, och som infördes förra året, beskrev svensk media med rubriken
   ”nu retar Putin upp 44 miljoner ryssar”
   Då går det inte att ta svensk journalistik på allvar längre.”

   1 Svensk media vinklar nyheter
   2 Allt som händer i Ryssland negativiseras
   3 Et exempel där nåt positivt vinklas till negativt
   4 Då går det inte att ta svensk journalistik på allvar längre

   Inte positiv enligt mises.se eller Miia själv. Miia gissar att svensk media skulle se rökförbudet som något positivt om det inte skulle vara Putin som låg bakom det.

  2. @ Göran

   Spritproblemet är ett stort hinder för ekonomi och hälsa, rökningen också. Medellivslängden för ryssen har blivit oroväckande låg. Att i det läget vilja förändra färdriktningen så att hälsan blir bättre, produktiviteten högre, liksom medellivslängden är att gå i rätt riktning.

   Det har berättats att den engelska politikern Fox spottade på mattan då han var på besök hos folk, likadant gjorde man i Kina. Men man har skärpt till sederna på båda hållen. Nu ser man inte ens spottkoppar framme.

   Ibland kan ett förbud bryta en ful vana och öka friheten för folk. Kan du leva med hälsa och njuta av en god bit mat på en restaurang tack vare sådant som rökförbud har rökförbudet ökat friheten. Jag led av röken på restauranger även under den tid jag var rökare! Och tänk på personalens lungor!

   Man får skilja mellan ”informerad frihet” och ”oinformerad frihet”, analogt med ”informerat samtycke” osv.

   Vad är det för frihet att inte kunna se framåt på grund av fabriksrök och hosta illa på grund av tobaksrök?

   1. I våra diskussioner är det underförstått att en ekonomi som vi förspråkar på mises.se har vi inte problem med att gå på restauranger där ägaren har förbjudit rökning för sina gäster och personalen har inga problem att jobba på sådana restauranger på grund av att det skulle finnas mycket fler restauranger i ett fritt samhälle. Personalen har mycket mer restauranger att välja mellan att jobba på och det är inte problem att få ett jobb utan snarare så att företagare har problem att få folk som vill jobba åt dem om de inte erbjuder en bra arbetsplats.

    Märk även att den stora ohälsa vi har bland befolkningen idag är i stort på grund av statliga regleringar och råd.

    Jag tycker själv att det är väldigt skönt att slippa rök på restauranger och kaféer och jag gick nästan aldrig på restaurang under den tiden det var tillåtet att röka där. När förbudet infördes ökade mina restaurangbesök en hel del. Men likväl, ska jag stå för frihet ska jag även vara konsekvent och acceptera att det är restaurangens ägare som bestämmer om det ska få rökas eller inte och därmed även bestämmer om den vill ha mig som kund eller inte och inte pöbeln. Det är bara lagar, regleringar och skatter som gör att utbudet blir för litet och därmed minskar på friheten.

 7. Hans!

  Jisses, mycket skall man se…

  Jodå, det stämmer att jag reser i öst i veckan. Jag spenderar helgen i Moskva, min gamla hemstad när jag var expat här en gång i tiden. Åker till St. Petersburg på måndag för att sen flyga hem på onsdag.

  För en person som aldrig kommit längre bort än mjölkpallen i ”Fjösböle” så kan det förstås te sig både skrämmande och osannolikt.

  Det finns nämligen en grupp människor i Sverige som arbetar för att landet skall kunna få in främmande kapital i form av exportintäkter, som sedan beskattas för olika ändamål.

  En del av skattepengarna går till människor som uppenbarligen tillbringar en stor del av sin tid hemma i pojkrummet och gör sig våta fantasier över folks ip-adresser.

  Däremot är jag ganska störd över att du hänger ut folks adresser på internet för allmän beskådan! Skulle jag idas hade jag förmodligen hittat ngn PARAGRAF i lagtexten som tar hand om såna handlingar också, fast det orkar jag naturligtvis inte med.

  Jag hade uppenbarligen överskattat nivån på det här forumet. Den verkar ligga någonstans mellan flashback och apberget, vilket får mig osökt att tänka på några visdomsord:

  ”Great minds discuss ideas, average minds discuss events, small minds discuss people”

  Ha det så skoj på kafferepet, tjejer…

  PS. Och om man nu tror att ”ryska psyops” skulle använda sig av ryska ip-adresser så torde man vara mer än lovligt naiv, ja kanske tom en aning korkad…

  1. @Miia : Alright, fair enough. Bevisligen var jag helt ute och cyklade i det här fallet. Ber om ursäkt – var under uppfattning att adresser i whois-registret var till internetleverantörer, och inte privata adresser. Det kommer tas bort. Jag skall väl inte vara sämre än att jag erkänner mitt misstag.

   Jag får dock erkänna att jag fortfarande finner det högst besynnerligt hur du lyckas kommentera från såpass skilda adresser inom ett så kort tidsspann, men jag accepterar att det finns en naturlig förklaring. Jag avslutar troll-jakten och lovar att i fortsättningen ägna mig åt argumentation istället för dumheter.

   ….fall på eget kast, huh. Jag erkänner mig förvånad och något ödmjukare än tidigare.

   1. Hedrande Hans 😉

    Så himla konstigt är det väl inte att vara i två europeiska länder på en vecka? Dessutom scannar man av svenska nyheter betydligt mer frekvent när man ligger på ett (trist) hotellrum jmf med när man är hemma.

    Hursomhelst känns det ju skönt att inte vara anklagad för att vara rysk spion/propagandist ;), även om jag faktiskt har vissa sympatier för folk i den här delen av världen.

    Kanske beror på att jag känner dem på riktigt istf via Peter Wolodarski…

    Nåväl, ha en trevlig afton. Nu är det definitivt sängdags!

  2. ”Det finns nämligen en grupp människor i Sverige som arbetar för att landet skall kunna få in främmande kapital i form av exportintäkter, som sedan beskattas för olika ändamål. ”

   Du är visst litet vilse här på mises. Med såna argument imponerar du inte på någon alls. Alltså, en bra ide när man kommer till en ny plats är att vara litet lågmäld och pejla läget. Visst, Hans var nog ute i ogjort väder och det gör att han träder saktmodigt fram. Vi övriga som är här läser bara vad du skriver och tycker att du gör en slät figur.

   1. ”Vi övriga som är här läser bara vad du skriver och tycker att du gör en slät figur.”

    Intresseklubben noterar. F.ö. alltid charmigt med er som tar på er rollen som språkrör för ”vi övriga”. Kallas även för ”härskarteknik”.

   2. Du har en poäng, jag var litet onykter när jag skrev den kommentaren, ledsen för det. Men den meningen jag citerade går verkligen tvärs emot vad nästan alla skribenter propagerar på mises. Det har skrivits mer än en artikel som ifrågasätter värdet av handelsöverskott och ”exportinkomster”. Och jag tror att se det som positivt att betala in mycket skatt är precis tvärs emot vad de flesta libertarianer värderar.

 8. Jag tycker det skulle vara kul med en rysk spion eller propagandist här. Skulle inte det kunna ses som en ära.

  Vi har än så länge bara ett socialistiskt troll här.

  På tal om ip-adresser. Jag några gånger fått ett ip-nummer i Schweiz trots att jag varit i Sverige.

 9. För min del är den här saken utagerad. Återigen, hedrande av Hans.

  Ni som vill fortsätta med sura efterslängar i form av personangrepp får gärna göra det, om det roar, men det är inget jag kommer att bry mig om.

  Jag diskuterar däremot gärna aktuella skeenden i Sverige och vår omvärld. Gärna med anknytning till pågående Ukrainakonflikt samt (den skeva) Rysslandsbilden som förmedlas just nu i svensk media.

  1. Jag håller inte på med personangrepp, men jag tror att det var du som kom med dem först i denna tråd. Det brukar å andra sidan vara en ganska vanlig avslutning för en del skribenter när argumenten tar slut. Jag försöker vara lite mer ödmjuk och konstatera att jag faktiskt inte alltid har rätt.

   1. Jaha du…. Du kan ju prova att läsa alla inlägg uppifrån och ned samt notera när det första personangreppet kommer (förutom en fantasifull anklagelse i sexpunktsform om att jag skulle vara ”rysk psyops”).

    Hör av dig om det skulle bli svårigheter.

 10. @Klas! Att lägga olika epitet på de som skriver här i namnet av ”vi” är att ta i lite väl i överkant. Jag vill gärna sätta mina epitet på andra själva.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *