Forska i österrikisk ekonomi

Österrikisk ekonomi är ett alldeles ypperligt ämne för den som skriver uppsatser, ska skriva rapporter eller arbeten på gymnasiet eller universitet, samt den som vill lära sig mer om världen. Och det finns fantastiska möjligheter att få stöd för sådant arbete samt flera sätt att få det man skriver publicerat. Nedan följer att antal ypperliga möjligheter till både finansiering, erfarenheter och publikationer:

Mises Summer Fellowship. ”Sommarskola” för forskare på universitetsnivå (främst doktorander). Inkluderar boende och kontor på Misesinstitutet i Auburn, Alabama, samt Rothbard Graduate Seminar och Mises University. De som blir antagna till detta program arbetar med forskare på Misesinstitutet under Joseph T. Salerno (academic vice president och chef för forskarprogrammet).

Austrian Economics Research Conference. Världens främsta konferens i österrikisk ekonomi och libertariansk politisk filosofi. Anordnas på Misesinstitutet i Auburn, Alabama, varje år i mars. Flera av presentationerna är streamade online. För att presentera på konferensen, skicka ett abstract till konferenskommittén på papers@mises.org.

Mises Working Paper Series. Kommande forskning i österrikisk ekonomi publiceras i denna serie. För att få din uppsats publicerad i Mises WPS, skicka det till workingpapers@mises.org. Följ @MisesWPS på Twitter för att få tips om senaste forskningen. (Undertecknad är ansvarig för serien.)

Quarterly Journal of Austrian Economics. Flaggskeppet inom österrikisk ekonomi, som publicerar vetenskapliga artiklar av forskare världen över. Grundades av Murray Rothbard och nuvarande redaktör är Joseph T. Salerno.

Review of Austrian Economics. Den äldsta vetenskapliga tidskriften i österrikisk ekonomi. Redaktörer är Peter Boettke och Christopher Coyne. De första 10 årgångarna finns tillgängliga gratis här.

Libertarian Papers. Uppföljaren till klassiska Journal of Libertarian Studies, som lades ned för några år sedan. Libertarian Papers publiceras online och redaktör är Matthew McCaffrey.

Mises University. Originalet och fortfarande den bästa grundutbildningen i österrikisk ekonomi. En hel vecka av föreläsningar och diskussion, inkluderar både boende och måltider. Hålls på sommaren (slutet av juli, början av augusti) på Misesinstitutet i Auburn, Alabama.

Rothbard Graduate Seminar. Avancerat veckolångt seminarium som djupdyker i en eller ett par österrikiska klassiker (tidigare år har studerat Mises Human Action och Rothbards Man, Economy and State). Är främst för magisterstudenter och doktorander som redan har kunskaper i österrikisk ekonomi. Anordnas som regel i juni på Misesinstitutet i Auburn, Alabama.

Advanced Austrian Economics College Seminar. Anordnas för universitetsstudenter 18-24 år av Foundation for Economic Education (FEE).

Dessa är bara några (men antagligen de främsta och bästa) av de möjligheter som finns för dem av er som studerar eller vill skaffa sig djupare kunskaper i österrikisk ekonomi.

4 reaktioner på ”Forska i österrikisk ekonomi”

  1. Libertarianska riddare på nätet i all ära. Men om vi vill se en riktig förändring i människors tänkare är det i den akademiska världen striden måste ske. Ni med läshuvuden. Studera!

    1. Exakt. Och för den som vill studera under en tvättäkta österrikare – oavsett om det är grundutbildning på universitet, magisterstudier, eller om man vill doktorera – finns enorma möjligheter både i USA, Spanien, Polen och Sydamerika. Den som är intresserad kan kontakta mig.

    1. Jo då, men den är inte lika stor. Man kan t ex studera under Christian Sandström på Chalmers eller hänga med forskarna på Ratio i Stockholm.

      Men det klart, det är inte lika bra som det kunde vara. I t ex Spanien och Guatemala finns hela program (doktorand- och magister-) som är österrikiska. Detta saknas i USA, men det finns möjligheter att ta kurser i österrikisk ekonomi samt studera under österrikare.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *