Krukmakare – behövs de ens i styrelser?

Som vissa läsare kanske är medvetna om har vi på Mises.se tagit på oss att laga vissa offentliga uttalanden, artiklar och tal. Tidigare har vi tagit oss an Lisa Magnussons text om skolval som reparerades, och Emma Watsons tal i FN. Idag har turen kommit till Frida Sundkivst och SVD Näringsliv.

1312456783809Ni vet det där kvoteringsspöket som det tjatas om? Att bolagsstyrelserna ska bli tvungna att ta in en krukmakare för att lösa problemet med att det sitter väldigt många icke-krukmakare i styrelserna. I vissa bolagsstyrelser sitter det faktiskt bara icke-krukmakare.

Nu ger jag er möjligheten att själva bilda er en uppfattning om de 25 börsstyrelser där krukmakare är helt frånvarande. Här är aktiens utveckling från årsskiftet. Den kan ni jämföra med Stockholmsbörsens bredare index som i skrivande stund är upp 5,4 procent, mätt från årsskiftet.

Från sämsta till bästa börsutveckling:

PA Resources: -65 procent
Stockwik -48 procent
Episurf Medical -40 procent
Allenex -31 procent
Fingerprint Cards -28 procent
G5 Entertainment: -14 procent
Pricer: -13 procent
Acap Invest: -4 procent
Novestra: -2,9 procent
Oasmi:a -2,6 procent
Victoria Park: -2,2 procent
Alltele: -1,9 procent
Duroc : +0,5 procent
Midway Holding: +0,6 procent
Bufab: +7,1 procent
Bergs Timber: +9,2 procent
OEM International +9,3 procent
Rörvik +11 procent
Note: +12 procent
Havsfrun +13 procent
NAXS +19 procent
Novotek +32 procent
Rederi Transatlantic +45 procent
Raysearch +54 procent
Rottneros +113 procent

… och här har ni listan på hur det gått för börsbolagen som bara har krukmakare i styrelsen:
.
.
.

Nej. Det finns ju inga styrelser med bara krukmakare på börsen.

//Frida

Listan på de krukmakarfria styrelserna har jag hämtat från Umeå Keramikförening.

2 reaktioner på ”Krukmakare – behövs de ens i styrelser?”

  1. Kul med observationsstudier, som passar för tidningsrubriker och i verkligheten inte säger någonting.

    Naturligtvis borde studien ta hänsyn till hur många kvinnor som sitter i styrelsen. Således borde vi få en lista över bolag med en kvinna i styrelsen och så vidare mot bara kvinnor i studien. Observera att en bra ekvation här borde rendera ett pris från Riksbanken.

    Eftersom vi i denna artikel har ytterligheterna, drar jag min högst personliga uppfattning att desto mer kvinnor i styrelsen desto större risk att bolaget aldrig harmar på börsen, dvs. aldrig växer till en sådan storlek.

    Angående PA Resources kan det möjligen vara på det viset att kvinnor har en större intuitiv förmåga att peka ut var man ska borra för olja. Med andra ord, river vi de patriarkala strukturerna behöver vi mindre vindkraftverk.

  2. Kräv rättvisa för krukmakarna! De unkna gamla strukturerna och de inrökta terakottahatarna har fått styra länge nog! Marknaden har haft över tio år på sig att reglera det här själv, den har misslyckats! Marknaden behöver hjälp! Lagstifta!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *