Libertarianism säger bara att man inte ska stjäla eller använda oprovocerat våld mot andra människor. Diskriminering är inte i strid med libertarianism. Det betyder inte att en libertarian nödvändigtvis ständigt diskriminerar människor i sin omgivning, även om han har rätt att göra det enligt libertariansk teori. Diskriminering är nödvändig för att bevara samhällen. I en fri värld skulle antagligen många olika typer av samhällen uppstå, och dessa skulle vara konservativa relativt sina egna värderingar. En av statens kärnverksamheter är att förstöra alla prissystem, även priset och vinsten för gott uppförande; i ett fritt samhälle skulle det finnas starka incitament för ordning, artighet och vänlighet.
En vanlig dag på Sveriges sämsta myndighet (och filmrekommendation)
Om Boko Haram och cykelhjälmstvånget
http://www.mises.se/2014/05/12/libertarianismens-framtid/
http://www.mises.se/2011/03/16/valfard-utan-valfardsstat/
http://www.expressen.se/kronikorer/britta-svensson/jag-ar-en-tont-som-gillar-demokrati/
Under diskussionen om diskriminering och anställningsbarhet slog det mig att ska man skriva en platsannons så gäller det att fylla den med så mycket krav som möjligt även om de inte behövs på långa vägar. Skälet till det är att då gå går det alltid att peka på att en person man vill anställa inte uppfyller något av de tusen kraven i annonsen; således inte diskriminering.
Sedan är det kanske en annan diskussion att företaget inte får några sökande på annonsen. Återigen visar det på hur galet det kan bli.
Det är för mig en gåta att ingen människa tycks dra parallellen med diskriminering och skolbetyg. Väldigt liv om någon inte får handla i en affär men knäpptyst när lilla Stina eller Peter inte får komma in på någon utbildning för att de hade 0,1 poäng för lite.
Ett utav de bättre avsnitten enligt mitt tycke. Gillade framförallt att ni tog upp frågan om huruvida vi är beredda på det samhälle vi förespråkar eller ej. Tror precis som ni att det är näst intill omöjligt att förutspå exakt hur man skulle behöva leva. Vet dock att det skulle bli betydligt enklare än vad mellanmjölkssossarna förutspår;
http://www.youtube.com/watch?v=M0QqxDN0Ywg
School Sucks Podcast hade för ett par veckor sedan en episod på samma tema, om att skapa ett marknadsbehov för frihet.
http://schoolsucksproject.com/podcast-278-ben-stone-1-of-2-create-a-market-demand-for-liberty/
Men samtidigt är det svårt att inte tänka på diskussionen om social ostracism i libertarianska kretsar, där t.ex. nyligen chefredaktören för det kanadensiska Misesinstitutet skrev en famös artikel med rubriken ”Slut-shaming now, slut-shaming tomorrow, slut-shaming forever.”
http://edandethan.com/the-dirty-business-of-public-shaming-and-pushing-social-values/
Ostracism är för mig föga mer än en popularitetstävling på en skolgård. Som t.ex. Thaddeus Russell demonstrerat i boken ”A Renegade History”:
”it was those on the fringes of society whose subversive lifestyles helped legitimize the taboo and made America the land of the free.
In vivid portraits of renegades and their “respectable” adversaries, Russell shows that the nation’s history has been driven by clashes between those interested in preserving social order and those more interested in pursuing their own desires—insiders versus outsiders, good citizens versus bad. The more these accidental revolutionaries existed, resisted, and persevered, the more receptive society became to change. ”
http://mises.org/daily/5040/A-Renegade-History-of-the-United-States
Jag tycker om att filosofera över hur ett fritt samhälle skulle se ut. Även om man inte kan veta så kan man ana vissa grova drag – och detta kan ge en fingervisning om hur man borde leva.
Jag är nämligen övertygad om att ett liv i ett fritt samhälle (så fritt som möjligt – idealbild och inte realitet) är det som är bäst anpassat för mänskligt välmående. Det ser vi ganska lätt då människor tycks bli välmående av frihet. Alltså tror jag att man på ett sätt faktiskt kan bli mer välmående genom att försöka leva så som fria människor skulle.
Jag kanske är en hopplös idealist, men det är vad jag tror, iaf …..
Ang Diskrimineringslagstiftningen är den väl inte ngt annat än ett maktmedel för Staten?
Har svårt att tro att någon ”god idé” ligger bakom den, endast ytterligare ett medel att utöva makt, propagera och utöka makten över Volk.
Tack för fint avsnitt!
Ahhh…
Tack, ni är fantastiska. Så glad att jag råkade på Libertarianismen.
Tack för ännu ett hörvärt avsnitt, även om jag i början trodde det var det förra. Ett tips: Fixa ett riktigt alternativ ”Download” som verkligen laddar ner avsnitten. I windows är man tvungen att välja spara… i arkivmenyn hos Firefox. På android-plattformar finns inte det alternativet, så där kan man inte spara alls; har provat både eldräven och kromen, samt någon ljudspelare jag glömt namnet på. Det senare använder åtminstone jag mest på resande fot och det är särskilt där åtminstone jag vill kunna ladda ner, då jag normalt har sporadisk internetåtkomst, särskilt utomlands.
Tack Hans och Klaus. Nu börjar ni bli rutinerade eller åtminstone varma i kläderna. 🙂
Som tidigare påpekats så har du Hans INTE en skrikig och jobbig radio röst. Snarare en personlig och ostereotyp röst. Släpp det nu.
Förmodar ni förstår betydelsen av er insats eftersom ni lägger ner så mycket arbete på det.
Återigen tack för mycket väl och viktigt utfört arbete:
Min tacksamhet får spilla över på Halsingen som har en outtömlig källa av information och kunskaper att dela med sig av. Tack även du.
Tacksamheten kommer ur en känsla av en återupprättad värdighet tack vare de tankar och kunskaper som sprids på mises.se
Okej, jag släpper den då 😛 Vi är rätt glada över att ha nått 20 avsnitt, originalplanen var att testa att göra ett par avsnitt och se om det fungerade. Bevisligen fungerade det helt okej….
Vi fortsätter helt enkelt 🙂
I början tyckte jag du (HP) lät lite jobbig, men det var mest du som kom dragande med det. Numera, efter tillvänjning, verkar du vara en bekant och inget att bry sig om. Våra röster är väldigt personlig i de flesta fall och du har din, som är helt OK.
Har du/ni tänkt på hur bra vi människor är på att identifiera röster? De där serietecknarna som låtsas att Stålmannen/Läderlappen/etc kan komma undan med masker är bara löjligt. Rösten avslöjar dem…
Fortsätt med er sändningar. Somliga har lättare för att lyssna än läsa. Ibland har vi som hellre läser än lyssnar en fördel också. Typ köra bil eller ligga på solstranden…
Typiskt en politisk rörelse, oavsett hur väldefinierad dess värdegrund är, att dela upp sig för att attrahera en bredare massa. Det öppnar upp för de minst insatta att engagera sig och urvattna dess filosofiska grund.
En intressant tanke:
Du kan kan behandla dina egna två barn i ungefär samma ålder någorlunda jämlikt jämfört med, låt säga, 9 miljoner invånare utav olika indelningar (kön, handikapp, utbildning, härkomst etc) i Sverige. För ju fler man måste prioritera mellan desto tydligare blir problemet med prioriteringar och det positivistiska jämlikhetssnacket fallerar.
Staten kan inte upprätthålla det där med att ”alla är lika värda” och berättigade samma saker även om det handlar om att alla ska nå upp till en viss standard. Resurserna är begränsade. De vet inte hur de ska prioritera i frånvaro av ett fungerande prissystem som guidar dem. Deras kontinuerliga misslyckande är bevis på det.
Mycket av detta är så klart självklart. Tyckte bara att jag skulle påpeka detta.
Hej, jag undrar om ni har ett rss-flöde för podden som berättar när nytt avsnitt gjorts tillgängligt..? Det skulle underlätta saker och ting. Tack för ett trevligt program.
http://www.mises.se/feed/podcast/
Hej norpan, tack för länken. Den fungerade finfint i min epost-klient.
Mycket intressant podcast! Det vore intressant om ni kunde ta upp det inbillade problemet med ”överpopulation”, och diskutera detta ur ett libertarianskt perspektiv. Så trött på att folk går på den globala elitens trams om att jorden är överbefolkad. Hur kan man på fullt allvar bedöma hur många människor som ska bo på detta jordklot? Vem ska besluta detta, och hur blir logiken där? Det kanske är samma logik som med inflationsmålet på 2%. ”näämenjoråsåatteeh 2 miljarder människor blir nog bra, vi kör på det! Nu firar vi beslutet med en fika”.
Libertarianske humoristen PJ O’Rourke slaktar det under rubriken ”Just enough of me, way too much of you” 🙂
http://books.google.se/books?id=Ouyr7shT8tsC&pg=PA19&lpg=PA19&dq=%22just+enough+of+me+way+too+much+of+you%22&source=bl&ots=JGRxwTE6zy&sig=xLgDUoxq3vZleL6Qyw6n0C4Af4Q&hl=sv&sa=X&ei=I6iDU8WoGtH24QT6hIDgDw&redir_esc=y#v=onepage&q=%22just%20enough%20of%20me%20way%20too%20much%20of%20you%22&f=false
Begränsad befolkning är ju skitbra! Lättare att hålla koll på alla 😀
Jag skrev ett inlägg precis men det verkar ha försvunnit. Försöker igen och om det dyker upp en dubblett så får ni ursäkta.
Tack för en fantastisk podcast! En sak som får mig att tveka inför att sprida den till vänner och bekanta är dock att främst Hans ofta kallar oliktänkande ”idioter”, ”dumma” och andra nedsättande uttryck. Detta vinner aldrig över någon! Och när du råkar ha fel kan jag lova dig att det kommer kännas pinsamt att lyssna på i framtiden, inspelat för hela världen att höra.
Ödmjukhet och pedagogik är bästa vägen till att vinna folks hjärta och hjärna. Om ni känner att ni måste kalla någon dum så se till att motivera ordentligt, bryt ner argument metodiskt, så att lyssnaren iaf kan förstå er tankegång.
I detta avsnittet avslutar ni med att betona hur viktigt det är att vara artig och visa respekt för folk som tänker i andra banor eller inte hunnit tänka lika mycket. I nästa andetag skämtar ni om att kalla folk som röstar ”idioter”.
Jag förstår inte vad som är fel i att försöka påverka min omgivning och mina barns framtid i ”en mindre ond” riktning, även om det bara gör en liten skillnad. Man griper efter halmstrån.
Kan ni förklara via länk eller i något avsnitt vad som är idiotiskt med att rösta? Har man inte rätt till självförsvar mot ens politiska motståndare som definitivt inte avråder sina anhängare från att rösta. Jag vill gärna höra ert resonemang i frågan.
Till sist Hans, du har en underbar röst och iver. Var stolt över din röst, sluta harkla dig hela tiden som om vi inte skulle höra dig annars, slappna av, och du kommer ha en lysande framtid inom radio!
Jag vet att jag kommenterar sent, men jag haller pa och arbetar mig ikapp podcasten.
Jag bor i USA sedan ar 2000, och det som paverkat mig mest pa ett personligt ekononomiskt plan efter flera ars svensk socieldemokratisk hjarntvatt, ar just den amerikanska traditionen av non-profits och amerikaners installlningen till donationer. Pa de vettigare arbetsplatserna jag haft ar det vanligt med organiserade donationer, det ses som en dygd, som ett samhallsansvar. Folk springer och gar pa halv och helmaratoner, klar ut sig, har fester, saljer citronsaft och samlar gladeligen ihop pengar till olika andamal. Det ar helt enkelt en livsstil har i mycket storre utstrackning an i Sverige.
Aven vanstergrupper organiserar sig foretagarmassigt och finansierar sina konstutsallningar, sina progressiva anti-auktoritara pjaser genom vinstverksamhet och donationer.
Det finns en uppsjo av non-profits foretag for alla mojliga andamal och en av de forsta IT firmorna jag arbetade for tillhandaholl, av agarens personliga idelogiska skal, billigare pris till non-profits an till kommersiella foretag, vilket smittade av sig till oss anstallda som ibland stannade lite langre och hjalpte till lite extra for de foretag vars ide det framfor allt var att halpa andra. Det kandes bra helt enkelt och vi natverkade med varandra.
Jag traffade flera olika manniskor, utbildade vanliga manniskor, medeklass, inte speciellt rika, som salt hus med fortjanster dar de donerat 5-10% av vinsten, tiotusentals dollar till olika andamal. Jag tyckte det lat galet nar jag forst horde det och undrade varfor de inte akta pa semestrar till Karibien istallet, eller lade undan pengarna till en regning dag, som man sager har. Nu flera ar senare har jag sjalv installningen att man har ett ansvar till samhallet omkring en och att det kraver personligt engegemang och investering. Poangen med inlagget ar alltsa att ge ett personligt vittnesmal till vad som hander rent spontant nar folk far behalla lite mer av sina pengar och vad som sker nar en kultur av givmildhet och medkannande tillats kultiveras frivilligt. Allt detta ar ifran olika grupperingar, religiosa, vanstergrupper, diverse andliga ”karma” grupper (det du ger till universum far du tusenfalt tilllbaka, typ). Aven foretag donerar i princip alltid till den lokala communiten. Starbucks, Walmart, McDonalds, o.s.v.
@be_free : Det är alltid trevligt att höra historier om civilsamhället. Vi som är kvar i Svedala är ganska svältfödda vad gäller sådant. Bland de vidrigaste effekterna av den socialpornografiska välfärdsstaten är just att den tar bort välviljan hos människor, och människor knuffas till att delegera sin mänskligheten till den omänskliga institution vi kallar staten. Mycket sorgligt.
Civilsamhället är, om någon frågar mig, det finaste vi har och mänsklighetens största åstadkommande.