Japansk sjukvård

En av våra kommentatorer skickade in följande bidrag som är värt att lyftas fram.

Det är lustigt hur större delen av Svenska folket tror att Sverige har skola och vård i världsklass och att det därför är ok att staten stjäl större delen av din inkomst. V + S går mot valseger med löfte om *högre* skatter baserat på att Sveriges sjukvård och skola behöver mera stöldgods för att erbjuda okej service.

Som de flesta här redan har observerat så är det t.ex. inte helt lätt att få vård i Sverige, och det är skrämmande att folk tror att det är normalt att man ska ta en dag ledigt för att gå till läkaren för en enkel inflammation eller en elak förkylning.

Själv bor jag i Japan som har en av de lägre marginalskatterna bland i-länderna (runt 20-30% beroende på inkomst), och har även en sjukvård som till större del är privat.

Du finner specialist-kliniker överallt som alltid täcker vanliga problem, och standard-försäkringen täcker 70% av alla kostnader (inklusive tandvård och recept-belagd medicin!).

Fick själv bihåleinflammation för ett tag sedan och lyckades att gå till läkaren utan en bokad tid, få full diagnos, recept och medicin uthämtad under *lunchen* till en kostnad av 100kr inklusive en 7-dagars dos av antibiotika och smärtstillande. Hann också med en smörgås innan lunchen var slut. Detta skedde för övrigt i centrala Tokyo med 9 miljoner invånare…

Folk fortsätter att försvara de fåniga skatterna i Sverige med att vi har ”gratis” sjukvård i ”världsklass”. Detta trots;

*Galna väntetider och stressad & otrevlig personal
*Slarviga diagnoser vilka kräver ytterligare besök

Och roligast av allt;
*Kostnad: Betald ledighet (8 timmars lön) + full kostnad av medicin, ingen täckning av tandvård osv. = den vanliga Svensken betalar betydligt mer för sina läkarbesök än vad folk gör i länder med fullt privatiserad vård, TROTS att staten redan har tagit enorma summor från dig innan besöket! Du betalar tusentals kronor för ett besök som kanske tar totalt 5-15 minuter av en läkares tid.

Självklart kommer politiker aldrig att titta på exempel från andra länder eftersom det skulle betyda att de kan stjäla mindre från folket. Istället fortsätter man med de idiotiska ”gratis vård i världsklass” lögnerna som inte är någoting annat än kvaksalveri.

Och det är helt bortom mig varför fler svenskar inte redan har insett hur extremt korrupt Sveriges sjukvård är, och hur man kan tro att politiker kan ”fixa” sånt här. Bara marknaden kan ställa det till rätta, och full privatisering är det första steget.

13 reaktioner på ”Japansk sjukvård”

  1. Lustigt, När jag tittar på denna artikel så är det en timme sedan Johan postade sin kommentar som återpubliceras i denna artikel. Ang. fria människors snabbhet i att utföra det dom tycker är värdefullt att utföra.

  2. Johan Larsson

    Tackar för att inlägget lades upp som eget, märkte själv inte att originalartikeln var gammal!

  3. Alexander Warren Jungmann

    Hej!

    Jag vill att svenska folket tänker ned insidan av huvudet istället för plånboken vid nästa val,
    hur det än blir så, så tror jag inte det blir bättre med 1 röd grön regering, utan denna pajkastningen dom håller på med, slår bara hårt mot dom själva, själv kommer jag att välja ett parti som värnar om svenska folket, och inte bara för Stockholmare!

    1. Men den uppenbara frågan är varför man ska försöka simulera marknadskrafterna, när de finns tillgängliga på riktigt? Om man har kommit till insikt att marknaden är ett bra sätt att lösa problem så är det bara att sätta igång. Och om man inte har kommit till den insikten, ja varför skulle man tycka att ett system som simulerar marknadskrafterna är bra?

      Att det ens skulle gå att simulera marknadskrafterna tror jag är en missuppfattning. Det stora problemet är inte att mäta hur nöjda kunderna är. Det stora problemet är att kunderna inte själva vet hur nöjda de är förrän de är tvungna att betala själva! det är en sak att svara på en enkät, en helt annan att faktiskt slanta upp. Dessutom är det omöjligt att objektivt och oberoende mäta sådana saker. Människors mål är interna och visar sig bara i de handlingar de utför.

      1. Jag kan bara hålla med och lägga till att det inte går att bortse från ett fenomen inom offentlig verksamhet vilket är att skicklighet och duglighet inte premieras utan anses vara av ondo och där löner och tjänster sätts efter kompisförhållanden och inte efter kompetens.

    1. Johan Larsson

      Försäkringen varierar beroende på vilken du vill ha (nationell eller privat) samt på inkomst.

      Är du t.ex. student eller låginkomstagere betalar du bara 24,000 yen om året (ca: 1,500kr) och får 70% täckning av alla vårdkostnader med den.

      Ifall du arbetar hamnar sjukvårdsförsäkringen i socialförsäkringen, vilken inkluderar pension, arbetslöshetsskydd, sjukvårdförsäkring samt en arbetsskadeförsäkring, vilken uppgår till ca: 15% av din lön om jag inte minns fel, vilken betalas till hälften av arbetsgivararen och till hälften av dig själv.

      Om du tjänar större summor kan du byta till en privat försäkring med fast kostnad istället.

      Med tanke på att Sverige betalar 9% av sin hela GDP till sjukvården och Japan kanske max 9% av de totala lönerna (inklusive de självbetalda bitarna) är skillnaden i effektivt kapital troligen väldigt stor.

  4. Vad är det som inte täcks av försäkringen? är det 30% av kostnaden på alla behandlingar eller är det 30% av behandlingarna?

    Hur mycket kostar det för att få 100% täckning?

    1. Johan Larsson

      70% täcks av försäkringen, men då ingår också receptbelagd medicin och t.ex. tandvård. Vet inte någon som kör 100% eftersom det i princip är garanterat dyrare i nästan alla fall (även om tillägget bara är 300-400kr i månaden så är det väldigt svårt att spendera mer än den summan med tanke på att en vanlig tandläkarundersökning ligger på 150kr och t.ex. en full behandling för lunginflammation 500-600kr.)

      Dessutom har den vanliga försäkringen ett tak för summor du betalar själv, över 500,000 yen (ca: 40,000kr) blir täckningen 100% så i svåra cancerfall osv. är det inga omöjliga summor som behöver betalas. Samt beroende på inkomst täcker det upp till 90%, så om du är låginkomstagare blir det inte heller jnågra enorma summor.

      Lista på vad försäkringen täcker;

      1) Benefits for medical treatment
       You can receive the following medical treatment for 30% of expenses by showing your health insurance card.
       ・ Doctors’ consultations
       ・ Treatment for illness and injury
       ・ Medicine and injections necessary for treatment
       ・ X-rays and other examinations
       ・ Hospital charges, etc.
      2) Lump sums for childbearing
       Lump sums for childbirth and child care are provided.
      3) Funeral expenses
       When a person insured dies, funeral expenses are provided.
      4) In cases where medical expenses are large
       If medical expenses in one month are large, additional benefits may be paid.

  5. Jag håller med om mycket i artikeln trots att jag röstar rött.

    Problemet i Sverige idag är att vi har inte något parti som gör ”rätt” val.

    Privatiseringen i Sverige handlar mycket om marknadsstyrda företag vilket skulle leda till att vården blir en vinstdrivande organisation och därav ändras priserna till priset försäkringarna inte kan täcka det dom gör i japan.

    Röd sida har, tyvärr, problem att prioritera skatten rätt. Man har inte rätt människosyn.

    Japan till skillnad från båda dessa sidor har ju sin heder. Hedern att göra rätt. Vården är inte en vinstdrivande organisation i Japan även om den är privat.
    Det betyder inte att de får med förlust utan att de har inte målat att gå med stora marginalvinater. De vill, för sin heder, ge sitt folk den nästa vården.
    Sverige saknar ett sådant tänk totalt.
    Där tror jag kärnan av problemet ligger

    1. Kultur spelar roll för hur system som är likartade kan skilja sig åt. Men det är inte kulturen som är den främsta skillnaden mellan svensk och japansk sjukvård, det är det faktum att den japanska sjukvården till stor del är privat och det är en mängd olika privata aktörer som fattar decentraliserade beslut om hur de resurser de förfogar över skall användas. Det är inte politiker med magiska tollspön som prioriterar vad folk ska göra. Det är folk.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *