016: Centralbanker

Centralbanker har en nyckelfunktion när det gäller att sabotera en ekonomi. De möjliggör systematisk inflation och de svängningar i ekonomin som kallas konjunkturcykler. Deras syfte är att manipulera räntan till en tillräckligt politiskt acceptabel låg nivå för att skapa “tillväxt”. Olika centralbanker gör det på olika sätt. Amerikanska FED har en mekanism, Riksbanken och ECB har en annan. Men resultatet är detsamma: Långsiktig urholkning av ekonomin medelst inflation och perioder av ekonomiskt kaos.

15 reaktioner på ”016: Centralbanker”

 1. Beträffande citatet ”varje gång jag hör ordet kultur osäkrar jag min Browning”, stammar det inte från ett helt annat sammanhang?

  Närmare bestämt 1900-talets östorienterade tyskar som ville bevara Tyskland ”rent” från västpåverkan. Den styrande eliten gjorde en grundläggande distinktion mellan västerländsk ”civilisation” och tysk ”kultur”.

  http://en.m.wikipedia.org/wiki/Hanns_Johst

 2. Anders tar hem två poäng i svensk knas-kunskap.

  Hälsingen har säkerligen rätt – Browning-citatet har jag hört fel-attributerat till ett antal personer, bl.a. Göring. Det är ett roligt citat iaf, även om det är oklart exakt vem som sade det och varför. Ordet kultur torde vara ett av de mest felanvända i historien.

 3. …nu sprutade det mjölk ur mina näsborrar igen 🙂

  Man skall inte läsa Statens Ovänner och äta kvällsmat samtidigt.

  1. 🙂 …kanske borde skicka detta till er podcastmail, men skulle ni kunna ta upp skolan som tema någon gång, ni har varit inne och kommenterat lite på det innan, men känns som att ni (speciellt Klaus?) har en del tankvärda saker att säga om detta. Skolan är förövrigt den absolut största anledningen till att jag hittade hit, och hade inte förvånat om detta gällde fler av folket som är aktiva här 🙂

   Lovar förövrigt att bidra med en artikel eller två för att skapa ett give – take förhållande till er på mises, tack för allt ni gör!

 4. Jesper – ämnet ligger på listan, kräver lite förberedelse men det är definitivt på g. Förhoppningsvis under våren. Klaus har nog mycket att säga i frågan, jag är mest sur och bitter över det hela 😛 (svenska skolan alltså)

  Artiklar mottages tacksamt.

   1. Då kanske du kan förklara för mig vad Stig-Björn egentligen vill få sagt med sitt blogginlägg 🙂

   2. Det är ju ironi med udden riktad mot dem vilka menar att staten äger människorna (”befolkningsmaterialet”)?

   3. @ Norpan
    Japp men han tillhör såvitt jag förstått den individualistiska och icke-etatiska vänstern? Skrev han inte rentav en artikel om den kooperativa frimarknads-ideologin i Nyliberalen?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *