Om svensk sjukvård

Med anledning av att det nyligen i internationella medier rapporterats om att svenskar i stor utsträckning skaffar privat sjukvårdsförsäkring för att snabbt få vård, skriver jag idag på amerikanska Mises-Institutets hemsida. Artikeln heter The Market is Taking Over Sweden’s Health Care och publiceras som en Mises Daily.

Reson Magasines blogg skrev om samma fråga för ungefär en vecka sedan: ’Socialist’ Swedes Take to Private Health Insurance.

3 reaktioner på ”Om svensk sjukvård”

 1. Det är inga som tecknar helt privata sjukförsäkringar i Sverige.

  Helt privat = försäkringen betalar sjukvård.
  Detta finns inte.

  Såhär fungerar de svenska försäkringarna (vilket förklarar varför de är billiga).
  En landstings ansluten läkare blir kontaktad av försäkringsbolag. Mot att läkaren håller X antal tider tomma så får han pengar varje månad. Därmed får de med försäkring gå förbi kön men det är landstinget som betalar vården.

  Hade det varit äkta privata försäkringar så skulle det vara bra då trycket mot landstingen skulle minska.

  Det läskiga är att våra riksdagspolitiker har dessa försäkringar i deras avtal. Detta gör att de alltid går före kön. Problemet är att de tror att detta är normalt. Att de får vänta 2 veckor på en operation: de tror att ALLA har det så.

  Sverige har ett perverst sjuksystem som styrs helt politiskt. Det finns en hög heliga kor här där majoriteten av medborgarna har ingen koll. Det är sjukt att SBU bestämmer vilken vård man skall ha pga sjukdom. SBU där privata krafter finns.
  Det är sjukt att vi har landsting som bestämmer att ett läkarebesök kostar 1850kr. Ett besök hos sjukgymnast 750kr och hos specialist läkare 3000kr. Att operationer kostar XXX kronor och att varje år skall det göras YYY av dessa operationer. Detta är klassisk kommunistisk planekonomi.

  Folk måste fatta att deras vanliga husläkare besök kostar 1850kr. Folk måste fatta att denna kostnad är exakt samma om det är privat med 1849kr vinst eller landstings läkare utan vinst. Folk har vanföreställning att ”vinster” uttolkar vården. Nej. Det är exakt samma kostnad. Det är idiotin i paragrafen ovan som är problemet.

  För en av de enorma kostnaderna vi har är det utbredda ”fusket”. Det finns inga privata läkare som arbetar 40 timmar i vanligt folk bemärkelse. Okunskapen visas tydligt i media och deras skräckhistorier om läkare som arbetar 110timmar. Ja: de har fakturerat 110 timmar, inte arbetat 110 timmar.
  Det är denna skillnad som någon måste erkänna och ta tag i.

  Privata läkare får inte fakturera mer än 40 timmar vecka. Därmed så arbetar de flesta läkare 3 dagar i veckan. Om de arbetar fler dagar i veckan så har det i stället 10 veckors semester +. Orsaken är att landstingen betalar för 30 minuter eller 60 minuter oavsätt hur lång tid besöket tar i verkligheten. Åk till närmaste vårdcentral med dropin på mornarna. Läkarna bränner av sina 8 timmar på 2 timmar. I fakturerad tid.

  Sedan kan de arbeta som konsult läkare, forska eller njuta av livet.

  Vi har idag ett sjukt försäkrings system där 15% av lönen går till vården men det fungerar inte i verkligheten. Jag vet och alla vet som blir sjuka. Min frus tarmar rykte de bort. Jag fick vänsta 4 år på operation och därmed utslagen ur arbetsmarknaden. Jag fick kämpa 9år för att få en utredning gjort. Fick kämpa 4 år ytterligare för att få rätt medicin. 13års kamp.

  Tyvärr är detta problemet i Sverige. Så länge man är frisk och har median lön så är allt bra. Det är först när något hånder som man ser att inget fungerar. Några exempel från mitt fall:
  Ersättnings nivå som är 30% av min gamla lön. Fick vänta 4år på operation. Blir drabbad dagligen av läkare/hemtjänst/kommun som inte kan svenska. Jag/min familj lever i husarrest på existens minimum livet ut. Detta trots jag betalat 6 miljoner i skatt. I USA med ÄKTA försäkring hade min rygg opererats på en vecka.

  För alla med husdjur och försäkring vet detta: Det kostar pengar, men man har alltid vård. På något sätt så finns det alltid tid för operationer eller andra ingrepp inom en vecka i detta system. Här ser man exakt hur mycket bättre det fungerar med marknadskrafter även om det är tragiskt när ekonomi avgör om man kan rädda liv. Men så är det även idag för människor. Cancer sjuka får inte medicin eftersom det kostar för mycket… Skillnaden är att i en privat försäkring så kan jag klaga. Det kan jag inte när staten stulit alla pengar och festat upp det.

 2. Det läskiga är att våra riksdagspolitiker har dessa försäkringar i deras avtal. Detta gör att de alltid går före kön.

  Det stämmer. Fast de hade sådana försäkringar redan innan det var lagligt att erbjuda ”vanligt folk” dem.

 3. Shawn: Tråkigt att höra om din situation. Jag hoppas verkligen att det löser sig på något sätt…

  Funderar på hur man säkerställer konkurrens och prissänkningar på försäkrings- och vårdmarknaden, och förhindrar kartellisering. Överväger att flytta till Madeira, men där verkar vara alldeles för lite konkurrens, så priserna är för höga i de flesta fall, enligt vad jag läst mig till. Samma sak gäller dagis och skola. Vad är den österrikiska lösningen på detta?
  Tack Per, för artikeln.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *