23 reaktioner på ”006: God Jul”

 1. Trevligt julavsnitt.

  Eftersom ni diskuterade familjens betydelse och om att flytta bort från civilisationen, vore det dock intressant att höra om ni verkligen anser det är rätt plats för ens barn att växa upp på, om man är intresserad av deras framtid, utbildning o.s.v.?

  Som Thomas Sowell skrivit t.ex. om hur förödande isolation är för människors utveckling:

  ”Looking at achievements in general, people living in geographically isolated environments around the world have long lagged behind the progress of people with a wider cultural universe, regardless of the race of the people in these isolated places. ”

  http://www.lewrockwell.com/2013/08/thomas-sowell/cultural-isolationism/

  Är dem som väljer bilda familj i isolation på en avsides plats i någon av Sveriges deprimerande avfolkningsbygder och rostbälten, ansvarstagande föräldrar?

  Beträffande positiva libertarianska julteman förresten, finns kanske även anledning så här i juletid att låta tankarna gå till Västfronten i december 1914, då tyska och brittiska soldater på eget initiativ slöt vapenvila, besökte varandras skyttegravar, spelade fotboll och bytte cigaretter till tonerna av ”Stille Nacht”.

  https://www.lewrockwell.com/2009/12/gary-g-kohls/the-christmas-truce-of1914/
  http://mises.org/daily/1978/

  Det kan jämföras med hur bönderna i de dansk-svenska gränsbygderna mellan Skåneland och Småland på 1500-talet hade svårt för att betrakta varandra som fiender. Som Vilhelm Moberg berättade i Min svenska historia var de ofta närbesläktade genom giftermål och hade betydligt mer sympati för naboarna på andra sidan statsgränsen än för potentaterna i København respektive Stockholm.

  http://sv.wikiquote.org/wiki/Vilhelm_Moberg#Min_svenska_historia

  God jul!

 2. Hitman : Ur min synvinkel så är total isolation inte något som någon kommer må bra av, absolut inte. Att leva ensam i skogen är för de absolut flesta inget som rekommenderas – särskilt inte om man har barn. Däremot så finns det heller ingen övertygande anledning varför man skulle bosätta sig i en stor stad, mer än att det ger mer bekvämligheter. Jag skall naturligtvis inte säga något egentligen – jag bor just nu inte särskilt långt från Sveriges största stad. En vacker dag skulle jag gärna ändra på det.

  Och Sowell har sannolikt helt rätt – total isolation leder ofta till kulturell stagnation och primitivism. Det finns dock en skillnad på platser där människor och kulturer kan mötas i den utsträckning de själva önskar, och den totala brist på samband mellan tid, plats och människor som storstadsliv nuförtiden tycks utgöra. Personligen tycker jag det är pest och pina att jag känner så få av de människor som utgör mitt närsamhälle, men det tycks vara en direkt konsekvens av moderna boende-förhållanden. Vad jag har förstått så är det dock något bättre där det är lite mer glesbyggt – är man beroende av sina grannar tenderar man att försöka ha en positiv samvaro med dem.

  Sedan gäller som vanligt att var och en bör göra det de finner bäst – men det finns ett något onaturligt skimmer över det moderna samhällsbygget. Jag gillar att försöka lista ut hur samhället skulle sett ut, på ett ungefär, utan alla dessa vidriga sociala ingenjörs-projekt. Lite mindre urbanisering och lite mer fokus på det lokala är vad jag vanligen tycks komma fram till.

  Historien från första världskriget är också fantastiskt fin, och är ett strålande bevis på hur civiliserade människor en gång i tiden kunde vara – fast det var brinnande krig. Skall vi gissa på att något sådant idag vore fullständigt omöjligt? Något har bevisligen gått förlorat.

 3. Jag har bott mitt i skogen och bor nu i Sveriges största stad. Jag kan bara säga att jag känner mig mer isolerad eller ensam i den stora staden än vad jag gjorde mitt i skogen.

  Det är inget själva bostadsorten som gör det utan hur man som människa faktiskt tar del av kulturellt utbud och andra kunskaper.

 4. @ Göran

  Vilket kulturellt utbud och kunskaper finns tillgängligt för barn som växer upp isolerade på den vischigaste delen av vischan utan kommunikationer, och vad de än skall göra så måste föräldrarna köra dem dit?

  För min del är det tyvärr självupplevt.

 5. Tackar för ännu ett bra avsnitt! Jag tycker att det var bra att ni lyfter fram positiva händelser, och att ni bör fortsätta med det. Det kanske vore bra att sträva efter en jämvikt mellan positiv och negativ rapportering, annars blir det lätt väldig pessimistiskt.

  För övrigt kan jag berätta att jag själv bott både på landet och i en större stad, och personligen så stod jag inte ut med att bo i obygden. Tyvärr visade det sig att folk i det samhälle jag flyttade till var väldigt inskränkta, vilket gjorde det svårt att komma in i gemenskapen. I och för sig flyttade jag dit själv utan familj vilket troligtvis gjorde det mer ensamt. Enligt min erfarenhet så är det lättare att hitta likasinnade i staden.

 6. Vi lovar att försöka vara lite mer positiva. Ibland 🙂

  Vad gäller stad eller land så är det självklart en högst personlig fråga. Jag och Klaus är väl lite självständighets- och småskalighets-romantiker, men det är ju våra preferenser och inte alla andras. Städer uppstår bevisligen för att folk vill bo i dem – samtidigt finns det till viss del en onaturlig urbanisering nuförtiden som är driven med politiska incitament.

  Lyckligtvis är man libertarian och sammanfatta med att det blir bäst om alla gör precis som de vill själva, så länge de inte kliver på någon annan.

  1. Osäker på vad emancipation av barn innebär. Men ännu en trist aspekt med det förkalkade samhället är att barn mer eller mindre tvingas stanna kvar hos sina familjer långt upp i vuxen ålder medan de genomgår de förkalkande indoktrineringsprogrammen. Barn är olika, för somliga vore det bättre om de kunde börja jobba vid 13 års ålder och flytta hemifrån.

  1. Barn är enklast. Barnen bor hos sina föräldrar så länge de vill bo där och så länge föräldrarna vill ha dem där 🙂

 7. Vore trevligt med en Ludwig von Mises-special: ett helt avsnitt om Mises liv, viktigaste teser och hans inverkan på den frihetliga rörelsen.

  Mannen, myten, Mises!

 8. @ Jonas Ek

  Om det vore så enkelt.

  Om t.ex. en gubbe kommer med en bil fullastad med godis och lockar din treårige lille parvel med sig? Är det barnets eller förälderns vilja som gäller?

 9. norpan, det gör det lite prydligare och enklare att sortera för dom som laddar ner avsnitten till hårddisken. Jag tänkte att det bör ta ett tag att nå 999 avsnitt, men självklart hoppas jag vi får se avsnitt långt bortom 999 också 🙂

 10. Lol, 2033. Har en känsla av att världen kommer vara GANSKA annorlunda då.

  Vi kan väl säga såhär : Vi tror att vi har material för åtminstone ett år, sedan så tenderar listan att fyllas snabbare än vi hinner beta av den, och med tanke på vad vi tror kommer hända med ekonomi, politik, etc. så lär det konstant tillkomma material.

  Så länge det är kul och någon är intresserad så lär vi fortsätta. Det största problemet är ju huvudsakligen tid för research och inspelning, men än så länge flyter det på rätt väl.

  Avsnitt #7 är inte alltför långt borta.

 11. @norpan: hahaha mycket smart :-). Det är nog för att dom ska kunna kalla nästa avsnitt ”shaken, not stirred”.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *