Riksbanken är usel

Även om vi ofta belyser och kommenterar på medias nästan totala och förvånansvärt långtgående ekonomiska ignorans, så finns det trots allt guldkorn och även sanningar i media. Som idag, när SvD Näringsliv har en artikel med rubriken Riksbanken är usel på att spå framtiden. Endast rubriken behövs för att förstå vad artikeln handlar om. Tyvärr fokuserar artikeln på att Riksbanken varit dålig på att förutse räntenivåer och jämför prognoser med verkliga nivåer. Det hade inte varit så dumt med en kommentar om att framtiden alltid är oviss och att man inte kommer undan detta ”ens” med matematiska trollkonster och ekonometri. Inte ens då Riksbanken prognosticerar nivåer på den ränta de sätter själva…

Det är utan tvekan dags att avsluta experimentet från 1660-talet och låta räntan åter bli ett pris på väntan, inte en one-size-fits-all-siffra att ”styra” ekonomin med.

3 reaktioner på ”Riksbanken är usel”

  1. Staten kan inte att kunna överleva utan Riksbanken och dess funktioner så därför kommer den inte att försvinna än på ett tag… inte innan politikerna och byråkraterna har lärt sig vad ekonomi handlar om.

  2. En sak om framtiden är dock lätt att prognosticera korrekt, nämligen vad man själv kommer att göra. Det kan man ju sen välja så att historiska prognosen blir korrekt. Att Riksbanken inte kan prognosticera sig själv är verkligen en prestation.

    Själva prognosen Riksbanken gör är en handling som förändrar framtiden eftersom många anpassar sina handlingar till prognosen. Men eftersom dessa anpassningar förändrar prognosens förutsättningar så att den inte längre kan slå in, är det då rationellt att göra såna anpassningar?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *