108 reaktioner på ”Kravallpraxeologi (repris)”

 1. Mycket bra text. När ni publicerade den första gången lade jag upp den på Facebook. Dagen efter hade jag tio färre ”vänner” och blev kallad rasist och otäck. För dom mediemanipulerade hjonen spelar det mindre roll om man länkar till Mises, Fria Tider eller till Nordfront eller till vad som helst egentligen förutom Aftonbladet; man är en extremist i vilket fall tydligen. Har en vuxenvärld någonsin varit så infantil? Det hävdas att det måste ut vuxna till ungdomarna, vad ska dom vuxna göra, prata lite om Let’s Dance? Om dom vuxna inte har uppfostrat sina barn dom senaste tjugo åren så lär det väl knappast gå att genomföra en mirakelkur på två dagar där människor plötsligt ska bli rationellt tänkande och empatiskt inkännande individer.

 2. Något som är extra intressant är ju det faktum att invandrarnas föräldrar inte är mer civiliserade än kaosbabbarna själva. Mina föräldrar hade inte låtit mig vara ute på nätterna om upplopp rasade över hela staden, men tydligen så tycker invandrarnas föräldrar att det är rimligt att barn i nedre tonåren är ute och bränner bilar halva nätterna. Det är ytterst få MENA-folk som passar in i ett civiliserat samhälle.

  1. Antropologisk, sociobiologisk och kulturhistorisk analys är tyvärr en bristvara i samhällsdiskussionen idag. Även bland libertarianer och anarkokapitalister som verkar tro att mänskliga funktioner samt språk, etnicitet etc. försvinner kausalt med avskaffandet av staten. Det finns goda skäl att anta att somliga folkgrupper inte kan leva på annat sätt än i totalitära stater medan andra folk frodas bäst och skapar välstånd i frihet. Man kunde önska att det förhöll sig på annat sätt men jag har ingen lust att sätta mitt liv på spel till förmån för naiva livsfarliga förhoppningar. Så länge vi fortsätter pumpa in utomeuropéer till Sverige desto mer ökar risken för fullkomligt sammanbrott och blodiga uppgörelser. Kolla på London igår…

   1. Hur bra har de totalitära staterna lyckats passivisera dessa folkgrupper då? 😀

   2. Nej, det går ju knappt heller men det har definitivt inte varit bra för Sverige att USA, Storbritannien, Israel, EU, NATO och CIA bombar sönder Irak, Afghanistan, Libyen, Syrien osv. och skapar migrationsöversvämningar till våra (tidigare fungerande) länder.

   3. Kanske det, vi får väl se hur det går i Somalia. Det blev ju inga större civilisatoriska framsteg under deras senaste anarkokapitalistiska period.

   4. Senaste gången jag kollade var det en handfull stater som har fullt engagemang i somalia, vi får se hur det går ja 🙂

 3. Om det nu är det mångkulturella samhället som är orsaken hur förklarar man då de kravaller av liknande karaktär som skett tidigare i historien? Det är ju inte första gången t ex stora ungdomsgäng eller marginaliserade grupper revolterar genom att handla på detta sätt.

  Vänder mig även lite mot beskrivningen av konsekvenserna, ”en fika med en dialogpolis”. Jag har själv arbetat nattetid under många år i Stockholms norra förorter (i anslutning till Tensta och Rinkeby under 2004-2007) och och tycker snarare det är bristen på ”dialogpoliser” som är ett problem.

  Här åker man runt och ”punktmarkerar” ungdomar som råkar bo på vissa ställen. En del med tveksam vandel definitivt men även ett stort antal skötsamma individer råkar i kläm. Hur kul är det att bli stoppad kväll efter kväll för att man sorterar in i polisens ytliga bild av en kriminell. Varför inte ha fler poliser med annan etnicitet än svenska som skulle kunna knyta band och jobba förebyggande och bli igenkända som lokala profiler? Nä man skickar dit svenska testosteronstinna halv eller helrassar som förföljder och trakasserar. Dialog var verkligen inte deras starka sida.

  Kravallerna i Brixton och på många andra ställen föregicks av just denna taktik från polisens sida. Inte det bästa sättet att skapa ömsesidig förståelse och respekt för varandras utgångspunkter och situation. Jag kände när jag arbetade där att det håller på att skapas en tickande bomb som kommer explodera när rätt gnista kommer.

  När det väl sen exploderar som det gjort nu blir situationen förstås en annan som kräver ett annat agerande. Men det här taktiken som blivit vardag under många år skapar frustration och alienerar.

  Bilbrännarna/stenkastarna och deras stödjare ska klandras, fördömas och straffas, missförstå mig inte på den punkten, men ett tungt ansvar vilar på polisen. För att inte tala om våra politiker som inte förmår och vill skapa den frihet som behövs på bostads och arbetsmarknaden. Där har vi den största anledningen till rådande situation med utanförskap.

  Du har säkert rätt i att en homogen kultur skapar en grund för ett stabilt samhälle, även om jag tvivlar på att t ex Finland är så mycket fredligare och lugnare än Sverige och Danmark. Men det är ju faktiskt en fråga om frihet, som jag trodde institutet stog för och strävade efter. Fri rörlighet måste stå över eventuella negativa konsekvenser av denna. Vad har vi för frihet om vi inte kan bosätta oss och leva där vi önskar? Eller gäller det bara vi vita västerlänningar som ska ha den friheten?

  1. Att sminka bajskorvar och försöka bota symtom istället för orsaker är sällan en bra strategi. Det är klart att man kan föra dialog med en person som begått brott, i fängelset förslagsvis. Dina rasismanklagelser gentemot svensk polis är löjeväckande. Och om invandrare inte vill prata med svenskar så är det ytterligare ett i raden av otaliga bevis på att dom befinner sig på fel geografisk position på jorden. Vi kan ju inte byta ut hela den svenska poliskåren mot invandrare? Fast det skulle väl vara en naturlig del i det övergripande folkutbytet som pågår i Sverige.

   Det finns inga socioekonomiska förklaringar till varför de här grupperna beter sig i Sverige på exakt samma sätt som dom beter sig i sina hemländer. De har det oändligt mycket bättre här och kan röra sig med tusentals kronor i disponibel inkomst (togs upp i Uppdrag Granskning bl.a.), surfa på sina iPhones (för att samordna stenkastning) osv. Expressen intervjuade här om dagen en invandrare i Husby som förklarade att dom inte är politiskt intresserade överhuvudtaget, att dom hatar polisen, det svenska samhället och att dom helt enkelt tycker att det är roligt att förstöra. Han skrattade också journalisternas och politikernas påståenden om fattigdom och frustration. De som skyller invandrarnas beteende på svenskar och det svenska samhället är nyttiga idioter som bidrar till samhällsödeläggelsen och det eskalerande våldet. Det finns stora grupper svenskar som har det betydligt tuffare, evighetsgäldenärer, hemlösa osv., som inte attackerar andra människor eller annans egendom för det.

   Jag gjorde en snabb googling och konstaterade att alla upplopp och kravaller dom senaste 50 åren i Sverige utförts av kommunister, vänsterextremister och/eller invandrare.

   Om du vill ha fri rörlighet av utomeuropeiska mordbrännare och machetemördare på din mark så ska jag förstås inte hindra dig, men du underlättar inte situationen för oss som vill leva fredligt och ha möjligheten att skapa ett eget välstånd.

  2. Jo, det är första gången i Sveriges historia som vi har förortskravaller nu de senaste par årtiondena. Och poliser ska inte föra någon dialog, de ska verkställa lagen. Om de fokuserade på det så skulle det bli uppenbart för de kriminella att om de tänder på en bil så får de sitta ett bra långt tag i en trist liten cell.

 4. Institutet står absolut för frihet och ska detta kaos kunna lösas på något sätt så är det genom friheten för människor att slippa betala för andra och friheten att få försörja sig själv. Det vi inte står för är skatte- och lagsubventionerad ”rätt att bo var man vill” och rätt till försörjning på andras bekostnad. Det är inte frihet i vår bemärkelse, även om det är det i vänsterliberal terminologi. Inte heller stödjer vi politikerdikterad integration, lika lite som vi stödjer någon annan politisk (våldbaserad) verksamhet. Kort och gott, vill folk leva med mångkultur bör det stå dem fritt att organisera och åtnjuta det. De som inte vill ha det bör på samma sätt ha rätten att slippa det utan politisk inblandning.

  Och nej mångkultur är inte den enda förklaringen till kravaller. Hunger är en annan vanlig orsak. Det är däremot en faktor som i ett demokratiskt samhälle avsevärt ökar risken. Mångkultur har för övrigt större chans att lyckas i ett fritt samhälle medan det har synnerligen dåliga odds i ett demokratiskt sådant.

 5. Tack för svaret Klaus. Jag håller med om din definition av frihet. Vill inte heller ha ett samhälle där vi inte har friheten att försörja oss själva utan att bli bestulna. Men eftersom vi nu har den välfärds och skattepolitik vi har är då lösningen att stänga gränserna? Ska vi har fri rörlighet först när välfärdsstaten är avskaffad?

  ”Jag gjorde en snabb googling och konstaterade att alla upplopp och kravaller dom senaste 50 åren i Sverige utförts av kommunister, vänsterextremister och/eller invandrare”.

  Dåså det måste ju vara sant…

  Polismentalitet har jag som jag skrev själv sett med egna ögon men du får ju gärna tro vad du vill. Finns ju fler som tycker som jag dock:

  http://www.dn.se/sthlm/varstingpolis-domer-ut-polisinsats

  ”Byta ut hela poliskåren”. Nä har jag påstått det. Men är det fel att ha en högre andel i dessa områden som har samma kulturella bakgrund. I artikeln framhävdes ju att homogenitet är bra, då skapar vi ju mer homogenitet i det området. Men kör med hårdare batonger du, går säkert bra…

  1. Lösningen är givetvis att avskaffa staten och dess privilegier, inte att mixtra med systemet och försöka att ratta det rätt. Problemen skapas och görs långvariga just av Systemet.

 6. Jag är så enkelspårig att jag inte vill argumentera pragmatiskt. Dvs eftersom det är omöjligt att ge ett principiellt logiskt svar på frågan hur vi ska agera inom ramen för ett trasigt och omöjligt system så avstår jag helst eftersom svaret alltid kommer att vara självmotsägande. Det var som frågan någon ställde i forumet: Hur får man offentliga upphandlingar att fungera? Det går inte eftersom hela situaionen är felkonstruerad, det blir fel hur man än gör. Men om jag ändå ska svara så anser jag att inflödet av bidragsinvandrare måste strypas till dess att välfärdsmonstret bantats ner rejält.

  1. Några tankar jag vill dela bara, kanske någon vill kommentera eller utveckla, få mig att förstå :).

   Det verkar som de flesta här gör det valet som du. Av två mindre liberala åtgärder, ökade statliga utgifter pga invandring eller mer slutenhet om man får kalla det så, väljer man att prioritera ekonomin och inte de mänskliga värderna i mer öppna gränser. Känns ju också som man bidrar till nationalism genom att inte främja blandning utan har mer SD-approach på det hela. Svenskhet, gemensam kultur osv. Eller?

   Har också tänkt en del på vad en del skrivit här om personer från bl a mellanöstern som vid första anblicken kan kännas rasistiskt, i alla fall i ett svenskt sammanhang. Kan köpa argumenten om att individer är radikalt olika när man t ex i generationer levt under hårt religliöst styre och ser ständiga krig och konfliktsituationer på nära håll. Är de inte välkomna hit då, av risk för att de kan vara mer våldsbenägna?

 7. http://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_%C3%B6ver_kravaller_i_Sverige#1900-talet

  Du länkar alltså till en styrelseledamot i och propagandamegafon för underrättelseorganisationen AFA-Expo som består av totalitära kommunister och våldsverkare. Jag har ingen större lust att dissekera hans havererade mytomana text, men vill ändå säga ett ord om påståendet att brottslingar inte får några tidningsartiklar skrivna om sig när dom är skötsamma; nej, det är sant, men DN brukar inte sitta i mitt kök heller när jag äter frukost eller följa med mig till jobbet. Men invandrarna kräver tydligen en berömmande klapp på huvudet när dom lyckats avhålla sig från våld och stöld i två dar.

  Du skrev ordagrant att man ska byta ut svenska rasistpoliser mot invandrare och menade att det skulle lösa problemen: ”Varför inte ha fler poliser med annan etnicitet än svenska som skulle kunna knyta band och jobba förebyggande och bli igenkända som lokala profiler? Nä man skickar dit svenska testosteronstinna halv eller helrassar som förföljder och trakasserar.” Ja, det blir säkert en bra svågerverksamhet, kriminaliteten lär ju sjunka till noll när anmälningarna försvinner på vägen. Man vill ju inte gola på sina bruschor och hjälpa dom jävla svennefittorna.

 8. Förstår er inställning kring pragmatism. Om nu problem skapas och görs långvariga just av systemet. Är det inte då omöjligt att försöka ratta samhället i frihetlig riktning? Blir inte opinionsbildning i frihetlig riktning medningslös om man som du Per inte kan tänkas sig att mixtra alls utan bara avskaffa? Stegen från nuvarande system till statslöst är ju minst sagt långt. Ska man istället arbeta för motsatsen så allt kollapsar?

  Tommy: Du gör en rad medvetna eller omedvetna feltolkningar. Vill i alla fall förtydliga.

  Mina ord: ”Varför inte ha fler poliser med annan etnicitet än svenska ” får du till ”Vi kan ju inte byta ut hela den svenska poliskåren mot invandrare?” Jag håller med, det kan vi inte göra, och ska inte.

  Dina ord: ”Du skrev ordagrant att man ska byta ut svenska rasistpoliser mot invandrare och menade att det skulle lösa problemen”

  Nä verkligen inte. Att det skulle lösa problemen har jag inte hävdat. Jag invände lite mot den förenklade bild av konsekvenserna där ”dialogpoliser” nämndes. Däremot tror jag det är en av många olika saker som krävs och som kan vara en liten enskild del.

  Jag tycker för övrigt att det är intressant att höra vad en piketpolis drar för slutsatser efter många år i yrket oavsett politisk åskådning. Jag har både Sverigedemokrater och kommunister bland mina vänner och utbyter åsikter.

  1. Klarar man som invandrare inte av att avhålla sig från brottslighet så bör man omedelbart repatrieras och inte fortsätta livstidsförsörjas av svenskarnas tvångsindrivna pengar. Sen är väl alla här överens om att det som sagt inte finns några större anledningar att dividera om bajskorvssminkning – systemet är korrupt och inte funktionsdugligt. Däremot är det ju en oändlig skillnad på ett etniskt svenskt Sverige med höga skatter och parlamentarisk demokrati och samma system befolkat av miljontals IQ-68-invånare. Själv är jag anarkokapitalist men är övertygad om att ett anarkokapitalistiskt afro-arabiskt Norden skulle se ut som Mordor relativt fort.

   1. Samma här, är någon form av etniskt nationell anarkokapitalist. Har dock ingenting emot att en minoritet skötsamma etniska främlingar bosätter sig här i norden. Som tur är så kommer det inte att komma hit så några horder av analfabeter ifrån MENA-länder då all mark kommer att vara privatägd av miljoner av vita människor som inte kommer att finansiera detta vansinne den dagen staten inte längre tvingar dem via skattesedeln.

  2. ”Är det inte då omöjligt att försöka ratta samhället i frihetlig riktning? Blir inte opinionsbildning i frihetlig riktning medningslös om man som du Per inte kan tänkas sig att mixtra alls utan bara avskaffa? Stegen från nuvarande system till statslöst är ju minst sagt långt. Ska man istället arbeta för motsatsen så allt kollapsar?”

   Fast problemet är just att det inte finns några steg. Antingen är samhället etatistiskt, byggt på våld, osv eller så är det inte det. Olika former av etatism handlar om personliga preferenser, men varken om frihet eller principer. I form av preferenser så föredrar jag t ex att betala mindre skatt framför mer – oavsett vad skattesatsen är eller hur det är designat/strukturerat. Så personligen kan jag tycka att både det ena och det andra är bättre, men det är verkligen ingenting att ödsla tid och ork på. Varför skriva artiklar, formulera argument, engagera sig osv om det principiellt inte gör någon skillnad (resultatet) samt är emot mina principer (medlet, att engagera sig politiskt).

   Jag har skrivit om detta tidigare här på mises.se och annorstädes, samt kommer att publicera en ny artikel om detta den 11 juni.

   1. Steget må kännas långt från dagens nästan fullständiga socialism till ett fritt samhälle, men steget är samtidigt väldigt kort. Med lite tur så kan det hända inom en generation.

    När tillräcklig kritisk massa uppstår, säg en av tio som står upp för fred och frihet och icke-aggressionsprincipen så finns det en chans att det efter den oundvikliga kollapsen av nuvarande system vi faktiskt låter bli att bygga upp det på nytt.

    Att de flesta mellanmänskliga relationer redan nu bygger på frivillighet är det inte många som tänker på. Vi har inte rent slaveri, vi slår inte våra barn, vi äger inte våra fruar eller tjänstefolk. Våra nära och kära har möjlighet att sluta umgås med oss om vi inte beter oss.

    Vi måste bara börja med oss själva och vår närmaste omgivning. Vi måste oförtrutet tala om att våld inte är lösningen på samhällsproblemen. För att göra det krävs varken 50000 namnunderskrifter eller någon folkomröstning. Det är bara att göra. Implementera icke-aggressionsprincipen i ditt eget liv!

   2. Det är helt sant. Counter-economics är den rätta metoden; låt oss bygga det fria samhället inom ramen för det gamla.

 9. Invändningen att ett anarkistiskt samhälle inte skulle fungera om inte tillräckligt många hade dessa värderingar är helt rimligt. Det skulle inte fungera. Men det skulle heller inte finnas om inte tillräckligt många hade dessa värderingar så det är liksom inget att oroa sig för. Vi kan inte införa ett icke-våldssamhälle genom våldsam revolution. Det krävs moralisk evolution.

 10. Det intressanta med kravallerna är att de är skapade av staten till 100%.

  Man dammsuger världen efter individer som är mest våldsamma och sätter dem i en förort och börjar ösa fria pengar över dem.

  Det finns inget mer förnedrande än att ge en ung människa bidrag för att vara passiv.

  Det är nu positivt att de är ute och aktiverar sig.

  Skönt att man kan se det på avstånd.

  1. ”Det är nu positivt att de är ute och aktiverar sig.”
   Du är medveten om att oskyldiga civila människor misshandlats och förts till sjukhus? Samt att flera företagare fått transportmedel och egendom förstörd. Jag kan väl erkänna att jag känner en viss skadeglädje över att det jag förutspått i decennier nu sker (det har förvisso pågått i åratal redan), men kan egentligen inte säga att jag är glad över det. Det är fan sorgligt när man tänker på det på ett djupare plan.

   1. Det är aldrig sorgligt att få rätt. Det största brottet man kan göra mot en människa är att kravlöst ösa bidrag över dem. Det klarat att man inte respekterar någons produktionsresultat om man har tagits ifrån möjligheten att skapa något själv.

    De är alla villiga att arbeta som mannen i Lagos som Joakim länkade till:
    http://vimeo.com/11206466

    Detta är enbart ett resultat av dåligt politk från staten.

    Ja jag är glad när folk aktiverar sig. Det är första steget att börja producera själv.
    Ingen har blivit allvarligt skadad och försäkringar fixar de direkta offren.

 11. VAD I HELA HELVETET ÄR DET SOM PÅGÅR I GÖTEBORG??

  Det firas med champagne och människor hoppar runt och skriker i extas över att ha fått till en folkomröstning om trängselskatt, någon tomte förklarar att det är en stor dag för Göteborg och en seger för demokratin.

  http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.1688873-ja-till-folkomrostning-folkinitiativet-firar

  ”JIPPI, JAG HAR BEGRÄNSAD RÄTT TILL LIV OCH EGENDOM MEN NU FÅR JAG RÖSTA OM HURUVIDA STATEN SKALL FÅ VÅLDTA MIG 2% LÄNGRE IN I ÄNDTARMEN ELLER EJ!! HURRA FÖR DEMOKRATIN!!!!!”

  1. Haha! Ja, dom fick halvera en bajskorv, alltid nåt. (Ledsen för dom skatologiska liknelserna i den här tråden, det är ingen fetisch vanligtvis…). 🙂

 12. Var det inte Johan Norberg som för ett tag sedan hade förslaget att göra Rosengård och liknande förorter till ekonomiska frizoner?

  Diggar det förslaget starkt, trots att det av politiska skäl givetvis är fullkomligt orealistiskt.

 13. Alla är överens över att det som sker i Husby är beklagande. Det har riktats mycket kritik över att politikerna inte lyssnar på befolkningen i förorten och fattar beslut över deras huvuden, man har med andra ord negligerat befolkningen i de utsatta områdena, och det i sig har resulterat sig att människor känt sig frustrerade pga känslan av maktlöshet och bristen på möjlighet att påverka sina områden. Frustrationen har växt med tiden och legat och pyrt i flera år och ofta är det polisbrutalitet som tänder gnistan som får frustrationen att excellera och ta form i destruktiva reaktioner. Det har vi sett många exempel på i flera länder. Det är samma fenomen som upprepar sig tyvärr.

  Jag tillhör inget parti eller organisation, då min lojalitet finns på annat håll. Men jag vill ta tillfället i akt och delge min analys som baserar sig på fakta som inte kan förnekas av något håll. Anledningen till att jag skriver denna text är att jag tycker att det brister i djupare förståelse över varför politiker inte lyssnar på förortsbor, vilket jag ser som grunden till problemet. Jag tror nämligen att förortsborna själva vet vad som krävs för att lösa förortens bekymmer, därför bör inte politikerna fatta beslut över deras huvuden och på så sätt omyndigförklara dem. Förortens problem kan aldrig lösas om inte det görs på förortsbornas villkor.

  Det stämmer att anledningen till problemen är strukturella, men det går djupare än så. Problemet härstammar från Sveriges modell av demokrati. Sverige tillämpar idag en representativ demokrati, vilket innebär att folket inte har någon direkt beslutsrätt och inflytande vad gäller beslut som rör deras liv, annat än att de har rätten att välja sina representanter med jämna mellanrum. Det i sig ger politikerna laglig rätt att köra över befolkningen i många frågor, och det är givetvis problematiskt. Det finns inslag av direkt demokrati i Sverige dvs. folkomröstningar, men det är ytterst sällan de tillåts hållas som det bevisligen framgår i historien. Man är försiktig med att ge allmänheten mer inflytande än vad som ges via valsedeln. Det ska även tilläggas att folkomröstningen enligt Sveriges lag inte är bindande utan endast rådgivande, dvs. att politikerna har laglig rätt att köra över ett folkomröstningsresultat, även detta finns det exempel på i historien tex ”folkomröstningen om högertrafik”, där man gick emot folkets röst. Det finns endast en sorts bindande folkomröstning och det gäller omröstning av grundlagsändringar och ett sådant har aldrig ägt rum. Därav är det inte långsökt att dra slutsatsen att politikerna och Sveriges rikes lag är konstruerat på ett sätt som gör möjlighet till direkt inflytande för Sveriges befolkning väldigt minimal, man omyndigförklarar allmänheten med andra ord. Man har ingen skyldighet enligt lag att lyssna till befolkningen, annat än via valsedlar och man släpper sällan in allmänheten när viktiga beslut ska fattas, man kan fråga sig varför man aldrig lät folket säga sitt om FRA-lagen som berörde hela Sverige och som det fanns starka åsikter om för att ta ett konkret exempel. Man kan också fråga sig hur det rimmar med demokrati som sägs ska stå för folkstyre.

  Ett annat problem är centraliseringen av makten, vilket är en oroväckande trend på lokal, nationell och internationell nivå. Centralisering innebär per definition att färre människor får mer makt och att makten försvinner längre och längre bort ifrån befolkningen. Tar man förorterna i Stockholms kommun som exempel och Husby i synnerhet, där jag kommer ifrån, kan man tydligt se att centralisering av makten är ett oerhört demokratisk problem. Det är ett problem i och med att den representativa demokratin (som i sig har sina svagheter och problem, som sagt) är hotad. Representativ demokrati innebär ju att de styrande ska representera folket. Den starkt centraliserade makten i Stockholm som sitter i stadshuset utser politikerna som ska sitta i respektive stadsdelsnämnder och som ska sköta stadsdelsförvaltningarna. Problemet är att detta kan i teorin medföra att man har en blå dominerad stadsdelsnämnd i en röd stadsdel och vice versa. Dvs att politikerna i dessa stadsdelsnämnder inte representerar befolkningen i stadsdelen. Och detta har även skett i praktiken i Husby. Husby ligger i en stadsdel som röstar rött, men som styrs av en blå stadsdelsnämnd. Slutsatsen är att stadsdelsnämnden inte representerar befolkningen, vilket är ett hot mot den representativa demokratin. Detta hade inte skett om man decentraliserat makten och flyttat makten närmare folket.

  Så vad är det jag vill ha sagt med detta? Jo att problemen är djupare än man ger sken av. Denna text är inte baserad på personliga åsikter utan fakta, jag har inte tagit ställning för rött eller blått, höger eller vänster, under, överklass eller om jag är för eller emot demokrati för den delen, jag lägger fram fakta och i frågasätter om hur Sveriges modell av demokrati rimmar med de värderingar den påstår sig vila på, dvs folkstyre.

  För att knyta an allt det som jag skrivit med problemen i Husby så är som sagt lösningen att Husbyborna själva får forma sitt område på sina villkor, då och endast då kan förorten bli kvitt sina problem. Husbyborna är de ända som vet hur problemen ska lösas, men Husbyborna får inte den makten. Husby styrs av en stadsdelsnämnd och kommun som inte representerar dem (orsakerna är centraliseringen) och som har en helt annan agenda för området än Husbyborna själva. Så det är givet att det kommer att resultera i att folket känner sig överkörda, åsidosatta och maktlösa, det är även givet att med tanke att Husbyborna själva vet vad som är bäst för området så kommer beslut som går emot folkviljan att resultera i misslyckanden, vilket vi sett exempel på. Det är till viss del positivt att man är villig att inleda dialog med medborgarna, med detta får inte förväxlas med att folket har någon sann inflytande över sitt område, det är med facit i hand bara att ge sken av det med tanke på den överväldigande nedrustningen. Ett annat fenomen som ses i förorterna är människor som organiserar sig för att påverka beslutsfattarna i specifika frågor som rör förorten, det är positivt och ger i vissa fall effekt, men dessa organisationer redogör sällan vad som är bakgrunden till varför förortsborna negligeras och hur systemet fungerar, därför jobbar man i ständig uppförsbacke med enstaka segrar medan maskineriet och systemet kvarstår, man vinner vissa slag men förlorar garanterat kriget. Det finns varken representativ eller direkt demokrati i Husby och därför negligeras Husbyborna, och så länge det fortstrider så kan inte problemen lösas eftersom endast Husbyborna vet hur man löser problemen och det tål att upprepas.

  Ett annat problem som man måste rikta fokus på som också är relaterat till ”upploppen” är polisbrutalitet och rasismen som från förortsbornas håll påstås vara djupt rotad inom poliskåren, även om det är befogat att påstå att det inte finns tillräckligt fakta i frågan måste man ta förortsbornas frustration över polisens agerande på allvar. För det finns ett tydligt mönster att negligering av förorten och polisbrutalitet är de två gemensamma nämnare i många förortsupplopp. Jag rekommenderar en artikel i DN som heter ”Jag skolades till hårding” som jag inte tar som fakta, men som ger ett inifrån perspektiv från polisen. Jag uppmanar att man heller inte drar alla poliser över en kam, men att man är villig att se och erkänna att det finns problem man inte kan blunda för.

  Det handlar inte om åsikter, parti eller klasstillhörighet, det handlar om att inte bli överkörd och negligerad. Det handlar om att förstå hur det hela är uppbyggt och nej det är inte konspirationsteorier, det är stenhård fakta.

  MrX

  1. Bra analys. Det är därför SD är ett sådant hot mot system. SD växer från roten utan kontroll av eliten. Man bör rösta på SD pga att de nu hotar det bevarande systemet av att en elit styr
   Sverige.

   Korporativismen som var kärnan fascismen är starkt rotat i Sverige. Saltsjöbadsandan som är hyllad i Sverige är orsaken till problemen. En elit som beslutar över huvuden på folket.
   Alla de andra riksdags partierna + facket och stora företag har gått samman.

   Detta är positivt. För detta är början till slutet och starten på något nytt och bättre.

   1. SD är en stor besvikelse. Jag trodde att de åtminstone skulle få fart på rättspolitiken och försvaret, men icke. Trots att de båda ämnena fått ovanligt mycket medial uppmärksamhet på sistone. Deras förslag på de områdena är patetiska. Nu har de haft gigantiska resurser som riksdagsparti i snart 3 år, ändå lyckas de inte prestera någonting nämvärt. SD är sossar. De kommer inte att förändra nånting. Just därför att de inte har någon sammanhängande idé. Och deras gäng verkar inte bestå av några lovande stjärnor heller.

  2. Per-Olof Persson

   Mr X

   Analysen om bristande demokrati i Husby är säkert sann. Men om vi tänker oss att Husby görs om till en egen kommun och styrs av politiker som bor i Husby: Vem ska då betala alla reformer som befolkningen vill genomföra?

   1. Om det skulle vara en demokrati där ingen politiker vill sko sig på den utan involvera invånarna aktivt (de tar eget ansvar) så skulle de lite förenklat kunna säga: Dessa pengar har vi till vårt förfogande och vad gör vi bäst med dem?

    Jag tror att när folk ställs inför sådant (möjligen är jag väldigt naiv) så inser de också vad de inte behöver för reformer.

    Jag kan aldrig sluta att jämföra sker och ting med hur det fungerar i bostadsrättsföreningen där jag bor. På möten vill folk ha dittan och dattan. Då förslår jag bara att de som förslår utarbetar ett koncept och återkommer. Det sker aldrig. Därmed konstaterat att det inte behövdes något dittan och dattan utan folk klarar sig alldeles utmärkt ändå.

  3. Det var en bra analys som jag kan instämma i. På SVT Debatt sade en kille från Husby, ”… beslut tas över husbybornas huvuden…” (något i den stilen). Precis så är det.

   I en annan ”problemförort” skulle någon form av grupp tillsättas för att förbättra området. Gruppen skulle vara sammansatt ungefär på följande sätt: polis, socialen, stadsdelspolitiker, BRÅ, några myndigheter till och sist några personer från förorten.

   Direkt kunde jag konstatera att detta inte skulle leda till något, vilket det inte heller har gjort. Gruppen skulle i princip bara bestå av ett antal ”förståsigpåare” som skulle sitta och klappa invånarna på huvudet under devisen: ”det är nog bra, men vi tror…”.

   Jag tror det kommer att fungera bäst om invånarna själva gör något hur tokigt det än kan vara, för det är ändå de själva som gör något och det är viktigare än någon teknisk bestämmelse om var en lyktstolpe får stå.

 14. Problemet är inte mångkultur i sig, utan *vilken* kultur. Invandringen till Sverige är ju väldigt monokulturell. Och den arabiska våren firas inte bara med grillfest på Stockholms förortsparkeringar, men firas även i MENA-länder som inte är särskilt mångkulturella. Länder där mänsklighetens högkultur en gång hade sin högbog (som Egypten, Karthago, Bysans) men som sedemera invaderats och ockuperats av en politisk ideologi som efter ett antal generationer eliminerat all vetenskap, industri och tolerans från regionen.

  Hur först den nationella och sen den internationella socialismen på bara 60 år kunde reducera tyskar i DDR till slöa ”ossies” med hockeyfrilla i Trabanter, är avslöjande för hur en förhärskande ideologi med tiden sätter djupa avtryck. Ta det gånger 20 och Mellanösterns öde är förklarat. Som tur är så hjälper dagens distribuerade kommunikationsteknologi till att hålla verklig mångfald av idéer vid liv, åtminstone det är en lovande trend.

 15. Per-Olof Persson; Husby ligger i stadsdelen Rinkeby-Kista, om vi tänker oss att den görs om till kommun så skulle medborgarna själv betala notan för alla reformer. Det finns IT-kluster i Kista och Industriområden i Akalla. Den kommunen skulle med all sannolikhet kunna bära sina egna kostnader.

 16. Andreas Collvin

  ”Skicka ut polisen och in med politikerna!” – om man ska skratta eller gråta är frågan.

 17. Massimporterar man pack från MÖNA får man ett samhälle som liknar MÖNA. Till sist ser det ut och är som MÖNA, om vi inte kan få stopp på idiotin!

  Undrar hur ”norpans” polis skulle bemöta MÖNA-packet? Precis som svensk polis skulle jag gissa. Det är fritt i Svedala att bränna bilar m.m. om du är muhammedan. De står bara och tittar på!???? IDIOTI!

  De påstår att det beror på att de inte har jobb?! Haha, utöka meritlistan med mordbrand m.m. så får du jobb… Av vem?

  MÖNA-packet förstår bara ett språk: Massivt övervåld! Alla i arrest. Efter straff: Utvisa alla för evigt!

 18. Talis; undrar vad en liten människa med ett ännu mindre intellekt gör på ett kommentarsfält i mises? Jag rekommenderar flashback forumet för dig.

  1. Mr X borde rannsaka sig själv, istället för att ifrågasätta andra. Så vitt jag uppfattat det är Mr X muhammedan (konvertit?) . Hur han får det att gå ihop med frihetlighet är mig en gåta. Dock verkar inte Mr X vara frihetlig, utan snarare PK:it. Så vad han gör här, vet inte jag. Resten av oförskämdheterna nedlåter jag mig inte att svara på.

   Mr X försök till förklaring ovanför av muhammedanupploppen är patetisk. Helt i klass med vad vi kan läsa i fulmedia. Det tycks aldrig som svaret söks hos de inblandade. De har inget ansvar, det är andras fel; uttryckt kort. Typisk för araber och snyftvänstern.

   Ett tips till Mr X: Läs originalartikeln; Kravallpraxeologi. Den är i min smak, men förmodligen inte för Mr X.

 19. Talis; Jag minns att jag smulade ner alla dina argument och påståenden, vill du ha en repris? Du är en liten människa, och jag säker att du vet det.

  Är min text helt i klass med vad man kan läsa i media? Wow! Vad säger man till en sådan människa? Jag blottlägger hela ”demokratin”, lycka till med att hitta en sådan text i en etablerad tidning.

  Tar min text bort ansvaret från upprorsmakarna? Du har nog missuppfattat, texten handlar om varför förortsborna i Husby inte får makten över sitt område. Den handlar om flytta makten närmare folket, mer självständighet. Mer frihet och mer att säga från folket sida, men givetvis inte i närheten av ideal samhället. Och du tror att sådana ord ska komma från en vänster kille? PAJJASSSSSS!!!! Du vet ju knappt skillnaden mellan det och det andra.

  Hur är detta ett islamistiskt upplopp? När moskén var ute och nattvandrade för att lugna ner ungdomarna och när det finns hur många ickemuslimer som helst hos upploppsmakarna. Din dumhet provocerar mig å det grövsta.

  1. Du har inte smulat ner något argument! Jag nedlåter mig inte att svara på resten av dina oförskämdheterna. Jag gissar att du är bara är ”så modig” för att det är riskfritt att vräka ur skit via nätet. Hoppas du beter dig i verkliga livet, men jag anar att du är arab och därför så stöddig, utan verklighetsförankring.

   Jag har inte missförstått det du skriver om upploppen. Det handlar inte alls om närdemokrati! Vilken svensk kastar sten på polis och räddningspersonal pga det? Ingen! Jo, det finns svenska galningar också, men de är vanliga bland muslimpacket.

   När jag får se en moskén ute och nattvandra, då kan jag överväga att konvertera till islam, men inte förr…

   Din dumhet provocerar mig inte, jag räknar kallt med den. Du får finna dig i att jag inte tycker som du…

 20. Ska du få det till att jag blir provocerad för att du inte tycker som mig? Jag har diskuterat med många här inne i frågor där vi vart allt annat än överens och jag har aldrig kommit med personangrepp, du är undantaget, gissa varför? Jag borde inte ha gjort det undantaget, det erkänner jag, jag är inte för stolt för att erkänna misstag. Men du har en rasistisk ton i det du skriver, och extremt dåligt underbyggda argument för att respektera, men det tråkiga är att det finns många som dig där ute i världen.
  Du vill inte svara för att du inte har något vettigt svar, det är sanningen. Ingen köper dina politiker taktiker här inte, vi är inte är träskallar här inne.

  Talis, du personifierar den okunniga massan (det är inget person påhopp). Jag påstår inte att det kastas stenar pga att det saknas närdemokrati, snälla läs, läs och förstå, jag menar att förortsborna negligeras pga hur demokratin är uppbyggt. Det är därför förortsborna känner att de inte har något att säga till om. Däremot har jag nämnt polisbrutaliteten som en faktor för upploppen. Sen är detta inget muslimskt upplopp.

  Ok, jag uttryckte mig klumpigt, det var ju inte moskén i sig som nattvandrade, inte byggnaden, men medlemmar från moskén som tog initiativet att nattvandra för att lugna ner situationen. Så nu när du har tagit dina billiga desperata poäng så kan du ta och svara.

 21. Snälla Mr X, du har gett dig på fel person! Jag är varken dum eller rasistisk, det är bara något du inbillar dig! Du är chanslös på alla plan…

  Om du ändå vill fabulera vidare om det, föreslår jag att vi för det meningsutbytet annorstädes; varför inte en tråd på Flashback, så att inte von Mises kontamineras vidare med ditt dravel. Ange forum och tråd, så antar jag din utmaning!

  Om upploppspacket består av nästan bara muhammedaner, hur skulle det inte kunna klassas som muhammedan-upplopp? Vi svenskar begår inte mordbrand för petitesser, normalt är det enstaka grovt kriminella eller psykiskt sjuka som gör det om man är svensk. Är man muslim är det snarare normalt, tycks det. Helt i överensstämmelse med hur de beter sig i sina hemländer. Dit ska de tillbaka, där de hör hemma! Inte här, vi vill inte ha packet här som lever som parasiter på oss.

 22. Vilken utmaning ska du anta? Börja med att fixa det grova faktafelen i ditt inlägg först. Upploppsmakarna är inte muhammedaner, sådana existerar inte Sverige, och de är svenskar vara sig det sårar dina känslor eller inte. Börja där… innan du tar vatten över huvudet….

 23. Utmaningen är att föra meningsutbytet annorstädes om ditt dravel. Var det svårt att förstå? Nu verkar du inte ens förstå svenska eller vill du föra en semantisk debatt? Upploppsmakarna är visst muhammedaner och de är inte svenskar! Man är inte svensk bara för att man lyckats flytta hit. Det finns ingen svenskhet hos dem, hur mycket man än letar…

  Varken du eller jag blir japan om vi skulle flytta till Japan!

  Så skapa en tråd på Flashback om du vill köra vidare i det spår du aldrig kommer att vinna. Fast du är ju troligen arab och sådana inser inte ens att de förlorat, hur mycket pisk de än får, så det är förmodligen meningslöst. Men andra kan få sig ett gott skratt åtminstone…

 24. Mitt dravel? Jag är den ända som lyckats motbevisa motparten, och peka ut tydliga faktafel. Snälla gör detsamma, om du är kapabel till det. Nej jag vill inte ha någon semantisk debatt, ville bara visa på att om man använder benämningen ”muhammedaner” så tyder det på antingen brist på respekt eller på okunnighet, det är antingen eller.
  Nej, Talis man är givetvis inte svensk bara för att man lyckats flytta hit och det har jag inte påstått heller, däremot är man svensk om man lyckats få svenskt medborgarskap, vilket de flesta upprorsmakare har, hänger du med? Sen är det en annan femma om det faktum att man så enkelt kan bli svensk sårar dina känslor. Att vara svensk är inget beteende eller kultur, det är något skrivet svart på vitt, det är hårdfakta, så fungerar det, sen om det är rätt eller fel får du ta ställning till hur mycket du vill, men du kan inte förneka fakta.

  Jag har inget flashback konto, och vill inte skaffa ett sådan pga den låga nivån, jag nöjer mig med att göra dig till åtlöje här på mises, inte med personangrepp och rasism utan jag nöter ned dina argument med fakta.

  Vad har Islam med upploppen att göra? Svara på den om du kan. Det finns många liknande upplopp runt om i världen och den gemensamma nämnaren är knappast Islam, vad säger det dig? Det finns andra faktorer som bidrar till upploppen och religionstillhörighet, nationalitet eller ras är inte något av dem. Det är inte skillnad på människor och människor, om det vore ombytta roller i Sverige dvs att de som bor i förorterna levde som övriga Sverige och vice versa hade vi haft samma resultat. Men du väljer att förklara upploppen med människors härkomst och religion.

  1. …ville bara visa på att om man använder benämningen ”muhammedaner” så tyder det på antingen brist på respekt eller på okunnighet, det är antingen eller.

   Det är Mr X som både är okunnig och brister i respekt. ”Muhammedan” är helt korrekt svenska. Ordet ”muslim” fanns inte ens i svenskan för ca 30 år sedan. Att ni inte vill bli kallade för muhammedaner, är inget godtagbart skäl till att byta beteckning på er. Somliga har gjort det, men inte jag. Du och dina gelikar borde lära och visa respekt för Sverige, svenskar samt svenska språket, och inte att försöka läxa upp oss i allt ni ogillar. Respekt är något man förtjänar, inte något man skräms till som muhammedaner tror. Vilken respekt visar upploppsmakarna? Vem ska lär dem det?

   Nej, ”svenskt medborgarskap” är inte lika med ”svensk”. Det är inte svårt att förstå. Man kan inte bli svensk på en dag till en annan, lika lite som man upphör att vara svensk om och när man byter medborgarskap.

   Vad har Islam med upploppen att göra?” Den våldsideologin är en del av invandrarnas och deras barns kulturarv. Det är huvudsakligen sådana typer som deltagit. Den ”kravalltyp” vi tyvärr har haft de senaste veckorna har aldrig tidigare existerat i det moderna Sverige, utan det är en import. Utan muhammedaner, inga eldupplopp i Sverige. För övrigt anser jag att ha svarat tillräckligt ovanför, för att visa det jag menar. Citerar en bit från originalartikeln:

   De upplopp vi sett i Göteborg på senare tid förklaras enkelt praxeologiskt av att Sverige har fått in ett stort antal individer med en annan kultur och syn på våld, samt att det råder stor social rabatt på våldsbrott idag. Ingen utfrysning, inget stryk. Den som blir arresterad riskerar på sin höjd att bli bjuden på saftobulle av en dialogpolis.

   Jag spår att muhammedan-kravallerna kommer att bli värre; ju fler muhammedaner, desto fler och värre upplopp. Kan huvudsakligen stoppas/minskas med som långsiktig lösning: Invandringstopp av parasiter och livstids utvisning av alla invandrare som begår brott som kan ge fängelse i straffskalan. Uppmuntran till frivillig återvändo hem och deportering kommer förmodligen också att bli nödvändigt.

   Under tiden bör upploppen slås ner direkt och brutalt, alla/de flesta inblandade häktas, dömas, fängslas och betala fullt skadestånd för alla brott de begått. Därefter obligatorisk utvisning! Är brottslingen barn, utvisas även resten av familjen.

   Polisens ”stå och titta på” strategi är förödande. Det uppmuntrar snarare dräggen till det som pågått och komma skall…

   Den som vill läsa mer om underliggande orsaker kan läsa: Robert Spencer intervjuar Nicolai Sennels: “Muslimer får lära sig att vara aggressiva, osäkra, ansvarslösa och intoleranta”;
   http://avpixlat.info/2012/07/02/robert-spencer-intervjuar-nicolai-sennels-muslimer-far-lara-sig-att-vara-aggressiva-osakra-ansvarslosa-och-intoleranta/
   Originalet på engelska: http://www.jihadwatch.org/2012/04/robert-spencer-interviews-nicolai-sennels-muslims-are-taught-to-be-aggressive-insecure-irresponsible.html

   Vem löjets skimmer faller över, är klar för min del. Detta är mitt sista svar till Mr X om saken, då den nivå han befinner sig på är för låg (PK) i min smak. Ska jag nämna något positivt är att han skriver förvånansvärt god svenska för att vara barn till invandrade araber (min tolkning av hans skriverier).
   Ett språktips kan jag ge (från Mr X andra mening ovanför): ”Ända” är bl.a. det muhammedaner vänder från Mecka, när de ber. ”Ende” heter det i sammanhanget om det gäller en man/pojke och ”enda” en kvinna/flicka. 😉

   1. Du har helt rätt om ordet muhammedan. Den som tror att profeten Muhammed var gudomligt informerad och därför inte får ifrågasättas. Jämför med ordet jesuit, även om det hänvisar till en viss nischad bibeltolkning.

    Men du överdriver kopplingen mellan religion och bilbränderna (Car-be-que som en australiensisk journalist döpte detta internationellt mycket uppmärksammade stockholmsfenomen till!). Som barn sprängde jag själv leksaksbilar med kinapuffar bara för skojs skull. Jag är säker på att de som bränner bilar idag inte är ett dugg mer ”politiska” än så. De är 20+:årigar i mental pojkålder som är ouppfostrade därför att de har havererat i krocken mellan den sociala kontroll i samhället deras föräldrar kom i från och som de obetänkt tar för givet råder även här, och de bidrag och straffrihet som det s.k. välfärdssamhället erbjuder.

    Åsså försöker terrororganisationer som AFA förstås rekrytera och hetsa allt vad de kan i hela röran. Och alla slags politiker ljuger i massmedia om att detta skulle vara politik, vilket alal politiker alltid påstår om alla slags samhällsfenomen. En och annan vandal kanske en gång i sitt liv ser ett nyhetsinslag på TV (mycket otroligt, men rent hypotetiskt) och tar intryck av att hans bilbrännande skulle vara en gärning av politisk betydelse och därför uppmuntras.

    Skäggiga gubbar i vita klänningar fredag eftermiddag är sanna muhammedaner, men det är inte de som bränner bilar.

   2. Talis; Jaha hur är jag okunnig då? Muhammedan är ett utdaterad benämning på muslim, tror du inte att jag visste detta? Och det finns en anledning varför det är utdaterat, kolla upp det, apropå okunskap! Och benämningen ”muslim” kanske inte fanns för sisådär 30 år sedan, vad spelar det för roll? Är det ett problem för dig att språket utvecklas? Vad är ett godtagbart skäl att ändra benämningen för dig då? Nej upploppsmakarna visar ingen respekt och för detta bör dem läxas upp, men vem ska lära dig respekt månne?

    När man får svenskt medborgarskap så blir man svensk, punkt och slut. Det är som att förneka att det är år 2013 i den västerländska kalendern. Sen att man inte har en starkare förankring i landet spelar ingen roll, juridiskt sätt är man svensk, och Sverige är en rättstat, tyvärr för dig så har staten bestämt så. Din snäva definition kanske gäller när anarki tagit över och svensk blir något som är kulturellt, men i dagens läge är det inte så, se verkligheten i vitögat.

    Utan muslimer ingen upplopp? Herregud alla upploppsmakare var inte muslimer, plus att historien är full av upplopp i Sverige där muslimer inte deltog. Givetvis många fler längre bak i tiden då Sverige var fattigt bara för att bevisa för dig att kultur,religion,ras inte har med saken att göra utan andra faktorer spelar in. För att ta ett modernt exempel; Göteborgskravaller var det ett muhammedan upplopp eller ett västerländskt upplopp? Jag är säker att du har dina bortförklaringar redo.

    Och den lilla text som du länkade till är så brutalt patetiskt. Snälla referera till något inom Islam som visar på att religion manar till dessa horribla beteende. Ok låt mig motbevisa dig å det grövsta IGEN! Mannen påstår att muslimer lär sig att aggressivt beteende är bra, att muslimer inte lägger band på sig själva som man gör i väst. Men hur rimmar det med att Profeten Muhammed (Må Guds frid och välsignelser vare med honom); sagt; att den starke är den som kan behärska sin vrede. Detta är en utsaga från profeten som den inte råder några tvivelaktigheter kring, alla muslimer tror på den inklusive alla olika grenar av religionen. Hur kan du då dra slutsatsen att det är Islam som manar till sådan beteende? Hur kan du påstå att Islam inte är tolerans, när det står i Koranen; att vi skapat er i folk och stammar så att ni kan lära känna varandra och det står att det inte finns någon tvång i religionen. Detta är fakta som slår rakt emot dina och din källas sjukt patetiska påståenden. Du är smart som skriver att det där var ditt sista inlägg,för alla dina inlägg kommer smulas ner. Och ja det är så jag provocerar istället för personangrepp.

    Och så ska du skriva ett stycke för att göra narr av mig pga ett stavfel? Är detta ett tecken på något månne?

    Okunskap kommer ALLTID att besegras.

 25. Mr X det finns ett indirekt samband mellan islam och upploppen. Islam har degenererat regioner i världen till den grad att det har uppstått en massa konflikter och fattigdom. Det har medfört att krig är vanligare i muslimska länder.
  Det i sinn tur medför att många söker sig bort från regioner med muslimsk påverkan.
  Problemet är att många flyr men tar ideologin med sig.

  http://www.youtube.com/watch?v=LorhdNH1C34

 26. Det finns varken ett direkt eller indirekt samband mellan Islam och upploppen. Att krig, konflikter och fattigdom är vanligare i muslimska länder har ingenting med Islam att göra. De flesta muslimska länder styrs av sekulära regimer. Förklara gärna på vilket sätt Islam bidrar till konflikter, fattigdomar och krig.

 27. Det kan jag gärna göra.

  Om du tänker dig axeln av ideologier på en skala hur auktoritär ideologin är så kan man exempelvis placera ut dem så här.

  Liberalismen,Konservatismen,Protestantismen,shintoismen,buddhismenKatolicismen,Socialismen,Islamism, fascism

  Ett land består alltid av integralen av kultur och traditioner.

  Inget formar landet så mycket som en statsreligion.

  Man kan se hur välfärden i världen går hand i hand med religionen.

  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP)_per_capita
  http://www.mapsofworld.com/world-religion-map.htm

  Även om stora delar av Afrika är markerat som kristet så är den kristna påverkan relativt svag än så länge.

  Islam är bland de mest auktiritära av alla ideologier. Det finns bara en profet och en bok värd att läsa

  http://arabist.net/blog/2010/11/4/new-numbers-on-translations-into-arabic.html

  The Arab world translates about 330 books annually, one fifth of the number that Greece translates.
  The cumulative total of translated books since the Caliph Maa’moun’s [sic] time (theninth century) is about 100,000, almost the average that Spain translates in one year. (AHDR 2002, p. 78)

  Hoppas att du är övertygad av min klara bevisföring.

  Se denna med:
  http://www.youtube.com/watch?v=LorhdNH1C34

 28. PerKQ; Du väljer att placera ut de mest auktoritära ideologierna ganska godtyckligt, och går vidare man att påstå att ingenting formar ett land så mycket som en statsreligion, vilket i och för sig kan vara sant, men fortfarande saknas bevis på att Islam leder till kaos, fattigdom och krig.

  Nej, Islam har inte bara en profet, det finns 25 profeter nämnda i Koranen och muslimer tror att det finns många fler profeter som Gud sänt ner till olika nationer med samma budskap som inte är nämnda i Koranen. Och ja Islam har bara en helig skript, på ett språk som innehållet inte har kompromissats med sedan drygt 14 sekler. Men att påstå att det är den ända boken värd att läsa är det ingen som gör. Givetvis tror muslimer att den är den bästa och mest kompletta boken någonsin, den boken som är mest nyttig att läsa. Men muslimer följer också ”Hadither” profetens uttalanden och traditioner. Dessutom finns det ingenting inom Islam som hindrar en från att söka värdsliga kunskaper, absolut ingenting. Och det finns heller ingenting som hindrar en muslim att ta till sig värdslig kunskap från andra nationer och kulturer samt tidigare epoker. Det var araberna som tolkade, bevarade samt utvecklade mycket av antikens kunskap när det kristna Europa hade en ”mörk medeltid”.

  Islam leder inte till kaos, fattigdom och krig inte heller är den den mest auktoritära. Den tolererar andra religioner, den är för mångfald och mångkultur. För det finns det bevis, jag kan visa dig hur bevis läggs fram.

 29. Tja här är några siffror som inte talar till islams fördel:

  Antalet Judar 13,7miljoner
  Antal Judiska nobelpristagare: 800 individuals

  As of 2012, ten winners of the Nobel Prize have been Muslims. Half of the 10 Muslim Nobel laureates were awarded the prize in the 21st century. Six of the 10 winners were awarded the Nobel Peace Prize.

  As of 2010, over 1.6 miljarder

  Hur mycket bättre är judendomen på att producera nobelpristagare?

  (800/(13,7 * 1000000)) / (10/1.6 * 1000000 *1000)) = 9343 gånger bättre.

  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Jewish_Nobel_laureates
  http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/Judaism/jewpop.html
  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Muslim_Nobel_Laureates
  https://en.wikipedia.org/wiki/Muslim_world

  1. Nåja, vi har ju alla köpt produkter som har tillverkats i arabtalande länder. Inte bara frukter som plockats från träd eller råvaror som utvunnits ur marken, utan som verkligen har tillverkats där mekaniskt, elektriskt eller på något sätt.

   När jag inventerar mitt hem så ser jag t.ex. eh, jo, eh, nä den var från Indien. Men, eh. Ojdå. Är det någon här som någonsin har köpt någonting som har tillverkats i något arabtalande land? Eller någon som känner någon som har gjort så?

   1. Praxeologiskt forskningsprojekt:
    Varför tillverkas ingenting i något arabtalande land?

   2. Egensinnig, och vad ska det visa? Att Islam motarbetar produktivitet och framgång?

 30. Tjena PerKQ, uppmaningen löd; bevisa eller visa hur Islam leder till konflikter, fattigdom och krig. Och din respons är att visa mig att judar är överlägsna i antalet nobelpristagare? Ska jag med detta kunna dra slutsatsen att Islam leder till konflikter, fattigdom och krig? Du kan bättre!!!….

 31. Judar är också överrepresenterade vad gäller förespråkare och ledare för det sjuka monetära systemet som vi har. Flera av Fed bankens ordföranden har haft judisk bakgrund; precis som den nuvarande ordföranden Ben Bernanke. Paul Krugman har också en judisk bakgrund dessutom har han ett nobelpris i ekonomi tro det eller ej. Barack Obama som under fasaden är en stor förespråkare för en stor stat som överträder människors frihet och som supportar den militära industriella komplexet har ett nobel fredspris. Jag påstår med detta inte att judar inte är mer framgångsrika än muslimerna i dagens läge, utan jag ifrågasätter bara nobelprisets trovärdighet.

  Lägg till att även om nobelpriset trovärdighet inte kunde ifrågasättas, skulle det ändå inte visa på att Islam leder till konflikter, fattigdom och krig. Så ditt inlägg är väldigt svag, milt uttryckt.

  1. Judar swingar both ways. Både Mises och Marx var judar. Inte så mycket sammhållning i deras världskonspiration dära…

 32. @ Tålis

  I Skandinavien har det traditionellt varit socionationalism som gäller, där den som identifierar sig som svensk är svensk. Som N.F.S. Grundtvig diktade:

  ”Til et Folk de alle hører,
  Som sig regne selv dertil”

  Är du medveten om att ditt resonemang är mer i linje med en 1800-talstysk, än en svensk?

  Hänvisandet till Avpixlat och Robert Spencer säger också en del…

  1. Mitt svar om ”svensk” var huvudsakligen mot PK-påståenden att man blir/är svensk, allt från att en utlänning sätter ner första foten i landet, vid PUT, till beviljat medborgarskap.
   Inget duger för min del och många med mig. Förutom att känna sig svensk, ska man vara det och uppfattas av andra svenskar som sådan också. Det lär ta två-tre generationer och för somliga aldrig. Zigenare är en sådan folkgrupp. Detta är utanför ämnet och lämnar det därhän, till lämpligare tråd.

   Om det liknar 18-hundratals tyskar eller andra är mig likgiltigt, eller finns något vettigt skäl att bry sig?

   Vore intressantare vad du har att komma med om ämnet; upploppen…

   Vad är poängen med sista meningen? En dansk psykolog med stor erfarenhet av kriminella muhammedaner intervjuad av en person jag inte känner till, vars text översatts och publicerad av Avpixlat. Så enkelt är det, men dig säger det mer?

   1. @ Tålis
    När du i strid med den nordiska traditionen, hävdar att nationell tillhörighet är något individen inte själv kan välja och förklarar frågan ”likgiltig”, finns egentligen inte mer att säga.
    I rest my case.

   2. @Tålis
    Det har med upploppet att göra pga att du påstod att sådant beteende som upploppsmakarna i förorten visar inte förekommer hos svenskar, och att det var något importerat.
    Upploppsmakarna är svenskar då den överväldigande majoriteten av dessa faktiskt är födda i landet, samt har ett svenskt medborgarskap, dvs de är svenskar. Så detta upplopp är varken importerad eller orsakad av invandrare. Dessutom så är det största upploppet i modern tid orsakad av västerlänningar. Hur förklarar du det?

 33. Egensinnig, missförstå mig inte jag är inte Tålis, Jag menar bara om Judendomen får cred för judarnas intellegens så måste ju det vara den som får kritik för judarnas överrepresentation, förespråkande och ledande för den sjuka monetära systemet. Jag väljer inte att dra dem slutsatserna men för den som gör det, så måste det gälla.

 34. Kul att det blev lite drag i kommentarsfältet här på Mises!

  Angående diskussionen om svenskar. Svenskar är en etnisk folkgrupp, på samma sätt som japaner och somalier. Att en stat delar ut ”medborgarskap” är i det avseendet fullkomligt irrelevant. Man kan inte ”bli” svensk om man inte har svenska gener.

  När det gäller islam så tycker jag det spåret blir lite tunt som enskild faktor. De kriminella grupper som våldför sig på svenska städer består främst av olika arabiska och afrikanska folk med olika religioner (kristna, muslimer men även sekulära och ateister). Det krävs sannolikt en viss generell populations-IQ för att ett fungerande samhälle ska kunna uppstå och många av dessa afrikaner och araber har krigat mot sig själva och varandra i tusentals år medan svenskarna har byggt upp sitt välstånd istället. Ju fler somalier, afghaner och irakier vi pumpar in i Sverige desto mer likt dessa länder blir det i Norden. Det handlar mer om gener än om kultur och religion.

  Judarnas roll i det globala centralbanksstyrda elektroniska FIAT-valutasystemet bör definitivt granskas och upplysas om. Judiska banker har orsakat oändligt mycket mänskligt lidande och ekonomisk ödeläggelse. Goldman Sachs bör givetvis åtalas för sina brott mot bland andra det grekiska folket som nu svälter och drabbas av ökande självmordstal.

  1. Jag är inte etnolog, men en etnicitet är uppenbarligen en grupp människor som beter sig på liknande sätt, med de diffusa avgränsningar som det innebär. Jag har faktiskt en gång läst en bok av ”Rassengünther”, en på 1920-talet ledande tysk rasforskare. Även han var helt på det klara med att raser kan delas in än på det ena sättet, än på det andra. Bara en fortsättning på von Linnés klassifikationer och katalogisering. Det finns blommor med fem blad och blommor med fyra blad. Ideologiskt är det bara ett stort jaha. Sålunda kan man stipulera kriterier som definierar svensk etnicitet. Eller småländsk. Eller Skandinavisk. Som man vill.

   Jag har bott i ett land som enligt statistiken var 80% muslimskt. Jag har faktiskt bara sett bra sidor av islam där. Rika män donerar generöst till de handikappade som tigger utanför moskén på fredagarna, det är status att göra så. Min välbeställde inhemske chef rullade ut sin kostbara matta på asfalten för fredagsbönen, och direkt bredvid honom någon klädd i trasor som bad på en enkel brun kartongbit. Föreställningen att inför Gud är alla lika ger samhället en klart förenande och fredlig atmosfär. Dessutom var en grupp wahabiter (bin Ladins typ av islamister”) vi gjorde affärer med de mest tillförlitliga och tydliga av alla.

   All religion är vidskeplighet, men den muslimska kulturen i sig är inte värre än den kristna. Jag tror problemen vi ser i Mellanöstern beror på arabisk snarare än muslimsk etnicitet. I svarta Afrika och gula Asien är muslimerna i praktiken mycket annorlunda än i Saudiarabien. Mellanöstern hade inte varit ett dugg bättre om den hade varit kristen eller hinduisk. Det är medeltida nomadkultur spökar för dem, jag tvivlar på att Muhammed lyckades förändra den kulturen nämvärt, min gissning är att han bara kodifierade den ordning som redan rådde.

  2. Somliga inbillar sig att man kan byta folkgrupp, vilket är en imbecill föreställning. För dig som inte vet vad svenskar är kan läsa här: http://sv.wikipedia.org/wiki/Svenskar

   Ingen kan byta folkgrupp, oavsett vad lögnfabrikerna påstår. Att lågstatusfolk vill kalla sig för med något med svensk, kan jag ha viss förståelse för. Föreslår sådana icke-svenskar att kalla sig för: Fulsvensk, Skensvensk eller uppiffat med engelska Wannabesvensk. Oavsett vad, så är det ändå bara lånta fjädrar.

   Invandrarnas avkommor kan bli svenskar om de parar sig med svenskar. Hoppas dock få nappar på MÖNA-typer.

   För dig som vill läsa mer om ämnet (invandrarkravaller) rekommenderas Julia Caesars två senaste söndagskrönikor; http://snaphanen.dk/2013/05/25/sondagskronika-vad-eliten-sar-far-andra-skorda/ samt http://snaphanen.dk/2013/06/02/sondagskronika-sverige-ar-fredsskadat/

  3. Om det är några som är ansvariga för situationen i Grekland så det de grekiska politikerna. Alla politiska system gå i princip ut på att politiker inte är ansvariga för vad de gör, mer än att de inte kan bli omvalda.

   I andra hand kan man säga att det grekiska folket, som har röstat på ett gäng idioter till ledare för landet är ansvariga.

 35. @ Egensinnig
  Det är nog snarare brittisk och amerikansk imperialism som spökar för dem.

  ”The Saudi Regime is hardly even a government. It is a British created, America backed oil cartel, and little else. Armed and funded by the British in exchange for oil rights, the Saud family slaughtered the Muslims of Arabia who wouldn’t accept their doctrine, pushing adherents of traditional Islam into North Africa and surrounding Arab nations. They modeled their state on a British principality, not anything indigenous to Islamic culture, and became honorary “Knights of the Bath,” a British military order of chivalry. Since then they have bulldozed dozens, maybe hundreds of historical sites and monuments that had been part of Islamic heritage for over a thousand years. They desecrated the graves of many prominent historical figures, including members of Muhammad’s family. And they destroyed the history of their own rise to power by banning books which criticized their doctrine. So, forgive me if I see their Islamic paraphernalia as pure propaganda, and them as satanic usurpers of Islam’s holiest sites.”

  http://www.muslims4liberty.org/davi-barker/the-greatest-jihad/

 36. Flera här har anfört att kopplingen mellan upploppen och muhammedanismen är dålig/svag. Går man djupare in på det hamnar man i frågan: Vad är först, hönan eller ägget?

  Vill/orkar inte gå in på det djupet, men de som är anhängare av en våldsideologi och ser upp till Muhammed (pedofilen, stråtrövaren, mördaren, etc.) som ett föredöme, varför skulle inte de påverkas av det? När de bränner bilar etc. hemma så är det ett uttryck för vad?

  Skulle man antaga detsamma om nazister? Ideologin och Hitler har/hade ingen betydelse? Tyskar bara drog fram sitt inneboende rätta väsen?

  1. Andra världskriget var ett angreppskrig mot Tyskland som startades av Storbritannien och Frankrike. Tyskarna försvarade sitt land.

 37. @Tålis

  Det är kanske just det faktum att du inte vill gå in på det djupet som medför att du drar oförklarliga slutsatser, och är motvillig att bevisa att dina påståenden stämmer.

  Du som är så bra på att analysera, kan du förklara för mig vad som ligger bakom Göteborgskravallerna som begicks av arier? Bara för att ta något exempel som är nära oss i tid och plats.

  1. Jaså, var det ”arier” som kravallade i Göteborg? Det var väl muhammedaner till största delen…

   Du som inte har någon analysförmåga, annat än skylla på vita män, lär aldrig förstå något, oavsett att Britterna svek eller flera gånger…

   Vi svenskar har inget med det att göra!

 38. @Tålis

  Nähä, trodde heller inte att du har någon vettig svar eller analys för det, det är ett sant nöje att nöta ner dina argument och okunniga påståenden.

  1. Göteborgskravellerna 2001? Minns inte, det var väl kommunister och muhammedaner som löpte amok?!

   Du har inte nött ner något argument! Inbillar du dig fortfarande att du är svensk?

 39. @Tålis

  Om du inte minns får du mer än gärna kolla upp det, men muslimer var det inte.

  ”Jaså, var det ”arier” som kravallade i Göteborg? Det var väl muhammedaner till största delen…”, Står du fortfarande för det här tramset?

  1. Göteborgskravallerna utfördes av vänsterextremister. Precis som alla kravaller dom senaste 40, 50 åren med undantag för invandrarupplopp, som exempelvis det så kallade Instagram-upploppet i Göteborg där svenska flaggan bland annat brändes på Järntorget.

   1. @Tommy
    Jag citerar Tålis;
    ”Den ”kravalltyp” vi tyvärr har haft de senaste veckorna har aldrig tidigare existerat i det moderna Sverige, utan det är en import. Utan muhammedaner, inga eldupplopp i Sverige”
    Allt du nu påstår må vara sant eller inte, det har jag ingen aning om, men om det nu är som du säger och om det du säger är fakta, så kan det ju presenteras som motbevis för hans påstående.

   2. Jag tror vi nått vägs ände gällande vissa delar av den här diskussionen eftersom vi mest upprepar det vi redan framfört. Jag skrev tidigare i tråden att jag anser att islam inte är den största faktorn i sammanhanget. Islam har sannolikt viss betydelse men knappast så stor som somliga menar och faktum är att många av ligisterna var kristna, sekulära osv. Om man ska vara sådär härligt diplomatisk och allomfattande så kan vi väl konstatera att det är en fråga om både arv och miljö. Som allt annat i den mänskliga tillvaron. 🙂

 40. @ Tålis

  Att ”ingen kan byta folkgrupp” är tysk etnonationalism, som skiljer sig från den skandinaviska traditionen där valet ligger hos individen själv.

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Nationalism

  I motsats till dagens kolossala nationalstater och strömlinjeformade ideologi ”en person – en (större) identitet”, var tiden före 1800-talets centralstater ett mycket mer komplext nätverk av lojaliteter och autonomier. Då fanns 500 autonomier i Europa. Naturligtvis fanns det inga gränskontroller och du behövde inte något pass.

  Din föråldrade uppfattning skapades av centralstatsbyggarna på 1800- och 1900-talen, människor som inte kunde acceptera mångfald och multiidentiteter.

  1. Att ”ingen kan byta folkgrupp” är biologi. Du kan inte injicera japanska eller somaliska gener eller byta din haplogrupp.

   1. Man kan sannerligen inte ändra sin etnicitet, men nationaliteten kan däremot ändras, och jag kan ha fel men jag tror det är det Halsingen syftar på.

 41. @Tålis

  Står du eller står du inte för det du har sagt? Du skrev ju följande tidigare i diskussionen och jag citerar:”Den ”kravalltyp” vi tyvärr har haft de senaste veckorna har aldrig tidigare existerat i det moderna Sverige, utan det är en import. Utan muhammedaner, inga eldupplopp i Sverige.” Varvid jag bad dig förklara Göteborgskravallerna, och du hade mage nog att komma med detta struntprat, jag citerar;”Jaså, var det ”arier” som kravallade i Göteborg? Det var väl muhammedaner till största delen”. Vilket med all tydlighet visar på din okunnighet, när jag frågade dig om du stod för det du sagt

  1. fortsättning….

   Sa du att det var likgiltig. Hur kan du vara likgiltig när detta bevisar att ditt påstående är felaktigt? Eller är du beredd att erkänna att du hade fel?

  2. Mitt svar gällde de senaste kravallerna i Göteborg, inte 2001. Jag minns inte så mycket av de äldre kravallerna (2001). Såg ingen eld på TV, men om det brann, inte var det hundratals bilar och skolor som är muhammedanernas signum. Gissningsvis var det muhammedaner som eldade redan då, de tycks gilla att grilla… Dras till upplopp, liksom flugor dras till skit. Och tokvänstern har väl lärt sig kasta sten av muhammedaner?

   1. @Tålis

    Jaha, så du minns inte? Äldsta tricket i boken!, synd för dig att det inte spelar så stor roll, då allt finns dokumenterat, eller ska du dra till med en ”jag är likgiltig”, varje gång du blir motbevisad? Vill du fortfarande påstå att jag inte mal ner dina argument och påståenden? haha Schack matt, min vän!

    Skriver ingenting förän du erkänner att du hade fel.

   2. Vad fattas Mr X? Sandlådefasoner! Vad är det som är fel, som ska erkännas?

    Halsingens påstående att man kan bli svensk? Han är inget sanningsvittne, bara ett exempel på att det finns sådana som tror att man kan bli svensk och sådan kryllar det av ï PK-kretsar. Läs min länk till wikipedia ovanför, så får du det utförligare förklarat, än jag ids här.

    Att upploppen med bilbränder en masse och skolbränder är svenskt och inte muselmansk? När och var visades det?

    Min likgiltighet handlar om att jag struntar i om det fanns artonhundratalstyskar som tyckte som jag angående folkgrupper och att det kunde finnas någon enstaka eld på barrikader 2001 som eventuellt tänts på av svenskar. Det gäller fortfarande att de senaste upploppen utförts av muhammedaner med eld, utan motsvarighet i Sverige i modern tid, men vanligt i hemländerna!

    Ber om ursäkt för detta ”utanför-ämnet” inlägg, men somliga bara mal på och borde inte stå emotsagda…

  1. Nej, min utgångspunkt är verklighetsistisk och DNA:istisk och inte halmgubbeistisk. Ingen förnekar att en människa kan ha olika identiteter och lojaliteter. Däremot kan man inte ha olika etniciteter, frånsett om ens föräldrar råkar vara från olika etniska grupper såklart. Din utgångspunkt verkar snarare vara socialkonstruktivistisk och relativistisk och således både nihilistisk och totalt meningslös om man är intresserad av verifierbara fakta.

 42. @ Tommy

  Ja nationalitet är en blods- och bördsegenskap, och det nationella kulturarvet är något du organiskt växer in i, och absolut inget selektivt, där det som är värdefullt anammar man och det andra glömmer man.

  Det är jätte-verklighetsistiskt 😉

  1. Jag vet inte om vi talar förbi varandra på något sätt? Jag är alltså anarkokapitalist och totalt ointresserad av nationalstater. Jag har överhuvudtaget inte nämnt staten, nationella medborgarskap eller nåt i den stilen. Men även i ett fritt samhälle kommer olika språk, etniciteter och kulturyttringar att finnas. Det är väl inte så konstigt? 🙂

 43. @ Tommy

  Poängen är att etnicitet, kultur och nationalitet i hög utsträckning kan väljas, påverkas, skapas eller utplånas efter val och vilja.

  1. Givetvis kan man förinta en etnicitet, men nu förstår jag verkligen inte vart du vill komma? Systematisk rasblandning eller gaskammare? Oavsett så kvarstår faktumet att du inte kan välja att bli somalie idag och japan imorgon osv. Till och med ett barn ser skillnad på dessa folkgrupper.

 44. @ Tommy

  Så har diskussionen gått i ring och vi är tillbaka på ruta ett.

  Ras och etnicitet är inte de existentiella fixpunkter somliga vill ha dem till.

  1. Ja, diskussionen går runt eftersom du verkar vara debil på nåt sätt och varken läser innantill eller är mottaglig för saklig information. Återigen presenterar du halmgubbar, ingen påstår att ras och etnicitet är ”existentiella fixpunkter”. De flesta som arbetar med och forskar inom biologin, DNA-vetenskapen osv. hävdar att det handlar om små och flytande skillnader, men enligt dig kan man ”välja” att vara en amöba eller en blåval eftersom man kan byta ut sina gener lite hur som helst efter tycke och smak.

   1. Varför denna onödiga debatt? Etnicitet kan man inte ändra på, nationalitet kan man ändra på. Etnicitet är irrelevant och oviktigt, nationalitet är inte det. Det kan nog alla skriva under på och gå vidare.

 45. Du som inte anser att svenskar är reserverat för oss svenskar, utan alla ”kan bli” svenskar. Vad är din benämning på svenskar i så fall? Eller finns vi inte som folkgrupp?

  Hursomhelst, svenskar, finlandssvenskar och finnar finns som exempel. Gemensam beteckning är finländare för de två senare. På finska kallas vi svenskar ”ruotsalaiset” och även finländare ser lätt skillnaden.
  Det finns vissa kontroverser där också. En finlandssvensk jag kände, hävdade å det bestämdades att han var finne och att finnarna skulle kallas skogsfinnar…

  Själv funderar jag på att emigrera till Finland. Ingen där kommer att gå med på att jag är/blir finne om jag mot förmodan skulle hävda det. De skulle snarare skratta ihjäl sig…

  Egentligen är jag inte intresserad av begreppet svensk, men när lögnfabrikerna påstår allt från att vi inte finns till att alla kan bli svenskar, blev jag spyfärdig till sist. Så ibland måste man slå näven i bordet! Blev långt ifrån ämnet detta och jag ber om ursäkt för det!

  Ser fram emot nästa artikel i serien ”Frankfurtskolan och västmarxismen”. Där kan PK-stollarna få fler käftsmällar.

  1. Blanda inte ihop begreppen etnicitet och nationalitet. Det är inte så komplicerat egentligen. När jag påstår att 2:a generationens invandrare är svenskar så menar jag, att de har svensk nationalitet. 1. Pga att de är födda i Sverige. 2. Pga att de innehar ett svenskt medborgarskap, som juridiskt innebär att man är svensk till nationaliteten. Ingen har påstått att man kan bli etniskt svensk. Nationalitet är inte etnicitet och vice versa. Varför denna tävling i ordbajsande? Ursäkta min franska!

  1. Den artikeln är sönderpolitiserad, antivetenskaplig och innehåller felaktiga beskrivningar av vad etnicitet är för något.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *