Staten krossar BitCoin

BitCoin är en fantastisk innovation. Men som vi argumenterade i en tidigare artikel krävs det växelbörser om användningen av BitCoin ska kunna sprida sig från konsumtionsledet bakåt i produktionskedjan och verkligen kunna kallas ”pengar”. Därför förutsade vi också att det är just på växelbörserna som staten kommer att försöka krossa BitCoin, givetvis under den sedvanliga anklagelsen om penningtvätt (dvs. att staten inte har full koll på hur du spenderar dina pengar så att den blir kränkt och måste förstöra).

Nu börjar kraftmätningen: US seizes top Bitcoin exchange as crackdown begins (RT USA)

I slutändan kommer staten så klart att förlora mot marknaden, men om det blir BitCoin som blir vinnare är osäkert.

BitCoin har bäst chans att få spridning i länder med låg kapitalintensitet och som lyder under dysfunktionella, svaga stater.

6 reaktioner på ”Staten krossar BitCoin”

 1. Marchen mot slavsamhället fortgår. Den stora frågan blir: Hur mycket frihet ska slavarna ha?

 2. Tänkte tipsa om detta, men ni hann före själva. Det var ”FriaTider” som släppte nyheten först vad jag förstår; http://www.friatider.se/amerikanskt-tillslag-mot-bitcoin-bors

  Men, varför skriver ni ”staten”, istället för USA; som inte riktigt är en stat, utan en federation av stater?

  Somliga på FriaTider läser nog här på LvM: Gissa likheten med vad jag skrev här för ett tag sedan och: http://www.friatider.se/studien-om-somalier-som-skanepolitikerna-morkar

  1. Staten är väl bara lite hårklyveri. Jag buntar ihop all offentlig verksamhet till staten. USA går bara i spetsen, sedan kommer andra länders statsmakter att följa efter.

   Jag undrar om folk verkligen kommer att förstå hur viktigt det är med ett transfereringssystem som ligger utan för bankernas sfär och som är fri från godtycke och moraliska regler.

 3. Sablar, varför togs mitt inlägg bort oavför, med rasande fart? Jag skriver normalt mina inlägg separat och sparar dem på min hårddisk. Inte ovanstående som försvann, för det var så kort. För, ifall censuren i sällsynta fall slår till, har man kvar det man med möda skrivit.

  Ok, var detta en slags krigsförklaring? I så fall kan LvMiS avnjuta min rösts bortfall åtminstone några veckor, men förmodligen längre, kanske för alltid…

  Godnatt!

  En rimlig förklaring kräver jag, och annars slipper ni mig, Ingen större förlust tycker somliga och inte jag heller. Dock bestämmer inte jag här och önskar inte så heller…

 4. @Tålis: Din kommentar togs inte bort – den hamnade i spamfiltret pga att du använde två länkar (antagligen). När det händer måste någon manuellt gå in och godkänna.

 5. Kul att internet blivit pengar. Det är ju klart, pengar är bara användbara i mänsklig kommunikation, och internet är inget annat än bara det. Handelsplatser kan väl staten komma åt, men det är ju som att slå med klubba på groddockehuvudena som sticker upp ur olika hål på den där maskinen i Gröna Lund. Och klubbyråkraterna frågar ju sin övehet om lov innan de gör något så det blir en slumopmässig lagg där.

  Ekonomi och biologi har vissa likheter. Hur anpassar sig värdar till sina parasiter i naturen? Hur drar de fördel av det *ömsesidiga* beroendet?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *