Det viktiga är att du röstar

fabiusmaximusDe senaste åren har jag ansträngt mig för att fylla igen de kunskapsluckor skolsystemet lämnade efter sig. Det är så mycket som de många historielektionerna glömde upplysa om. Mitt intryck av skolhistoria är att den var ytlig, fokuserad på att rabbla fakta, men utan diskussion om kausala samband och de idéer som drev händelseförloppen. Det gör att ämnet blir torrt och trist. Som en vän sade: ”Amerikanska revolutionen? Det var några otvättade rebeller som kastade te i sjön och startade ett uppror.” År 2011 blev historia ”kärnämne” i gymnasiet, så man får anta att de rättat till bristerna.

Nu är jag inne på romartiden. Jag har hittat en mycket bra podcast i 179 avsnitt (rekommenderas) som jag lyssnar på när jag sitter i bilen, sitter vid datorn eller planterar tomater. Idag (avsnitt 23b) lärde jag mig om hur den store härföraren Hannibal, för Kartagos räkning, närapå kväste det spirande romerska imperiet i sin linda omkring 200 fKr. Efter att ha tågat med sina 50.000 man genom alperna (varav hälften förlorades på vägen) slog han de romerska legionerna gång på gång. Men den romerske generalen Fabius Maximus, även kallad ”Fördröjaren”, prövade en strategi som var ny för de stridslystna romarna: Istället för att otåligt gå till direkt anfall väntade han ut motståndaren Hannibal tills ett lämpligt tillfälle skulle öppna sig. Romarna ansåg detta vara en ovärdig och på gränsen till pinsam strategi, men den fungerade.

Historisk bildning gör det möjligt att göra associationer och se mönster. När jag hörde om Fabius kom jag att tänka på den anrika och inflytelserika engelska socialistiska ”tänktanken” The Fabian Society. Inte bara namnet påminner om Fabius Maximus, utan även sällskapets strategi. Ett snabbt besök på Wikipedia bekräftar:

The Fabian Society, which favoured gradual change rather than revolutionary change, was named – at the suggestion of Frank Podmore – in honour of the Roman general Fabius Maximus (nicknamed ”Cunctator”, meaning ”the Delayer”). His Fabian strategy advocated tactics of harassment and attrition rather than head-on battles against the Carthaginian army under the renowned general Hannibal.

An explanatory note appearing on the title page of the group’s first pamphlet declared:

”For the right moment you must wait, as Fabius did most patiently, when warring against Hannibal, though many censured his delays; but when the time comes you must strike hard, as Fabius did, or your waiting will be in vain, and fruitless.”

Fabianerna är ett intressant sällskap. De insåg helt korrekt på ett tidigt stadium att den demokratiska processen med tiden alltid leder till fullskalig socialism. Istället för att slösa energi på konflikter så är det bara att vänta och uppmuntra den naturliga processen. Det var fabianerna som populariserade den nu allmänt omhuldade devisen att ”Det spelar ingen roll vad du röstar på, det viktiga är att du deltar.” De använde också en taktik som gick ut på att alltid presentera två barocka politiska alternativ tillsammans och sålunda tvinga folk att välja det minst dåliga under intrycket att folket själva har fått välja: Ska vi ha 70 eller 80 procent skatt? Jaså 80 är för mycket, och därför väljer ni 70.

Fabianerna har haft stort inflytande genom historien. Bland annat via Labour-partiet. Men även, vilket kanske kan förvåna en och annan, genom att grunda The London School of Economics. Det kanske kan vara något att fundera på innan man söker sig till denna välrenommerade akademiska institution för att lära sig om ekonomi och kapitalism.

Här en utmärkt föreläsning av Robert LeFevre om fascister och fabianer som förklarar fabianernas imponerande inflytande.

3 reaktioner på ”Det viktiga är att du röstar”

  1. Hur stort inflytande har fabianerna haft i svenska och nordiska sammanhang? I vår del av världen är gränsen mellan nationalkonservatism och socialism tämligen flytande.
    Folkhemmet lanserades av konservativa tänkare som Rudolf Kjellén, Manfred Björquist m.fl. som byggde denna tankefigur på tyska 1800-talsnationalisters idé Volksgemeinschaft/folkgemenskap och utopi om ett socialistiskt, klasslöst och konsensusellt samhälle.
    När Per Albin Hansson reformerade socialdemokratin från ett klassparti till ett statsnationalistiskt ”folkparti” var det med inspiration från Danmark där Thorvald Stauning genomfört ett sådant förnyelsearbete.
    Det är inte utan anledning, både Dansk Folkeparti och Sverigedemokraterna identifierar sig själva som ”socialdemokratin för 60 år sen”.

  2. F*n, vad du kan Halsingen! Jag kan noll om det du skrev.

    Vad pysslar du med för din försörjning?

    Får tacka artikelskrivaren om lyssnartipset. Lite väl många svåra ord för mig som mest är en teknisk skribent på engelska, jag klarar galant efter många års träning, Får väl dra fram det digitala lexikonet…

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *