Krugman avslöjad

Svårt att hålla sig för skratt?

Vi har förvisso avslöjat en hel del av Krugmans dumheter här på mises.se (en lista här). Ofta får vi svaret att vi inte har rätt att kritisera en sådan som Krugman, för han är oerhört smart, begåvad och har fått Nobelpriset. Med andra ord: han är ”untouchable”. Jag tror säkert att han är både smart och begåvad (och att han fått Nobelpriset känner jag till – dock inte för den typ av ekonomi som han ständigt skriver om på NY Times-bloggen), men det betyder inte att han avhåller sig från dumheter. Snarare tvärtom. Och sådant bör ju uppmärksammas, om inte annat så för att det är lämpligt att han håller sig till sanningen – och stöter på motstånd när han slirar på den.

Men det är av någon besynnerlig anledning väldigt sällan som han på annat håll avslöjas för den bluffmakare han är. Huruvida det är för att han står för ”rätt” åsikter kan vi låta vara osagt. Uppenbarligen anses han vara ”out of one’s league” så till den milda grad att man inte ens söker fakta, utan tror helt och fullt på hans ord. Men ibland trampar han själv i klaveret med sådant oljud att det liksom inte går att komma loss.

Så är fallet i en nyligen publicerad artikelRealClearPolitics.com (RPC) om hur media går på rena påhitt på skämtsajter som The Onion. Ett sådant skämt – en uppenbar och lysande satir – handlar om hur Krugman gått i personlig konkurs efter att ha följt sina egna råd i de personliga finanserna. Att försöka spendera sig ur krisen gick visst inte så bra. (Så klart.)

Vissa nyhetsmedia nappade uppenbarligen på ”nyheten” och publicerade den som sann. Krugman kommenterar på detta på sin ökända NY Times-blogg (min kursivering):

OK, I’m an evil person — and my scheming has paid off.

On Friday I started hearing from friends about a fake story making the rounds about my allegedly filing for personal bankruptcy; I even got asked about the story by a reporter from Russian television, who was very embarrassed when I told him it was fake. But I decided not to post anything about it; instead, I wanted to wait and see which right-wing media outlets would fall for the hoax.

And Breitbart.com came through!

Låter kanske troligt. I alla fall för den typ av människor som följer och ser upp till sådana som Krugman. Men som vanligt så slirar Krugman på sanningen för att få ”rätt” politisk effekt. Ovanstående kan och bör nog tolkas som att han anser sig vara utsatt för en kampanj av ”högermedia”. Och genom att inte påpeka att nyheten om personlig konkurs var osann skulle dessa lurendrejare uppdagas en gång för alla och sättas dit! (Hur ska man annars läsa det självgoda blogginlägget?)

Så Krugman tar belåtet åt sig äran av att Breitbart.com gick på hans lilla påhitt.

Fast det visar sig inte alls vara ”högermedia” som först nappar på nyheten och rapporterar den. Och att vara först betyder en hel del i media; de återpublicerar ju mest vad andra först publicerat, snarare än skapar nytt material. Nej, det var vänsterblaskan Boston Globe. Från den ovan nämnda RPC-artikeln:

This is a peculiar boast to make, after the fact, considering that his [Krugmans] little sting, if it really happened that way, first nabbed the venerable Boston Globe — a paper owned (and in the process of being sold) by the New York Times.

Så pass! Inte bara en vänstertidning, utan en som ägs av självaste New York Times – den vänstertidning som Krugman själv skriver för. Pinsamt värre.

Fast bara om det uppdagas. Hur många medier tror ni rapporterat om Krugmans (senaste) pladask för eget krokben? Inte så många. Precis som alla andra gånger han i svävande ordalag, slirandes på sanningen, samt med mellan-raderna-insinueringar fått läsaren att tro både det ena och det andra. Fastän han kan säga att han formellt sett aldrig egentligen sagt så. (Det är alltså läsarens fel.)

Är det konstigt om man känner lite skadeglädje över RPC-artikeln?

7 reaktioner på ”Krugman avslöjad”

  1. Du är så härligt bitter. Du kommer säkert också få ett pris som är influerat av Nobel. Not.

  2. Entreprenören och uppfinnaren Alfred Nobel testamenterade sina egna pengar till Nobestiftelsen. Svenska statens mutpris till lydiga ekonomer sin infstiftades ett halvsekel senare saknar fullständigt koppling till Nobelpriset. Det är tvärtom en politisk muta som staten tvingar bl.a. dig att betala för. Paul Krugman har inte fått något nobelpris. Det existerar inte något nobelpris i ekonomi.

  3. @Kaptenen: Bitter? Icke. Man måste nog göra en ganska enögd läsning av blogginlägget för att få det till det.

    @Egensinnig: Sant. Ekonomipriset till Alfred Nobels minne instiftades av Riksbanken och delas ut, liksom Nobelprisen, av Kungliga vetenskapsakademien. Det har inget med Alfred Nobel eller dennes testament att göra, men kallas ofta ”nobelpris” i vardagligt tal.

  4. Per: Jag har läst några av dina raljerande inlägg. Tröttsamma ”Fy-fan-vad-alla-som-inte-tycker-som-jag-är-dumma”-inlägg.

  5. @Kaptenen: Jag tror i min enfald att det är ganska få som tvingar dig att läsa mina inlägg, så det må vara hänt att du tycker att de är tröttsamma.

    Hur du kan få detta inlägg om Krugmans utspel till ett raljerande över ”tycker-inte-som-jag” är lite svårt att förstå. Men jag erkänner villigt att jag inte syftar till en debatt; jag skulle ju få väldigt svårt att vinna mot dina välargumenterade kommentarer. 😉

  6. Kaptenen, artikelförfattaren har rätt, och rätt är i min bok rätt. Så enkelt är det. I detta fall handlade det inte om att någon som tycker annorlunda är dum, utan att man uppmärksammar det uppenbara att Krugmans uttalande var dumt, vilket onekligen är sant vad man än har för åsikter gällande ekonomin.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *