Guld och silver ersätter dollar

Många känner kanske till att den amerikanska konstitutionen föreskriver att guld och silver skall vara valuta i USA. Men det är en sanning med modifikation. Konstitutionen fastslår att:

Art. I Sec. 8 Cl. 5[Congress shall have Power … ] To coin Money, regulate the Value thereof, and of foreign Coin, …

Art. I Sec. 10 Cl. 1[No State shall …] make any Thing but gold and silver Coin a Tender in Payment of Debts; …

Med andra ord har Kongressen rätt att prägla mynt (vilket av många tolkas som att ”ge ut pengar”), men delstaterna får inte godkänna annat än guld och silver för betalningar av skulder. Sedan Obama blev USAs mest ogillade (eller kanske hatade) president har flera delstater tagit fasta på detta och, delvis som motstånd mot Patient Protection and Affordable Care Act (”Obamacare”), infört guld och silver som godkända betalningsmedel. Eller till och med mer än så.

Först ut var delstaten Utah. Men det har diskuterats i flera andra delstater. Och nu följer Arizona efter. Mer här.

5 reaktioner på ”Guld och silver ersätter dollar”

 1. Rent allmänt känns det som att somliga delstater börjar morska upp sig och återta en del av de rättigheter som de federala myndigheterna över tid har smugit åt sig. Institutionen ”nullifiering” av federala lagar verkar ha kommit i ropet igen. Ett exempel här

  http://blog.tenthamendmentcenter.com/2013/03/2nd-amendment-preservation-act-passes-utah-house-49-17/

  Något som tycks svårt för många att förstå är att förhållandet mellan de federala myndigheterna i Washington DC och delstaterna är som mellan EU och de europeiska staterna.

  Tänk den dagen EU skickar sina federala poliser för att utreda brott i Sverige, eller flyger drönare över Sverige för att ”säkra EUs gränser”, eller underställer svenska skolor EUs skolmyndighet, eller bestämmer vilken mat som får säljas i Sverige – oj hoppsan där är vi redan. Tänk att den europeiska skolmyndigheten sedan kräver att EUs flagga ska hänga i skolorna, och att barnen varje morgon ska ställa sig under flaggan och svära trohet mot den, och mot ”den odelbara republik som den representerar”.

  Den dagen kommer det kännas rebelliskt att Sverige ställer sig upp och nullifierar EU-lagar och förbjuder EU att sända sina styrkor in på svensk mark. Fast det kan hända att nullifiering inte går att genomföra, eftersom till skillnad mot USA där staterna åtminstone formellt är konstitutionellt överställda de federala myndigheterna, så står EU-rätt över nationell rätt.

 2. @ Klaus Bernpaintner
  På andra håll i Europa talar man politiskt om timglasmodellen, där EU-nivån och den regionala växer till sig. Om nationalstatens försvagning och regionernas förstärkning.
  Tänk om t.ex. Skåne kunde nullifiera den svenska alkoholpolitiken, tullens regelvidriga behandling av öresundspendlare (och media låtsas om att passkontrollerna i Mälardalens tunnelbanor var en nyhet…) eller andra områden där Sverige går stick i stäv med EU:s fria rörlighet för varor, personer, tjänster och kapital i Storköpenhamnsområdet?

 3. Den amerikanska republikens maktdelning har fördelar. Det gör det jobbigare för centralmakten när regioner och lagstiftare och president och högsta domstol spretar åt olika håll. Även om inte nån av dem vill väl, så är deras rivalitet mot varandra en statsmaktsförsvagande mekanism.

 4. @Klaus
  Jag skulle nog hävda att USA i praktiskt hänseende inte har varit en union av självständiga stater (som konstitutionen antar) sedan president Lincoln år 1861 använde federal vapenmakt för att invadera, ockupera och annektera de stater som trodde på konstitutionen.

 5. Sedan har vi valutor som Bitcoin. Dom rusar just nu. Politikerna kan inte påverka eller kontrollera dom. BRA – framtiden.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *