Kommentar på Mark Thornton om Sverige

Vår bloggvän Egensinnig nämnde Mark Thorntons inlägg som prisade Sverige, efter att han läst The Economist. Så därför tänkte jag att det kunde vara på sin plats att säga/såga lite om saken.

http://bastiat.mises.org/2013/02/the-next-supermodel/#comment-1641

Medan jag väntade på att meddelandet skulle släppas igenom postade även Joakim Fagerström ett inlägg om saken.

http://bastiat.mises.org/2013/02/the-next-supermodel/#comment-1647

Den välmenta men bedrägliga sagan om Landet där socialism fungerar måste begravas.

5 reaktioner på ”Kommentar på Mark Thornton om Sverige”

 1. Yuri Maltsev, f.d. ekonomisk rådgivare till Gorbatjev, berättade i ett tal som finns online att en kollega på mötena under Sovjets sista krisår brukade tjata om att de borde ta efter den svenska modellen. Gorby tröttnade till sist och frågade: ”And where will we find all the swedes?”

  Svensk mentalitet är att stå ut med saker genom att tyst dra sig undan snarare än att högljutt lägga sig i. Så de som tar för sog möter föga aktivt motstånd.

 2. Allvarligt talat borde vi ha det som ett ständigt pågående projekt att informera omvärlden om läget i Sverige. Utlandet är en större publik. Åtminstone måste alla mises institutes läsare göras helt på det klara om detta, annars är det bara för bedrövligt. Återkommande inlägg på mises.x som på ett slående sätt illustrerar den svenska socialismens fula tryne. Gärna med videoinspelade föreläsningar också.

  En del är att illustrera statistiken, en annan att förklara systemskillnader mellan oss och t.ex USA, en annan att ge intrycksfulla bilder av socialismens konkreta konsekvenser i vardagen t.ex. köerna på akutsjukhusen eller hemlösa eller den absurda ”debatten” i vissa ämnen.

  Vi har ju inte haft någon egen finanskris ännu för vår bostadsbubbla lyckas ännu trampa vatten någorlunda, kanske tack vare bostadsbristen som plågar alla unga och invandrare och fattiga. Så det kan vara väldigt god tajming att särskilt intensivt påpeka Sveriges strukturella politiska problem just nu inför en sannolik nedgång som kommer att få även The Economist att sluta hylla Anders Borg.

  Varumärket Sverige är helt fenomenalt urstarkt över hela världen. Även i de fattigaste och mest exotiska s.k. u-länder har jag stött på analfabeter som först misstänker en som är vit att vara ”a marine” eller en fransman med kolonial mentalitet, men som lyser upp välkomnande när man säger att man är svensk: ”Ah Sweden! Best country in the world, Olof Palme yes! Friends, everything will be fine now, there’s a Swede here, he’ll fix stuff!”

  Världen utgår okritiskt från att allt som händer i Sverige är bra, per definition. Vi måste verkligen försöka differentiera den bilden och skilja ut den skada som staten gör från det som faktiskt är bra med vår nation.

 3. ”eller den absurda ”debatten” i vissa ämnen”

  Precis. I USA kan debatten handla om vapenregistrering och förbud mot vissa halvautomatiska vapen. I Sverige diskuterar vi köttskatt och genustrams.

  Är det som kan ses i denna filmen ens tänkbart i Sverige? http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=uRpYHzWiU8s Att en helt normal städad familjefar i övre medelåldern säger till en lagstiftande församling att de får komma och ta hans vapen ur hans döda händer? En vanlig svenne som ser detta är så pass underkuvad att han har svårt att ens greppa vad denna karl säger. Och när han väl förstår så kommer han tro från att mr. Stevens är psyksjuk eller terrorist.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *