Låt skattestupet komma

Det talas mycket om the fiscal cliff. Maken till propaganda får man leta efter. Det går ut på att staten via medierna megafonerar till undersåtarna att Om ni inte langar över mer kosing kommer det bli ekonomisk depression och landet går under!!! På något magiskt vis skulle det alltså bli bättre ekonomi om staten spenderade 2000 dollar mer av folks pengar på byråkrater, än att folk får spendera pengarna själv på något de gillar. Mig tycks det som att det enda ställe det blir depression på är i den statliga firman och dess förgreningar.

Jag behöver hitta en professor som kan förklara detta mysterium för mig.

Vänta, här är en — nobelpristagare och allt: USA har ingen skuldkris

7 reaktioner på ”Låt skattestupet komma”

  1. +1 på Erikas kommentar.

    Vore förövrigt extremt roligt att spegla USA:s (och även andra länders) budgetförhandlingar i ett program liknande Lyxfällan. Det kunde heta typ ”Budgetfällan” och man kunde på ett enkelt, pedagogiskt och mycket humoristiskt sätt visa hur absurd hela deras budgetsituation är.

    I Lyxfällan är alla oroade för att personerna inte ska lyckas dra ner tillräckligt på sitt spenderande – i Budgetfällan är det tvärtom. Där gör man allt för att undvika nedskärningar LOL. Förhoppningsvis kanske folk börjar inse hur handikappat systemet och politikerna är.

  2. Man har lurat i folket att normalt ekonomiskt tänkande när det gäller ett lands ekonomi inte gäller. Jag har läst på flera ställen att det är väldigt dåligt för ett land att inte ha skulder.

    Av en anledning läste jag på vänsterpartiet hemsida idag om vad de vill. Det nämner i stort sätt inget om ekonomi mer än att fixa jobb till alla genom anställningar i offentlig sektor och investeringar i infrastruktur och att kontrollera marknaden och naturligtvis att höja skatterna. Med andra ord, ta upp mer lån. Hela Sveriges Riksdag har säkert den uppfattningen.

    Planhushållningen misslyckades katastrofalt i Sovjetunionen. Sovjetunionen kraschade sin ekonomi flera gånger. Senaste kraschen var Gorbatjov arkitekt till och det var den som ledde till Sovjetunionens fall. Trots det så verkar aningslösa politiker tro att det funkar med att styra ekonomin.

  3. Det intressanta med gorbatjov var att han var bättre än sinna föregångare på
    att pressa ner korruptionen i sovjetunionen.

    Korruptionen som var det enda som höll igång planhushållningen.

  4. Borde finnas en handbok i hur man bemöter vanliga floskelspottande människor i diskussioner i fikarum och dylikt.

    Idag var det egentligen ingen diskussion utan mer ett samtal. Det enda jag kan komma på är att försöka att med så vänlig ton som möjligt påtala att det inte finns någonting liberalt eller marknadsekonomiskt eller verkligt kapitalistiskt i verksamheter där staten är kraftigt inblandad, såsom i bankväsendet och lånemarknaden.

    Det talades bland annat om kapitalismen och girigheten hos bankerna men jag lyckades i alla fall flytta fokus till den statliga inblandningen och försöka de övriga att förstå vad den får för konsekvenser. Det har skett någon form av halvsocialistiskt zeitgeist-uppvaknande bland väldigt många människor och det var någon som talade om hur bankerna lånar ut de inlånade reserverna osv. Då måste man påtala att de snarare utfärdar helt nya krediter och sedan letar efter reserverna om de hamnar i likviditetsproblem. Men det blir ju väldigt svårt – utan att bli långrandig – att förklara att det inte egentligen är FRB i sig som är problemet, utan att staten sätter hela marknadens mekanismer ur spel när de skyddar bankerna ifrån hotet om reservdränering och bankrusningar, nämligen vad som på en fri lånemarknad är det enda som håller tillbaka kreditexpansionen.

    Det var en som röt till om hur fel det var att bankerna kunde låna till en låg ränta hos riksbanken samtidigt som de lånade ut till en betydligt mycket högre ränta till vanliga konsumenter. Jag skulle förmoda att han är en gammal sosse och han verkade bara tycka att felet låg hos de giriga bankerna, så jag försökte förklara att problemet är att staten ger särskilda privilegium åt bankväsendet. En annan hade nyligen omförhandlat räntan med banken och han sa någonting om hur sjukt det var att man faktiskt kunde få låna så billigt och att den faktiska räntan egentligen skulle ligga mycket högre, så ibland blir man positivt överraskad.

    De flesta verkar ändå börja se en del av problemen men de sitter fast i tänket om att det beror på girighet och att det går att fixa med regleringar. Fokuset måste för i helvete snart flyttas mot kärnan av problemet, den statliga inblandningen. Att göra detta så att alla förstår och orkar lyssna är knepigt. Jag är övertygad om att alla med den tillräckliga kognitiva förmågan och bildningsintresset kommer att anamma ett mer österrikiskt perspektiv om de bara presenteras för rätt information som framförs på ett pedagogiskt vis, så blev det i alla fall för mig, det tog ett tag men när väl bitarna började falla på plats så går omvändningen fort. Har fått en del bekanta att titta på de fantastiska föreläsningarna under ”Utbildning” här på sidan och de har fått positiv respons.

  5. Det är svårt med en fikarumsdiskussion eftersom tiden är så begränsad och jag t.ex. vill få mycket sagt på liten tid. Dessutom blir det ofta en lektion i uppläxning och det blir för radikalt.

    En metod är att spela lite dum och ställa frågor på sådant sätt att de som ska förklara dem själva upptäcker att de har fel. Då kan man gå in med följdfrågor som ”rättar till”.

    Men det är som du skriver, en liten handbok vore inte dum. Men många svar finns här på mise.se. Skriv ner dem och ha till hands.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *