Cervenka och byxor av alla slag

Bens julklapp till Barack?

Andreas Cervenka skriver ytterligare en ypperlig krönika på SvD Näringsliv: Landet med guldbyxorna. I denna lägger han i mycket klara ordalag fram hur amerikanska bluffmakare (även kallade politiker och centralbankirer) ska ”lösa” den federala statens underskott. Politikerna i Washington DC späder på underskottet med varje andetag ger de ut statspapper som marknaden köper; det är härigenom man kan täcka underskotten, i alla fall så länge någon köper dessa alltmer värdelösa statspapper. För att rädda situationen träder ”Helikopter-Ben” Bernanke in och trycker nya pengar, med vilka han köper dessa statspapper så att marknaden inte mättas. Med andra ord finns med denna metod (teoretiskt) ingen övre gräns för hur mycket minus politikerna kan gå. (Bortsett då ifrån att även staten agerar under ekonomiska lagar…)

Det är detta Cervenka beskriver så tydligt att vem som helst borde bli upprörd, alldeles oavsett nationalekonomiskt sinne eller utbildning. Den amerikanska staten tillika centralbanken (the Fed) blir stående med byxorna nere – med rumpan bar.

Det som möjligen saknas är en applicering av samma keynesianska (o)logik på svenska förhållanden. Vad sysslar egentligen Ingves och dennes bluffmakare (eller kanske ”sedelmakare” är bättre) med på Brunkebergstorg i Stockholm?

1 reaktion på ”Cervenka och byxor av alla slag”

  1. Om cirka 7 år kommer räntan på USA:s skulder motsvara 40-50% av skatteinkomsterna. Undrar vad Obama har för svar på det.

    Det är faktiskt så illa med USA att jag snart måste börja tro på att det hela helt enkelt är en konspiration. Eftersom det går att tjäna mer pengar på en kollaps av dollarn än på något annat är det inte helt otänkbart att det scenariot är önskvärt.

    När man startar krig vill man ofta ha en händelse som gör att folket legitimerar kriget, en s.k. ”false flagg”. T.ex. kemiska vapen i Irak.

    Hur skapar man då en civil ”false flagg” med syfte att få ekonomin att krascha? Kan obama-care vara en sådan?

    Observera att Obama inte ens behöver vara medveten om det. Han roll är bara att vara godtrogen och tro att han gör något bra. De flesta av hans rådgivare kommer från Wall Street.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *