Varför dumslängarna, Kederstedt?

Jag läser ytterligare en krönika på SvD Näringslivs ”Wall Street Blogg” av Daniel Kederstedt. Trots att jag kritiserat honom vid ett antal tillfällen, så har Kederstedt en del intressant information att förmedla. Jag har givetvis inget problem med detta – men med sättet han gör det på. Så också i det här fallet. Varför måste moderna journalister alltid ha en egen agenda snarare än försöka vara journalister och rapportera om vad som faktiskt sker?

Den här krönikan, med rubriken Hög tid att oroa sig för budgetstupet, handlar om hur klockan tickar inför de ”automatiska” nedskärningarna och skattehöjningarna vid årsskiftet. Detta är en problemlösningstaktik som skapades för att tvinga kongressen att tackla problemen med ständigt ökande (och enorma) underskott och en skenande statsskuld. Av just den anledningen innehåller automatiken delar som sticker både republikaner och demokrater i ögonen: nedskärningar i välfärd och militär, skattehöjningar, osv. Den skulle fungera som ”morot” för att få till stånd samarbete för att lösa budgetproblematiken.

Kederstedt skriver:

Nu har den där moroten blivit till en tickande bomb.

Kan inte kongressen nå en lösning inom 54 dagar kommer USA att bli varse effekterna: Landets ekonomi kommer att sakta in så pass att USA under kommande år är garanterat en ny recession.

Inget som vare sig Washington DC, Wall Street eller Main Street vill. Eller omvärlden för den delen.

Det är denna utsago jag har problem med: ”Landets ekonomi kommer att sakta in så pass att USA under kommande år är garanterat en ny recession”. Inte ens keynesianer som Paul Krugman skulle uttrycka sig så klart – ens på sin New York Times-blogg. Men det passar uppenbarligen för en svensk journalist som rapporterar från Wall Street.

Problemet är att vi inte får någon avsändare för dessa ”fakta” – läsaren får inte veta varför ekonomin tydligen måste stanna pga nedskärningar och skattehöjningar (där det senare enligt Keynesianer leder till tillväxt – och det förra enligt alla andra är att föredra). Och varför det ”garanterar” en recession. Eller, för den delen, varför vi inte är i en recession just nu. Osv.

Anledningen till uttalandet är lika uppenbar som den är skrämmande: Kederstedt förstår sig inte på ekonomi. Istället lyssnar han på alla han träffar. Han är journalist och gör därför snabba bedömningar baserat på alldeles för få datapunkter – och skriver en artikel om det. Detta är förstås ett problem ur vetenskaplig synvinkel, men inte ur journalistisk eller rapporteringssynvinkel.

Men det är ett problem eftersom samtliga sådana slängar alltid är av samma typ. Kederstedt (och andra journalister) slänger alltid in lite keynesiansk dynga som vore den etablerad och sann. Faktum är att de flesta nationalekonomer är inte keynesianer. Även om man räknar in monetaristerna (som ju ”alla är keynesianer” numera) så får man inte en heltäckande bild av den ekonomiska vetenskapen. Och just det Kederstedt skriver är det ytterst få som skulle skriva under på.

Med samma underlag skulle Kederstedt utan tvekan kunna slänga in något österrikiskt. Eller från chicagoskolan. Eller i alla fall monetaristiskt. Men det gör han inte. Istället är det bara keynesianismen, som ju lämpar sig oerhört bra för politiska slogans men väldigt illa för vetenskaplig bedömning, som får genomslag i media. Häri är grundproblemet: Kederstedt gör sig skyldig till politiserande och att driva en agenda – när han ”tror” sig endast rapportera om vad det snackas om på Wall Street. Det är faktiskt rätt vidrigt.

4 reaktioner på ”Varför dumslängarna, Kederstedt?”

 1. Obama har lovat inga mer skattehöjningar. Nästa år startar dock med en skattehöjning. Bush hade en tillfällig skattesänkning som går ut den 31 december i år. Spetsfundigt så höjer inte Obama skatten.

  Det är förvånande att alla tycks tro att skattehöjningar och ökade utgifter sätter fart på ekonomin. FED trycker nu upp 40 miljarder dollar per månad för att köpa upp skulder och Ben Bernanke har sagt att så ska ske tills vidare.

  Lägg därtill att FED har försett bankerna med 1.800 miljarder dollar (1,800,000,000,000). Lyckligtvis har dessa pengar inte pumpats ut på marknaden för bankerna vägrar det. De vet att om så sker då är det risk att dollarn kan hamna i hyperinflation. Det innebär i sådant fall inte en insaktning utan mer en tvärnit.

  Var ska det sluta? Flera experter på guld tror att ett pris per oz på 30.000 dollar inte är orimligt. Och folk säljer sitt guld.

  Här skriker folk om regleringar av bankerna medan Obama och FED vill att amerikanarna ska låna upp ännu mer pengar.

 2. Ben Bernanke går in på en restaurang och beställer en pizza.
  Kyparen frågar: ”Ska vi skära pizzan i 6 eller 8 bitar?”
  Bernanke: ”8 bitar, idag är jag riktigt hungrig!”

  Är det NÅGON journalist som har i alla fall lite koll på ekonomi? Cervenka nuddar på sanningen till och från, men även en trasig klocka går rätt två gånger om dagen.

 3. Journalisten har inte en egen agenda. Keynes teser är maktens agenda och han rapporterar plikttroget och behåller därför jobbet. Skulle han rapportera sanningar så skulla han bli av med jobbet.

 4. Kritiken mot denne avskyvärde uppkomling är mer än berättigad. Han uttrycker ett överlägset förakt för allt och alla utan täckning eller ens ha gjort lumpen. Motbjudande typ som står handfallen om bussen är försenad! I likhet med alla fula apor som, förhoppningsvis, tillfälligt springer omkring och shoppar på Östermalm för att visa sig fiiinare än andra uttrycker denna enligt sin egen visdom från Borlänge (?) sin förkastelse över allt och alla. Jag har av folk som stött på den f-n i Tampa, av alla ställen, fått reda på att han är så vidrigt allsmäktig att man tvivlar på att han är svensk !

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *