Partigängarundersökningar

Som ett mer eller mindre aristoteliskt zoon politicon kan jag inte avhålla mig ifrån att göra allehanda test på nätet. Förr handlade det om att bekräfta min politiska dumhet, medan det de senast 20 åren eller så handlat om att se (1) hur etatistiskt ledande frågorna är och (2) om systemet klarar att hantera mina (sanningsenliga och ärliga) svar.

Nu senast gjorde jag testet länkat från SvD:s Karin Henriksson på PBS hemsida (utvecklat av Pew Research Center). (Här är testet för den som är intresserad.) Några enkla frågor och så kan de tala om huruvida man ”är demokrat eller republikan”. Uppenbarligen finns det inte några andra partier – och alternativet att man inte är någondera finns förstås inte heller. Det är antingen eller: dum eller ond, ond eller dum – bara att välja.

Frågorna är faktiskt något bättre än de brukar vara. I vanliga fall råkar man ut för frågor och påståenden som ”Jag tycker att det är bättre att höja ersättningsnivåerna i a-kassan än att satsa på välfärden” eller annat som är helt omöjligt att förhålla sig till som libertarian. Om man vill ha varken politiserad a-kassa eller politiserad välfärd, svarar man ”ja” eller ”nej”? Man måste vara genomhjärntvättad etatist för att tycka att sådana frågor och påståenden är det minsta rimliga. Utgångspunkten är alltid att man är ”etatist-höger” eller ”etatist-vänster” (och bägge är förstås bara falanger i den svenska socialdemokratiska hegemonin).

Hur som helst, jag gjort testet. Mitt resultat är helt meningslöst; givetvis kunde algoritmen inte få rätsida på mina svar. Men just det här testet medger att man kan se var man hamnar på skalan ”jättedemokrat–jätterepublikan” i ekonomiska respektive sociala frågor. Det var ju inte så svårt att gissa hur detta skulle se ut. Här är svaret:

 

 

6 reaktioner på ”Partigängarundersökningar”

 1. Gjorde testen, hamna vid ”Average Republican” även fast jag var för abort och homo-äktenskap. Har för mig att de båda frågorna är ganska tabu bland republikaner?

 2. Även jag gjorde testet. Fick exakt samma resultat som dig och är tydligen en ”Moderate republican”.

  http://www.isidewith.com/

  Jag provade det här och hamnade på 95%+ på Gary Johnson, som verkar vara den vettigaste kandidaten. Synd att han får så lite mediautrymme bara.

 3. Ja, de är rätt meningslösa dessa tester. Det enda syftet med dem är ju också att pressa in den som testas i någon partipolitisk konstellation, i detta fall den som råder i USA just nu.

 4. Jag fick exakt samma resultat som PerB. Testen går således på en linje direkt från kristen fanatiker till socialist. Den klassisk liberala dimensionen finns alltså inte.

 5. Det var ju ganska lätta frågor. Den enda som man kunde tänka sig att svara något i mitten på var om corporations make too much profit. Ja det gör de ju, eftersom staten håller företagen om ryggen. Men å andra sidan finns det ju företag som rättmätigt gör stor profit.

 6. Denna var kul att ta med
  http://www.isidewith.com/presidential-election-quiz

  Det är uppenbart att undersökningarna är konstrurerade så det är ett problem att få fram ett resultat som speglar maximal frihet för folket.

  Undersökngarna försöker kategorisera in folk i
  Kristen konstervativ – med åsikter vem man gifter sig med mm
  Social(ist) Liberal – med åsikter vad man gör med sina pengar

  Det är således omöjligt att få Ron Paul som kandidat.
  Testa själva.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *