Ska Riksbanken äga guld?

Naturligtvis har Riksbanken inget existensberättigande överhuvudtaget, men om vi bortser från den lilla detaljen kan man ställa sig frågan om Riksbanken bör äga guld. Det kan vara intressant att filosofera över med anledning av den här artikeln som hånar Riksbankens för dess usla tajming i att sälja ut en tredjedel av guldreserven.

När sedelmonopolet infördes 1904 blev Riksbanken en obligatorisk förvaringsplats för folkets sedelguld. ”Riksbankens guld” var alltså folkets guld.  År 1914 bestämde sig staten för att den behövde folkets guld till att köpa kulor och krut. Efter det blev inget sig likt. Med tiden blev guldet på något märkligt sätt statens guld och folket har glömt bort det hela. Det enda rätta vore naturligtvis att staten gav tillbaka guldet till folket. Kommer inte hända.

Nåväl, fyller guldet någon funktion i dagens Riksbank? Nej ingen alls. Det är en spekulativ tillgång. Riksbanken skulle lika gärna kunna äga och spekulera i fastigheter, begagnade bilar eller hockeybilder. Sedlar och mynt är ändå inte inlösenbara i guld.

Borde Riksbanken köpa in guld upp till värdet av den nuvarande sedel- och myntstocken på 100 miljarder kronor och återinföra guldmyntfot? Nej det bör den inte, för ett sådant påhitt måste finansieras med 100 miljarder i extra skatter, och för de pengarna är det bättre att folk köper guld själva.

9 reaktioner på ”Ska Riksbanken äga guld?”

  1. Men Riksbanken skulle ju på 100:årsdagen åtminstone kunna ta tillbaka sin konfiskation och byta in sedlar mot sitt guld, i proportionen antalet existerande sedelkronor dividerat med Riksbankens guldmängd. Och förklara att beredskapen för första världskriget därmed är avslutad.

    90 miljarder dividerat med 60 ton (om de siffrorna stämmer) blir ju 1500 kr per gram. Så det vore ett ganska bra pris. Men bara ca 1.5% bättre avkastning per år senaste 100 åren (med kontinuerlig förräntning) jämfört med marknadspriset på gatan idag.

  2. Jag tänkte förstås baklänges där, blir lätt så när man börjar dividera siffror istället för att resonera logiskt. 1500 kr per gram är ju ett uruselt pris. Tänkte väl också, liksom. Ingen antar det erbjudandet. Åtminstone inte förrän sedelmängden fortsatt att minska med typ 6% om året ett bra tag till.

  3. Ja det är ett uselt pris.

    1600 USD/troz
    1600 * 7 / 31 = 360 kr/g

    90.000 miljoner utelöpande sedlar och mynt
    90.000 miljoner / 360 kr/g = 250 ton

    Dvs till dagens guldpris motsvarar den cirkulerande sedel- och myntstocken dubbla guldreserven. Riktigt kul blir det förstås om man gör kronan inlösenbar och folk börjar fatta att vi dessutom har 16 gånger mer kreditpengar på våra konton och vill hämta ut sina kreditpengar i form av guld…

  4. Patrik Dahlberg

    Den intressanta frågan här är ju hur övergången från våld till ickevåld ska se ut och vad som är det mest sannolika utfallet.

    Vad ska hända med folkets tillgångar som med våld och bedrägeri gått från att bestå av guld till papper och tomma löften och från papper och tomma löften till ”förtroende” för den påtvingade skenvalutan och det finansiella systemet?

    100 miljarder kronor i sedlar och mynt svarar bara för en bråkdel av invånarnas banktillgodohavanden. Vem är det egentligen som går vinnande ur en finansiell kollaps som annars verkar vara det enda alternativet när valutamonopolet avskaffas och kronans värde kraschar?

  5. Hur det kommer att gå till, är en fascinerande fråga, tycker jag. För det går inte att veta det idag! Det kommer att vara upp till individuella beslut och tillfälligheter som ännu inte ägt rum, i en kaotisk process.

    En Gorbatjevsk regeringschef som börjar prata om reformer och ”bättre socialism”. En reaktionär sekt av vänsterledare som genomför ett statskuppförsök. Värnpliktiga soldater som känner sig besvärade av att folkmassan väller över avspärrningarna men som tänker ”Jag kan ju inte skjuta dem, ordern till trots!” En Jeltsinsk suput till opportunist som klättrar upp på en stridsvagn framför TV-kamerorna och sen ignorerar sin generalsekreterare i parlamentet och upplöser unionen. O.s.v. vem vet. Men det behövs inget kärnvapenkrig i alla fall. Jag tror inte de vågar ”trycka på knappen”, för det skulle utlösa tidernas största myteri! En stat är bara en idé. Den kan försvinna lika fort som man får en ny insikt.

  6. Egensinnig
    En bra historia och man måste säga att det är fantastiskt att sovjetunionen kunde upplösas på detta sätt.
    Det visar ungefär hur det kommer gå till i Europa och USA.
    Det intressanta är efterspelet dock då oligarkerna tar kontroll på statensegendomen . Sedan så kommer KGB och sätter sinn man vid rodret.

    Mitt tips är att FRA och SÄPO på sikt tar makten i Sverige. De har motsvarande infrastruktur. De behöver bara finna sinn galionsfigur först.
    Landsfadern som ställer saker i ordning. Folket jublar och de som inte jublar blir tystade.

  7. PerKQ
    Ja, medan stat bara är inbillning som snabbt kan upphöra eller byta skepnad i ett moln av nya tankar, så är underrättelsetjänster verkliga maktorganisationer. Stater och politiker kommer och går, men spionerna består.

    Där finns individer med information och nätverk som är användbara i alla väder. Från att skandalisera rivaler, till industrispionage. Det är inte så svårt att förestå praxeologiskt. De är t.s. från politikerna på den offentliga statliga teaterscenen individer med konkret reell makt i form av handlingsalternativ utanför lagen. Vi har väl ännu inte sett någon underrättelseorganisation avrustas? I nazi-Tyskland blev ju den politiska hemliga polisen Gestapo allt mäktigare med tiden, till slutet. CIA och NKVD har ju bara ökat sitt inflytande sen grundandet. Och detsamma gäller väl i Sverige, där det råder skarp maktkamp mellan Försvaret och SÄPO, och Försvaret har nu tydligen övertaget i och med att det var de som fick de befogenheter som blev FRA-lagen. Men det är naivt att anta att en underrättelsetjänst stödjer ”sin” stat till varje pris. Inom KGB kan man mycket väl ha sett fördelarna med att låta Sovjetstaten upplösas. Putin lär ju inte klaga i alla fall!
    (Oj, vad off topic det här blev!)

  8. Why not allow riksbanken to exchange their holdings of currency and other financial assets wholly for gold/silver and then redeem the precious metal for their outstanding SEK ? Both cash and credit money.

    Then no tax is needed.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *