Oerhört okunnigt om Nordkorea

De har otur med elen också
De har otur med elen också

Lägg till namnet ”Margita Boström” på listan över helt ekonomiskt ignoranta journalister. Det är förvisso en lång lista, men Boström bör få en guldstjärna i marginalen för hennes rapport från Nordkorea. Mer okunnigt än så här är nämligen svårt att skriva. Redan i ingressen kan vi läsa om hungersnöden i Nordkorea, där

landet [inte klarar] av att producera tillräckligt med mat för sin befolkning. Detta trots att varje invånare i landet varje år måste ut och jobba på jordbruksfälten i minst två månader

Japp, ni såg rätt. Trots tvångsarbete i en av världens minst öppna ekonomier så kan man inte föda hela befolkningen. Förvisso kan man inte hålla en journalist/skribent ansvarig för det som står i ingressen, som ju ofta skrivs av redaktionen. Men hela artikeln går på i samma ignoranta spår:

Varje tänkbar odlingsplats tas till vara, även flodbankerna i stadens ytterkanter används för odling av grönsaker. Men eftersom det är bara är möjligt att odla på en femtedel av landets totala yta – resten är berg – så är det näst intill omöjligt att få det att räcka till att mätta Nordkoreas alla invånare.

Visst, marken är inte bördig nog. Det är bara en av alla ofattbara olyckor som drabbar stängda, reglerade och förstörda ekonomier. Man har liksom otur; det är

en mycket besvärlig situation där svåra årliga översvämningar gör att delar av skörden förstörs så att en femtedel av årsskörden saknas vid årets slut.

Både berg och vatten. Herregud. Hemskt. Det klart att de svälter. Samtidigt investerar en stor del av sydostasien enorma summor i att skapa översvämning längs bergssidorna, så att de kan odla ris på platåer på ett effektivt sätt. Trist att just Nordkorea, dessa stackars kommunister som arbetar så hårt (men jämlikt, får man förmoda), har sådan problem med både berg och översvämningar.

Boström är säkert förundrad över vilken otur nordkoreanerna har. Vad synd det är om dem! Och läsare som inte kan stava till ekonomi får säkert samma känsla. Men ignorans är inget skäl till förfäran. Österrikiska ekonomer har visat sedan urminnes tider (i alla fall nationalekonomiskt sett) att det som krävs för tillväxt och välstånd är utveckling av ett lands kapital, dvs totala produktionsapparat.

Men man kan förstås inte förvänta sig att alla har läst Böhm-Bawerk eller Mises. Men man kan ju i alla fall hoppas att de känner till den svenska liberala nationalekonomen Sven Rydenfelt – som var oerhört provokativ för den svenska vänstern. Inte minst i boken Bönder, mat, socialism, där Sven visade varför just diktaturer och slutna, socialistiska samhällen har sådan otur med vädret. Varje år.

Det har varken med geografi, naturtillgångar eller väder att göra. Hongkong är ett bra exempel på detta. Om Nordkoreas folk svälter för att 80% av landets yta är berg, så är det svårt att tro att någon bor på de karga kobbarna som kallas Hongkong. De stackars hongkongborna kan ju inte odla nångonting alls! Än svårare är det att förstå att de har tillräckligt med mat för att bli riktigt mätta, nöjda – och tjocka. Medan alla nordkoreaner tvingas arbeta på fälten – och ändå inte får ihop mat för dagen.

Vilken otur.

6 reaktioner på ”Oerhört okunnigt om Nordkorea”

 1. Hon borde åka till Cuba också för att få perspektiv. Cubas lösning är: avreglering, samt leta upp en outnyttjad yta, odla och behåll vinsten från skörden 🙂

 2. Danneskjöld

  Tack för artikeln. Journalisten(?) intervjuades av Lotta Bromé igår och jag häpnade framför radion. Nästintill euforisk över att rapportera från Nordkorea var det i stort sett enbart lovord över det hårt arbetande nordkoreanska folket som förmedlades från den entusiastiske korrespondenten som glatt sade att hon får röra sig helt fritt och intervjua vilka hon ville.
  Det lät som att tom en vänsteretaist som Bromé reagerade över den verklighetsfrämmande beskrivning hon fick höra.

  SR/SVT upphör aldrig att överträffa sina tidigare idiotier.

 3. Joakimm Thorén

  Sarkasmen passade in väldigt bra, skrattade högt :D! Det måste vara uppenbart för samtliga att åtminstone någonting har gått fel – för Nordkorea är knappast det värsta landet, vädermässigt, att skörda i. Kanske det är smygkapitalister som inte arbetar lika hårt ute på fälten som sätter käppen i hjulet…?

 4. Visst både kan och ska man skratta åt idiotin. Men jag känner en avsmak i munnen inför det faktum att endast två bloggar länkar till artikeln – mises.se och Hans Engnell, redaktör för tidningen Nyliberalen . Med andra ord: endast nyliberaler/libertarianer verkar förfasas över denna rapportering. Tar andra det med ro? Håller de helt enkelt med? Är det ”inget nytt”? Det är nästan mer fruktansvärt än artikeln i sig.

 5. Man ska veta att en stor del av journalist kåren är smyg-kommunister som sitter och funderar på hur de ska kunna marknadsföra kommunismen och socialismen i nysminkad variant.

  Feminsim och miljörörelsen är varianter på samma socialist tema.

  De korrumperade vänster journalisterna ska snart gå i pension,
  så problemet kommer lösa sig.

  Unga socialiser får naturligtvis möjlighet att komma in men de har inte samma hårda kärna i sig. De har ju fötts efter socialismens kollaps.

  Liberalismen skördar välstånd i världens alla hörn så framtiden ser bra ut.

 6. Ja det finns mycket tragikomik i gammelmedierna. Väl skrivet Per. Frågan är om Margita Boström förstår att hennes nuvarande och framtida åsikter, med ett par svidande penndrag från Per, marginaliserats som totalt enfaldiga.
  Sen finns det tyvärr vimsiga apologeter som fått för sig att de axiomatiskt härledda argument, som vi presenterar och som påvisar omöjligheten med centralplanering, är ogiltiga av den enkla(!) anledningen att NordKoreanerna inte riktigt förstått sig på Socialismen…Skattebetalare har verkligen fått värde för pengarna…en effektiv och upplysande utbildning…hur suckar man effektivt skriftligt?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *