Drick kaffe och lev längre!

SvD rapporterar om ytterligare forskningsrön kring vår kost och vad som får oss att leva längre. Den här gången är det, liksom flera gånger förr, kaffe som är underdrycken. Den ger uppenbarligen 14 år längre liv. Eller mer specifikt: ”minskad risk att dö av hjärtfel, stroke, infektioner och olyckor”. Inte så dåligt för det ”svarta guldet” som vi varje dag stjälper i oss!

Men liksom vanligt är artikeln helt värdelös. Man måste fråga sig om SvD säljer något annat än rubriker.

Man kan nämligen läsa hela artikeln och fortfarande har man ingen aning om hur studien gick till eller vad man mätte. Det enda journalisten låter meddela är att:

Forskarna skriver … att rönen ska tolkas med försiktighet, eftersom kaffekonsumtionen bara mättes vid ett tillfälle under perioden och alltså kan ha varierat med tiden. Det är också oklart vad i kaffet som ökar livslängden.

Jo, det klart att en studie om kaffe kanske inte ger oss total kunskap om vad vi ska äta eller dricka. Men vad var det egentligen forskarna mätte? Och hur? Och vad var syftet med studien? Vad har de kontrollerat resultaten mot? Vilka variabler mättes? Artikeln svarar inte på någon av dessa frågor. Med andra ord är den helt värdelös. Man får faktiskt mer kunskap om man läser den senaste notisen om vad kändisarna bråkat om i Let’s Dance.

Faktum är att sådan här rapportering inte är något annat än pinsam. Hur dumma tror journalisterna att vi är? Och varför undanhåller de oss fakta? Om de nu ska skriva en artikel där de mer eller mindre plankar en vetenskaplig dito, så kan de väl i alla fall meddela det som är relevant. Artikeln blir längre, intressantare och faktiskt värdefull. Som den nu skrivs är den inte mer än skvaller om forskarrön, vilket inte säger oss ett dugg.

Journalismen blir bara sämre och sämre. Och den verkar syfta till att göra oss dummare. Faktum är att om journalister rapporterade snarare än försökte hitta fräcka rubriker (vilket man tycker inte borde vara en journalists uppdrag) så skulle dagstidningarna vara en viktig del av samhället och samhällsdiskursen. Men så är inte fallet. Rapporteringen om ekonomi nämner jag inte ens, för den är under all kritik.

Man kan fråga sig vad som gör att journalister kan förmå sig att skriva sådana här dumheter; hur kan de leva med att bara skriva dumheter (eller snarare: tomheter). Men sanningen är nog dessvärre att journalisterna inte förstår det de rapporterar om. Jag känner inte just den här journalisten, men verkar det inte t o m sannolikt att han eller hon inte fattar ett dyft av den vetenskapliga artikeln? Det vi får rapporterat i SvD är bara en snabb omskrivning av forskarnas pressmeddelande. Om vi verkligen vill veta något om detta så får vi leta reda på originalartikeln och läsa den själva.

8 reaktioner på ”Drick kaffe och lev längre!”

 1. Hur länge får vi vänta på rubriken ”Läs inte dagstidningar och bli smartare”?
  Om vi (jag hjälper gärna till) startar en Nyhets tidning (utgiven veckovis till att börja med) med alternativ, frihetlig rapportering, hur tror ni det skulle gå?

 2. HQ, jag har haft precis samma tanke i säkert 15 år. Hade det inte varit fantastiskt om man kunnat göra en nyhetstidning med nyheter (helt klart en ny nisch)? Kanske även med frihetsinriktning, vilket kunnat vara en ögonöppnare för en hel del…

 3. Har faktiskt haft liknande idéer ett tag också. Här i Spanien finns en online-tidning, Libertad Digital, som har nyheter med, till viss del, libertariansk och österrikisk inriktning.

 4. Man borde kunna hitta en lite bredare publik genom att recensera (förnedra) det som publiceras i dagstidningar och TV på ett humoristiskt men ändå konsekvent frihetligt sätt. Det känns som ett öppet mål med gott om nya passningar varje dag.

 5. Patrick Sellman

  Det märkliga är att desto högre utbildning befolkningen får desto mer infantil rapportering i media. Knappt hälften av de yngre har de senaste 20 åren utbildat sig på högskola.

 6. Patrick:
  Själva ordet ut-bildning beskriver faktiskt väldigt väl vad det är dagens högskolor sysslar med. Om man jämför med liknande ord som av-bildning och in-billning så är nog ”ut” den mest lämpade prefixen. Att en unge spenderade 5 år på en högskola innan han eller hon skaffade sig ett jobb, är ingen merit i mina ögon. Vem anställer folk för att kryssa i flervalsfrågor på tentor, och vad annars lär man sig på högskolor? Jag ångrar själv de bortkastade åren, jag som trodde att jag skulle lära mig ekonomi där! Men jag kan göra en regression med papper och penna om så behövs, bara nån har relevanta och sanna data att leverera som underlag, och en logisk teori enligt vilken att tolka dem, annars blir ju räkneövningen bara garbage in garbage out…
  (Jag borde ha blivit astronom istället, som jag ville som barn)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *