Socialstyrelsen försvinner! Eller?

Dagens Glada Nyheter mötte mig på en löpsedel:

Nerläggning av Socialstyrelsen ska ge bättre vård och omsorg

Äntligen försvinner en massa byråkrati, privilegier för särintressen, vilket leder till anstormning av nya utövare så att vi genom konkurrens om kunderna kommer få bättre vård och omsorg.

Ja så tänkte jag några sekunder, innan jag landade igen. För så väl kan det väl ändå aldrig vara? Slog upp artikeln på mobilen och fick farhågorna bekräftade. Så här säger utredaren:

I dag presenterar jag förslag som ger staten en tydligare roll i vården och omsorgen. Min utredning föreslår att staten fokuserar på fyra huvuduppgifter. Vi föreslår också att tolv av dagens myndigheter och organisationer ersätts av fyra nya myndigheter som är inriktade på dessa huvuduppgifter:
• Utveckling och spridning av kunskap.
• Inspektion som tryggar bra kvalitet i alla verksamheter.
• Gemensamma IT- och kommunikationslösningar.
• Överblick som ger förmåga att hantera långsiktiga utmaningar.

Det handlar visserligen om en reduktion av antalet myndigheter, men inte om att släppa ifrån sig kontrollen över verksamheten, utan snarare utöka den, enligt detta ”förslag som ger staten en tydligare roll i vården och omsorgen”. Alltså inte decentralisering, avreglering, och förenkling för alternativa vårdgivare. Utan mer centralplanering (”strategi” kallar han det), större organisation, mer samordning, nya IT-system. Eller som Mises skulle beskriva det, ännu mer centralstyrda försök att kopiera en fri marknad.

Det är brist på riktigt goda nyheter.

5 reaktioner på ”Socialstyrelsen försvinner! Eller?”

 1. Borgarna fortsätter att möblera om i sossarnas boning. Heminredning som politisk strategi.

  Socialstyrelsen är en extremt farlig myndighet, på SS-läkarvis. Jag tror att vi har riktiga mardrömmar att se fram emot från det hållet framöver varteftersom ”life science” utvecklas och skapar nya verktyg som kan användas politiskt mot våra kroppar. Kanske särskilt om de blir en av nymoderaternas ”välfärdsstrategiska supermyndigheter”.

 2. Namnförslag:

  • Utveckling och spridning av kunskap.
  Kunskapskontrollmyndigheten

  • Inspektion som tryggar bra kvalitet i alla verksamheter.
  Förhoppningsministeriet

  • Gemensamma IT- och kommunikationslösningar.
  Propagandamyndigheten

  • Överblick som ger förmåga att hantera långsiktiga utmaningar.
  Hälsopolisen (Häpo)

 3. De kommer nog att gå mot mer ”rationell” namngivning. Såg ett CV från en rumänsk kvinna som specificerade att hon hade gått på grundskola #58. Vad respektive myndighet sysslar med är nobodys business. SCB:s myndighetsregister har tydligen 490 poster, i bokstavsordning från ”Alkoholsortimentnämnden” till ”Överklagandenämnden för studiestöd”. Plus de 290 kommunernas myndigheter och landstingen och EU(?). Så det är nog bäst att använda fyrställiga tal för att numrera denna röra…

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *