Rapport från FreedomFest

I lördags, den 12 maj, gick Stockholm FreedomFest för andra gången av stapeln. Även denna gång på Myntkabinettet, lokalen som är fullproppad av bevis på statliga monetära haverier, inte helt olikt dagens situation.

Strikt talat är FreedomFest inte ett mises.se-evenemang, men det finns ju personkopplingar. Liksom förra året var mises.se representerat i form av Klaus Bernpaintner och Joakim Fagerström.

Den röda tråden på FreedomFest i år var hur Staten på olika sätt förstör civilsamhället och människors ansträngningar mot utveckling, civilisation och välstånd.

Först ut bland talarna var Bo C. Pettersson från Barnens rätt till föräldrarnas tid. Hans budskap var att staten genom ekonomiska incitament (särbeskattning av makar) och långtgående statlig propaganda mer eller mindre tvingar föräldrar att lämna in sina små barn på institution medan de själva arbetar för att dra in skatt till staten. Man har skapat ett ”dagistvång”.

Efter Pettersson fick vi höra Jonas Himmelstrand från ROHUS, numera politisk flykting i exil på Åland efter trakasserier och förföljelser från Uppsala kommun. Han visade resultat som kan te sig förvånande för den oinsatte, till exempel att barn som hemundervisas av föräldrar visar bättre resultat än normalbarnet i en vanlig skola, även om föräldrarna inte är särskilt högt utbildade. Det hela tycks också vara självreglerande såtillvida att föräldrar som är ”extremister” (vad det nu är) inte tenderar att ha tid att undervisa sina egna barn. Hemundervisande föräldrar är ofta entreprenörer och fritänkare. Det är oftast inga problem för hemundervisade barn att kommunicera med statligt skolade barn, så länge som de hemundervisade barnen kommer ihåg att använda sig av enkla ord och korta meningar.

Nästa man till rakning skulle varit en kvinna, Tanja Bergkvist. Men hon var tvungen att utebli på kort notis och ersattes därför av Hans Palmstierna som förklarade hur det pyramidspel vi kallar pensionssystemet är uppbyggt. Efter hans utmärkta presentation var det nog en och annan som insåg att det är bäst att börja spara själv om det ska bli någon guldkant på de gyllene åren.

Föredraget innan lunch behandlade Staten och maten. Av någon anledning får inte ens det vi äter vara i fred från pekpinnar. Doktor Annika Dahlqvist är känd för sina kostråd enligt LCHF, vilket ungefär innebär matpyramiden upp och ned. Så får det inte gå till enligt myndigheterna, då blir man av med jobbet. Många hade frågor. Nu kan man äntligen äta smör och ägg med gott samvete, men låt bli kolhydraterna. Typiskt att lunchen innehöll pasta…

Efter lunch var det Klaus Bernpaintners tur. En snabb genomgång av hur nationalekonomin bröt samman. Det skedde kring tiden för den keynesianska revolutionen. Staten tog över nationalekonomin och gjorde den till ännu ett verktyg i sin arsenal för att suga ut befolkningen. Givetvis med oräkneliga finanskriser och onödigt lidande till följd.

Professor Claes Johnson berättade sedan en parallell historia om natuvetenskapens sammanbrott. Det skedde runt år 1900 i och med att staten gjorde även naturvetenskapen till sin. Resultatet blev ”Big Science” vilken till exempel resulterade i sådana fina saker som atombomber, obegriplig relativitetsteori och klimatalarmism. ”Pingvinlogik” är den gemensamma nämnaren.

Rick Falkvinge som grundade Piratpartiet gästade FreedomFest och berättade om det allt mer omfattande spionerandet på medborgarna. Om du inte har något att dölja behöver du inte frukta, brukar det ju heta. Om du inte har något att dölja behöver du inte heller låsa dörren när du går på toaletten, enligt samma brist på logik. Det påstådda behovet att värna ”intellektuell egendom”, bekämpa terrorism och maffian är de ultimata förevändningarna för att bygga upp övervakningsstaten.

Avslutningsvis talade Joakim Fagerström och sågade utan omsvep Det Allra Heligaste, nämligen själva demokratin. Han visade på hur orimlig den demokratiska idén är eftersom den faktiskt innebär att vi inte äger oss själva. Dragen till sin spets innebär demokratin att andra människor har bestämmanderätt över dig, dina pengar och dina barn. Kan det verkligen vara rätt? Som väl är tycks det inte vara hållbart i längden.

Besökarna kom från många olika delar av landet, och åldrarna var blandade. Den yngste deltagaren var 15 år, hade själv hoppat på en buss från sin hemort klockan 04.30 för att komma till FreedomFeset. DET är hängivenhet till frihetens sak, och det ger hopp!

Stämningen var god under hela dagen, och besökarna verkade mycket nöjda. Som mest var där 90 besökare, vilket är klart fler än förra året. FreedomFest visar att framtiden är ljus.

Kom ihåg: Verkligheten vinner alltid i längden.

12 reaktioner på ”Rapport från FreedomFest”

 1. Jag var tyvärr inte närvarande men är mycket nyfiken på om Claes Johnson verkligen menade på att att den speciella och allmänna relativitetsteorin är felaktig?

  För den som behärskar elementär matematik går det ju att härleda hur lätt som helst.

 2. @Steffo, vi hoppas få upp filmerna efter helgen. Sen är det bara att sprida dem.

  @Jonas, den speciella teorin är visserligen enkel att matematiskt härleda utifrån de sedvanliga antagandena. Men hur meningsfull är teorin om antagandena är fel? Det är det som Claes påstår. Han menar att det är ett fall av ”Penguin logic”. Du får se filmen sen när den kommer upp. Du kan också se på CJ:s blogg där det finns mycket information om hur han ser på saker.

 3. Roligt att Freedomfest bjöd in en alternativ fysiker, men jag tror inte att Misesinstitutets framtid ligger i att ifrågasätta modern fysik.

 4. Lite speciellt att allt har brytit samman men ändå har allt blivit bättre.
  Jag kan rekommendera denna bok för dem som tycker om att vara optimister:
  http://www.johannorberg.net/?page=nmsv
  Demokratin är inte perfekt med det bästa som människan har skapat.
  Demokrati + medborgerliga rättigheter är en bra kombination.
  Mvh
  Per

 5. Nej PerKQ.

  Demokrati är långt ifrån det bästa som mäniskan skapat. Vi har gått i genom och förklarat detta otaliga gånger.
  Har du något argument för detta befängda påstående?

  Alla nämnvärda filosofer från Grekerna och framåt har talat illa om Demokrati med undantag av JJ Rosseau, men även han var mer än lite misstänksam…
  Demokrati är inte förenligt med medborgerliga rättigheter. Om du nu tycker det kan du säkert förklara varför…

 6. Freedomfest 2012 var dunder. Jag uppskattade närvaron av Professor Claes Johnson då just einstein och e=mc2 har varit en av 1900 talets stora historier.

  Framför då einstein, en förspråkare av fred enl. sägnen, men utövade påtryckningar för att få kärnvapen i händerna på dom enda galningarna i världen som faktiskt använt dom.
  Lägg till öppnandet av det första universitetet i israel tillsammans med chaim weizmann.
  En stat som för övrigt var det första som sanktionerades av FN när dom slog upp dörrarna 1948.

  Vad skulle detta ha att göra med den österrikiska skolan att göra? Eller relativitets teorin?
  einstein är Galjonsfiguren, Kungen, Marknadsföraren. Det märks eftersom Lorentz och Poincare inte omtalas alls i dessa sammanhang, i den publika beskrivningen.
  Både Lorentz och Poincare hade reservationer, dom utgick från matematik.

  Den österrikiska skolan beskriver vad som händer när man schablonmässigt tar in skatter (och värre, filar på pengamängden). Konsoliderin och en onaturlig omallokering av resurser skapar svängningar, boom-bust. Dessa svägningar växer och växer… och växer. Tills, ja..

  Den gemensamma nämnaren är staten som drar in skatt generellt utan att ge något garanterat tillbaka, och där man inte kan tacka nej. När man väl kan göra det är stegit inte långt att fixa med handelsmedlen, pengarna. Så infrastrukturen är där, man har sina 10%. Men man behöver bara 9%.. Vad att göra med denna 1%..? Bygg en väg. Fast den behöver 2%.. så sammanlagt 11% då. Osv osv. Bygg CERN, bygg en bomb, bygg ett imperium. Dett finns ingen möjlighet att stoppa denna rörelse, den är människans natur.

  När du lämnar över resurser till en person för att ta hand om samhället så kommer han ta hand om det. Sitt samhälle. sin familj, sina vänner, grannar, kollegor, älskarinnor(det är därför det blir så dyrt :-D) etc.

  Så hur stoppar man denna våldsamma rörelse? Denna naturliga mänskliga rörelse? Denna del av människans natur?

  Frihet.
  Frihet från stat.
  Frihet att säkra din egen välfärd.

  Det är Fest.

  Hatten av till arrangörerna

 7. Det verkar som många här missförstått den liberala demokratin, det är inget mål det är ett medel. Det är det minst dåliga politiska system människan hittills använt sig av.

 8. PerKQ och Mikael,

  Jag vet inte riktigt om ni tänkt igenom vad ni säger ordentligt… En renodlad demokrati betyder majoritets styre. Det är ett politiskt system där individens suveränitet faller bakom massans kollektiva vilja – och detta normaliseras i våra sinnen genom en uppsjö av propaganda, förskönande omskrivningar och en sinnesförvirrad tro på ”för allmänhetens bästa”.
  Praktiska exempel på renodlad demokrati inkluderar;

  – 51% av en godtycklig grupp kan råna 49%.
  – Två vargar och ett får funderar på vad som ska stå på midddagsmenyn.
  – Hitlers aktiviter blev berättigade genom den demokratiska processen.
  – En gruppvåldtäkt.

  Jag kan inte tro ni skulle kunna stödja detta. Eller?
  PerKQ säger sig stödja aggressiva krig mot människor som har en av, Bush eller Obamas utpekade s.k. terrorister i sin midst så kanske…

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *