En begynnande guldmyntfot

Tidningen The State skriver, namnet till trots, intressant om en nyligen antagen lag i den amerikanska delstaten South Carolina (Sydkarolina). Enligt den nya lagen ska guld och silver kunna användas som vanliga pengar. Man kan ju tycka att det inte finns någon anledning för staten att reglera vad som ”får” användas som pengar. Men i denna upp-och-ned-vända värld är det tydligen både rimligt och nödvändigt.

Hur som helst så för detta med sig en hel del saker juridiskt. Om guld och silver är lagligen tillåtna som betalningsmedel så kan ju staten inte längre momsbelägga handeln. Försäljning av ett guldmynt är ju numera att likställa med att ”sälja” en dollarsedel för en produkt. Att det är moms på produkten är en sak, men att samtidigt också ta moms på dollarsedeln omintetgör ju hela anledningen till beskattningen – eftersom skatterna kan ses som att de tar ut varandra. (Detta skulle på ett sätt likna det guldpremiumsystem som tidigare fanns i bl a Frankrike, se Mises Theory of Money and Credit, ss. 377-382.)

Med andra ord: handel med guld- och silvermynt är inte längre momsbelagt i South Carolina, vilket givetvis är goda nyheter. Inte minst som detta i sig mycket väl kan leda till ökad användning av dessa mynt i handel.

Men givetvis ligger en hel del förvirrade tankar till grund för beslutet: 

Legislators had made the argument that they didn’t want to force businesses to take the metals and have to figure out the worth of the coins from one day to the next and amended the bill to remove such a requirement.

Nej, varför skulle säljare tvingas värdera det de får i utbyte? Den som känner till monetär teori vet ju att det inte finns något fast eller stabilt värde i pengar, vare sig dessa består av nedsmutsade papperslappar med statlig stämpel eller är mynt i guld. Om pengars värde vore stabilt (vad nu detta kan tänkas betyda), så skulle inga priser röra på sig. Inte heller skulle folks preferenser kunna förändras, annat än om motsvarande preferensförändring också sker så att tillgång och efterfrågan är exakt densamma. Och sådan är ju inte världen.

Däremot får man vara glad att även blinda hönor, till och med dem som kacklar i folkvalda parlament, hittar rätt ibland.

 

H/T Per-Olof Samuelsson

7 reaktioner på ”En begynnande guldmyntfot”

  1. Trevliga nyheter! Hur ska de göra för att guldet ska börja omsättas, en tjänst likt den goldmoney erbjuder? En bank med allokerat guld som fungerar likt Riksbankens betalningssystem?

    Så länge dollarn är lagligt betalningsmedel så kommer väl de som betalar att välja att betala med dollar (dåliga pengar) och hoarda guld (bra pengar)

    Kommer vi att se liknande utveckling i Sverige tro?

  2. Jonas, det stämmer. Men det är inte riktigt så enkelt som att dåliga pengar används framför bra pengar. Man bör specificera vad man menar med ”dålig” respektive ”bra”. Greshams lag föreskriver att i konkurrens mellan två valutor, där den ena är artificiellt övervärderad (dålig) och därför konkurrerar ut den som är artificiellt undervärderad (bra). Både Mises och Rothbard har skrivit om detta fenomen.

  3. Aha var kanske lite etatistiskt av mig? 🙂

    Är ju ganska solklart att man behåller det undervärderade och spenderar det övervärderade men jag lockades av en snofsig referens till idén 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *