Austrian Scholars Conference: dag 1

Första dagen av 2012 års upplaga av ASC, Austrian Scholars Conference vid Ludwig von Mises Institute i Auburn, Alabama, börjar närma sig sitt slut. Årets konferens är olyckligtvis ungefär hälften så stor, i antalet deltagare, som förra årets – men det betyder också att det finns goda möjligheter till att lära känna folk och få klargöranden och svar på frågor efter presentationerna.

Eftersom det i år är precis 100 år sedan Mises banbrytande bok (tillika habilitations-uppsats) Theorie des Geldes und der Umlaufsmittel (Theory of Money and Credit) publicerades på tyska. Av den anledningen har en stor del av konferensen tema pengar och kredit, vilket märks framför allt genom att det anordnas fyra specialsessioner med detta tema.

Authors Forum

Morgonen började med det sedvanliga ”authors’s forum”, där författare diskuterar sina nyligen publicerade böcker med österrikisk anknytning. Först ut var Nicolai Foss vid Köpenhamns handelshögskola och Peter Klein vid University of Missouri, som precis fått boken Organizing Entrepreneurial Judgment publicerad av prestigefyllda Cambridge University Press. Boken söker skapa en teori om företag mot bakgrund av entreprenörens roll i ekonomin (som den förstås av Cantillon, Knight och Mises), österrikisk kapitalteori, samt transaktionskostnader.

Därefter presenterade Grove City Colleges Jeffrey Herbener en av Misesinstitutet nyligen utgiven samling essäer om tidspreferens och ränta: The Pure Time Preference Theory of Interest. Boken innehåller essäer av Rothbard, Fetter, Garrison m fl och söker efter en teori om ränta till fullo baserad i tidspreferens.

Ubiratan Iorio introducerade därefter sin bok Action, Time and Knowledge – the Austrian School of Economics på ett något oförståbart sätt (tyvärr). Och sedan diskuterade den alltid underhållande Gerard Casey sin nya bok Libertarian Anarchy: Against the State. Bokens titel är tillräckligt informativ och dess första kapitel, med rubriken Death and Taxes, är en historisk genomgång av statens fasansfullhet.

Hayek Memorial Lecture

Nicolai Foss höll konferensens första ”keynote” – och gjorde ett strålande jobb. Han bjöd på en resa genom den österrikiska kapitalteorins förlovade land och vi fick följa med från konjunkturcykelteorin ned till det Foss kallar ”microfoundations” via entreprenören till företagets roll i ekonomin och återigen upp via kapitalstrukturer till makroekonomi. Foss är en oerhört påläst och vittläst akademiker som publicerat en bra bit över 100 akademiska artiklar samt ett gäng böcker. Joe Salerno, som introducerade talaren, nämnde att Foss utan tvekan är Europas mest publicerade ”österrikare” – om inte världens.

Symposium on the Centennial of The Theory of Money and Credit 1

I ett mycket underhållande och teoretiskt både djupt och välunderrättat seminarium diskuterade Guido Hülsmann tillsammans med sina doktorander (tror jag) Eduard Braun och Amadeus Gabriel den misesianska monetära teorin samt en historisk återblick. Ett mycket intressant seminarium som avslutades med 20 minuter av frågor och svar, där frågorna var av förvånansvärt hög kvalitet. Mycket lärorikt!

Resten av dagen bestod av ytterligare en uppsättning seminarier samt en Memorial Lecture av alltid intressanta David Gordon. och snart blir det middag och eftersnack. Fler rapporter från konferensen kommer under/efter morgondagen.

 

För att se bilder från konferensen, se här. För att se Memorial Lectures (som streamas online), gå till Mises TV. Konferensprogrammet hittar du här.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *