Från minarkism till anarkism?

När vi ändå firar Murray Rothbards födelsedag kan det vara en god idé att påminnas om Murrays idéer. Även om det knappast finns en väg från minarkism till anarkism, och även om denna (dessa?) väg förmodligen tas motvilligt av många minarkister (för de flesta anarkister har en gång varit minarkister, men det är sällan tvärtom), så vill jag dela med mig av detta inlägg hämtat från det amerikanska Misesinstitutets forum.

Eftersom debatten mellan minarkister och anarkister ofta blir hätsk (inte minst för att båda sidor anser sig ha rätt och därmed att ”de andra” måste överta ens egna åsikter) så är det värdefullt med en sådan här lista – för bägge sidor. Varför? Helt enkelt för att anarkister kan (möjligen) lära sig att hantera dessa frågeställningar, medan minarkister måste finna egna svar till dessa frågor. Det senare gäller alldeles oavsett om man är absolut motståndare till en statslös ordning eller tycker att det verkar intressant men inte tror att det kan fungera: i den förra bemärkelsen måste man ha bra, logiska svar som bestyrker staten (men bara den lilla, inte den lite större); i den senare kan dessa frågeställningar och implicerade svar skapa en förståelse för ”den andra sidan”.

Det ursprungliga inlägget heter ”From Minarchism to Anarchism in Ten Easy Steps: A Guide for Constitutionalists”, vilket jag lånat och gjort till rubrik för det här inlägget. Det specificerar tio artiklar som (tror jag) är tänkta att ”hjälpa” konstitutionellt orienterade minarkister att ”ta steget” till anarkism. Men som jag skrev ovan så är frågeställningarna lika viktiga för den som inte alls är intresserad av att ta ett sådant steg – för frågorna kräver fortfarande svar.

Artiklarna följer nedanför ”vecket”.

1. The Public Sector, III: Police, Law, and the Courts – Murray Rothbard (alternativt: Police, Courts, and Laws – on the Market – David Friedman)

2. The Myth of the Rule of Law – John Hasnas

3. The Private Production of DefenseHans Hoppe

4. The Production of Security – Gustave de Molinari

5. Chaos Theory – Robert Murphy

6. No Treason: The Constitution of No Authority – Lysander Spooner

7. Fallacies of the Public Goods Theory and the Production of Security – Hans Hoppe

8. Market Anarchism As Constitutionalism – Roderick Long

9. Do We Ever Really Get Out of Anarchy? – Alfred Cuzán

10. Libertarian Anarchism: Responses to Ten Objections – Roderick Long (Audio)

Listan verkar till en stor del vara inriktad på att diskutera just den del av staten som anarkister har avskaffat men som minarkister behåller (i deras respektive teoretiserande): ”inre och yttre försvar”. Men det finns kanske även andra frågor som borde tas upp i en sådan här lista?

Det vore intressant att höra vad mises.se:s läsare tycker om dessa artiklar – och om det finns förslag på en bättre uppsättning sådana. Eller – vilket också vore intressant – en lista över artiklar som argumenterar för fördelarna med minarkism över anarkism. Skriv gärna i kommentarerna!

2 reaktioner på ”Från minarkism till anarkism?”

  1. Nr 10. är översatt och publiceras förmodligen inom kort. Har läst det flesta andra också och kan aldrig irra mig tillbaka mot minarkism.

    Mina glasögon är fläckfria.

  2. Sebastian Lundh

    Jag har inte läst någon av artiklarna, så jag vet inte om detta tas upp, men vad gör man när det finns fundamentala meningsskiljaktigheter om vad som ÄR rätt? Vad gör man när någon anser att abort är mord, men någon annan anser att det inte är det? Hur gör man när någon anser att våldtäkter på kvinnor som klär sig på ett visst sätt inte räknas? Finns det någon särskild artikel som behandlar det ämnet?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *