”Tröttsam nyliberal” om lönefrågan

Idag skriver undertecknad på Newsmill ett inlägg i lönefrågan med specifikt fokus på varför vissa grupper nästan helt stängs ute från den svenska arbetsmarknaden. Utgångspunkten är en sund ekonomisk analys snarare än en politisk, men det hindrar ju inte kommentatorer att omedelbart avfärda såväl mig som mina argument med att det bara är ”ännu en tröttsam nyliberal”. Att jag knappast skulle kalla mig nyliberal är väl irrelevant för sådana ”kritiker” (mer om nyliberalismen här och här).

Artikeln heter Höga löner ökar arbetslösheten bland invandrare och ungdomar, vilket givetvis är redaktionens dito. Själv kallade jag den ”Hög tid för fri lönesättning”, men det kanske gjorde det alltför tydligt vad jag efterfrågar.

Hur som helst så är det på tiden att någon lyfter frågan från det vardagspolitiska käbblet och tar upp vad ekonomisk teori faktiskt säger om resultatet av arbetsrätt och trygghetssystem. Hur politiskt inkorrekt det än må vara.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *