Hallå, etatistvänstern – läs detta

”Debatten” på Dala-Demokraten Kulturs hemsida (mer här) – och, antar jag, i tidningen – föranleder upprepning av dessa två citat med likartad mening. Anledningen? Helt enkelt för att vissa av debattörerna uttalar sig i stora ord men i allt väsentligt saknar både öppna ögon, perspektiv och kunskap. Det är inget problem att vara ignorant, men det är ett problem att för full hals skrika ut åsikter som är illa underbyggda.

Som Rothbard skriver (”Anarcho-Communism,” Libertarian Forum, January 1, 1970):

It is no crime to be ignorant of economics, which is, after all, a specialized discipline and one that most people consider to be a ”dismal science.” But it is totally irresponsible to have a loud and vociferous opinion on economic subjects while remaining in this state of ignorance.

Och Mises gav uttryck för samma åsikt (The Anti-Capitalistic Mentality, 1956):

People may disagree on the question of whether everybody ought to study economics seriously. But one thing is certain. A man who publicly talks or writes about the opposition between capitalism and socialism without having fully familiarized himself with all that economics has to say about these issues is an irresponsible babbler.

Man kan säkert (eller snarare: uppenbarligen) vinna en del politiska poänger på att uppvisa total ekonomisk ignorans klädd i politiskt korrekta floskler. Men det är varken ärligt eller aptitligt.

Jag delar gärna med mig av mina kunskaper i ekonomisk teori (en positiv vetenskap, för övrigt). Så istället för att med hatisk blick uttala uppenbara dumheter som att företag automatiskt gör stora vinster på att skära i kostnader och ge kunder mindre för sina pengar, kontakta mig privat så kan vi diskutera igenom logiken i det du vill säga. Jag hjälper gärna till med att formulera åsikten i termer som inte direkt går i strid med vetenskapligt belagda teorier – även om den är i strid med min egen åsikt.

3 reaktioner på ”Hallå, etatistvänstern – läs detta”

  1. Hej Per, inte för att jag vill skapa ytterligare arbete för dig (som redan gör ett storjobb) men detta erbjudande skulle egentligen behöva skickas till varenda tidningsreaktion i Sverige….

  2. @HQ: Ha ha, jo det har du nog rätt i. Den ekonomiska ignoransen är väldigt utbredd, vilket är både synd och skrämmande. Det är precis som Mises hävdade: om folk i allmänhet varit utbildade i ekonomi och således förstod bättre vad det är som händer, så hade samhället sett väldigt annorlunda ut. Och vi hade sluppit en hel del improduktiva och destruktiva ”åtgärder”.

    Men nu är det väl så att det inte endast är utbildning som krävs. Se på t ex USA, där ett gäng nationalekonomikurser krävs vid nästan alla universitet och för i stort sett samtliga kandidatexamina. Men folk förstår inte ekonomi bättre för det! Faktum är att flera av mina vänner blivit både förvirrade och förfärade av att jag sagt att högre minimilöner leder till ökad arbetslöshet, framför allt bland minoriteter och lågutbildade. Samtidigt är just detta ett klassiskt exempel som finns i alla läroböcker som används i nationalekonomiska grundkurser, så att de inte skulle ha hört det (och även fått det bevisat för sig) är nästan omöjligt. Ändå tror de mig inte. Dumheter och ignorans sitter uppenbarligen väldigt djupt inrotade.

  3. Jag är övertygad om att det är det förblindande statliga utbildningväsendet som gör det stört omöjligt att tänka kritiskt och som hämmar människors vilja att ifrågasätta majoritetens påbud. Det där blanka uttrycket man får som gör att man vill ruska om folk som tror på intutade lögner….. Skolan tar död på nyfikenhet och vetgirighet. Jag ser spår av det i mina egna barn även fast de fått lära sig tänka (hemma). Tack och lov har dörren öppnats lite på glänt tack vare era ansträngningar och internet och i mitt fall känner jag att man inte längre behöver vara ensam svensk med radikala tankegångar (klart det funnits fler – men nu finns ett forum!).

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *