Bankrusningen i Lettland

En rolig liten artikel i Aftonblaskan om bankrusningen i Lettland. Några citat som tydligt visar vem som är bankernas snälle farbror och bästaste vän:

På fredagen kulminerade ryktena via sociala medier att Swedbank stod på tur. 26 miljoner kronor togs ut. Nu utreder lettisk polis händelsen, då den formen av rykten är brottsliga att sprida.

Vilka praktiska lagar för banker som bedriver systematiskt bedrägeri. Om de inte sysslade med bedrägeri spelade det naturligtvis ingen roll hur mycket rykten som sprids, de skulle alltid kunna ge tillbaka folk deras egna pengar när som helst.

– Det är naturligt att den här typen av rykten inte är något positivt. Nu jobbar vi vidare med att få ut pengar till bankomaterna, samarbetar med svenska och lettiska myndigheter och ser till att ha personal vid våra kontor som kan bemöta kundernas frågor, säger Thomas Backteman.

Hm. Vilka ”myndigheter” är det som kan tänkas hjälpa till med att få ut pengar till bankomaterna? Kan det vara myndigheterna som har tryckpress och är ”lender of last resort”?

FI: ”Bankerna mår bra”. De svenska storbankerna uppges vara mycket välskötta. Finansinspektionen tvingades gå ut i lettisk tv och försvara Swedbank.

När gick livsmedelsverket senast ut och försvarade den lokala pizzerian mot elaka rykten om ”råttan i pizzan”?

Ah, den som ändå var bank.

DN1 DN2

4 reaktioner på ”Bankrusningen i Lettland”

  1. Mycket klargörande! Vi vet ju redan att journalister har den minst sagt imponerande förmågan att skriva saker med uppenbara implikationer – utan att själva inse vad det är de skriver. Delvis är det givetvis ideologiska skygglappar, men delvis är det säkert någon slags tro på illusionen att man inte kan dra slutsatser utan att inkludera värderingar. Det senare är ett ganska uppenbart resultat av att journalistiken och media är helt beroende av den stat de ”granskar” för sina nyheter – att kritisera densamma eller att dra slutsatser av uppenbara fakta (som man redan rapporterar) blir att bita sig själv i svansen.

    Bra att du visar svart på vitt hur det ligger till och vad det är som egentligen skrivs! Om ingen ser att kejsaren är naken trots att ingen ser några kläder, då måste någon påpeka det uppenbara. Annars förblir endast illusionen.

  2. Ja, det är ett bra bevis för ”common sense” kan ställa till med…

    Derbyt så inarbetat att bankerna ska kunna leka med folks pengar att man är kritisk mot att människor tar ut sina pengar. Oavsett om ryktet det baseras på är sant eller inte så är faktum att en sund bank ska klara att hålla sina löften. Nu anser man inte längre det, så staten lovar istället så banken kan leka lite mer…

  3. Pingback: Finansinspektionen ljuger? | dave1bs

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *