”Experter på tvärs med riksbanken”

Exempel på idiotrubrik från dagens tidningsskörd. Varför idiotiskt? Därför att man tar självutnämnda experter på allvar och ställer dem mot självutnämnda bestämmare, som om deras motstridda åsikter spelar någon roll i verkligheten. Dessvärre har bägge inflytande på hur mycket vår tid är värd – räntan. Är det inte dags att sluta lita på alla dessa ”experter” och istället låta räntan sättas av dem som faktiskt är beroende av den och som riskerar sin egen egendom på sina uppskattningar? Istället har vi folk med (antar jag) läshuvud (dock inte särdeles mycket kunskap eller kompetens) och politiskt inflytande som bestämmer vad räntenivån ska vara.

Det intressanta i allt detta är frågan varför vi har en riksbank. Den frågan ställs aldrig. Samtidigt var ett av Karl Marx tio specifika krav för att införa kommunismen att… just det – införa en centralbank för statlig kontroll över valuta och räntor!

Marknaden kan ta hand om räntesättning lika lite som den kan bestämma priset på något annat. Men oavsett om man tror att det kan fungera eller ej – kan verkligen politiskt utsedda experter vara bättre?

1 reaktion på ””Experter på tvärs med riksbanken””

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *