”Frimarknadsextremism” på Handels

Det finns ett program på Handelshögskolan i Stockholm som heter General Management. Det är ett internationellt program (engelska) som inte är helt fokuserat på ekonomi, utan mer… ja, General Management. I vilket fall som helst ingår det lite nationalekonomi. För denna grupp om 30-40 studenter höll jag idag en snabbkurs i grunderna i österrikisk ekonomi under nästan två timmar. Många av studenterna har tidigare studerat och praktiserat(?) statskunskap, så de hade givetvis en hel del fixartendenser, och omhuldade idéer om imperfekta marknader, optimal omfördelning etc.

Jag gjorde särskilda ansträngningar att hålla budskapet värdefritt i början, för att spara åsikter till slutet. Dock blev jag redan på sidan 1 ifrågasatt huruvida man verkligen kunde kalla den pakistanske pojkens val att jobba i mattfabriken för ett ”fritt val” mellan olika alternativ, ”han har ju inget val”. ”Är detta verkligen rättvist?”

Mest intressant blev det så klart i diskussionen på slutet, när vi hade klarat av grundarbetet. Finanskris, vad är problemet och hur löser man det? Mindre regleringar? Va, du skämtar?

Det förvånar mig ännu hur radikala den fria marknadens idéer är. Till och med på en påstått ”kapitalistisk” institution som Stockholms Handelshögskola.

Evenemanget var mycket trevligt och gav den sedvanliga skörden av en handfull individer som fick upp ögonen för ett nytt sätt att se på världen. Jag vill tacka studenterna på GM programmet för inbjudan och hoppas det kan bli en upprepning.

3 reaktioner på ””Frimarknadsextremism” på Handels”

  1. Trevligt att höra! Skulle behövas lite frimarknadsradikalism även på kandidatprogrammet. Tar emot när man upptäcker att kursboken i internationell ekonomi är författad av Krugman.

  2. Bradley Rimbleus

    Som åskådare, dock inte student i GM, såg jag Klaus göra sin insats och det är alltid bra.

    Det spårade ur för mycket i moraliska värderingar och hur samhället bör ordnas, du han inte ens klart med alla slideshows.

    Bättre att ta det strikt ekonomiska och övertyga där först, så kan de vandra vidare efter det till övriga slutsatser. Eller ta alla frågor och diskussioner i slutet när du gått igenom alla slideshows.

    Sedan är inte jag helt oskyldig heller med mina kommentarer som ”amen!” efter att Klaus sagt att den fria marknaden kan ta hand om allt ;).

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *