Respekt: ”Staten äcklar mig”

Underbar liten bloggpost i självaste Aftonblaskan.

Frascati, Italien: ”Staten äcklar mig. Varför ska jag betala skatt?”

Jag rekommenderar att läsa hela, men här är några pärlor till citat:

Alberto Benedetti, en gemytlig karl på 55 år, lever ett liv som de flesta i Europa nog finner idealiskt. Hans vingård ligger i Albanerbergen söder om Rom. Alberto är utbildad agronom och har arbetat åt FAO, FN:s jordbruks- och livsmedelsorganisation, i Centralamerika, Afrika och Asien.

Han bjuder på ett glas rött vin och rostade mackor dränkta i olivolja från egen produktion. Odlingen har tillhört familjen i femton generationer men vin har producerats mycket längre än så. Han har just visat en trappa som han bygger från källaren upp till restaurangen där han tar emot turistgrupper och lokala festsällskap.

Varje generation gör något. Muren framför villan är 2 500 år. Hans far byggde källaren. Trappan är Albertos bidrag till gårdens utveckling.

Det imponerar inte på moderna ekonomer. Om en man som han föredrar att leva i ett samhälle där varje familj tar hand om sig själv, hur ska då Italiens ekonomi kunna moderniseras? Till slut kanske vi måste fråga oss vad en modern ekonomi är, eller borde vara.

Ett annat problem med alla dessa småföretagare är att de inte betalar skatt. Att småföretagare är svåra att beskatta är ett välbekant fenomen, inte bara här. Men eftersom de är så många i Italien blir effekten på nationens räkenskaper desto större.

Alberto har fem anställda, tre italienare och två rumäner. ”Det är svårt att hitta italienare som vill arbeta på fälten.” Deras lön är 1500 euro i månaden. Alberto skrattar när jag frågar om det är före eller efter skatt.

– Ingen betalar skatt i Italien!

Här, liksom i Grekland, saknar medborgarna förtroende för staten: politiker betraktas som tjuvar och bedragare. Det är ofta en korrekt iakttagelse. När jag frågar Alberto hur han ser på staten tystnar han. Sedan säger han:

– Den äcklar mig.

För Alberto är det en självklarhet att man ska försöka undvika skatt. Det är moraliskt riktigt, anser han.

– ALLA vill smita från skatten! I det här landet har vi två ekonomier, den offentliga och den verkliga. Jag betalar inte mer än absolut nödvändigt.

Visst inser han att statens finanser förstörs och att den offentliga sektorn inte kan ge någon vettig service utan pengar. Men skattesmitning är medborgarens sätt att värja sig mot en rutten överhet.

– Politikerna har varit korrupta ända sedan antiken. Alla är likadana, även kommunisterna.
Varför ska jag betala till dem?

– Italienare har faktiskt ganska gott om pengar.

Vilket hans egen gård vittnar om. Utanför villan står en kraftfull Mercedes.

Komiskt att läsa de upprörda svenska skatteslavarnas kommentarerna under. Snacka om överskott på indoktrinering med därtill hörande brist på probleminsikt. Alberto är intellektuellt överlägsen och en moralisk hjälte. Respekt åt greker och italienare!

3 reaktioner på ”Respekt: ”Staten äcklar mig””

  1. Har länge tänkt skriva en salva mot de som anklagar grekerna för skattesmitande. Vem tusan vill betala skatt när man vet att pengarna går till politikerna och deras polare?

    Jag håller med Alberto. Staten äcklar mig!

  2. hahaha han gor det precis som det ska goras. Varje generation lagger till lite till verksamheten, forbattrar det som behovs nar det behovs. Manga generationers utveckling och forstaelse for jordman, nederbord, sol etc. Know the heaven and earth. Man kan nastan kanna kunskapen. Den fanns innan italien och komner finnas nar italien ar borta. Jag har en arbetskamrat, ung grek, vars familj har oliver. Han funderar pa att borja imortera olivolja. Jag foresprakar det starkt, om inte annat sa for att oljan ar sa mycket battre an nagot annat jag testat 😀 hahaha!
    Btw, jag hoppas kommentaren om skatteslavar inte var riktat till denna sidas slavar or i shall challenge u 2 a fight with fists hahahaha :-D.

  3. Dagens hjälte, helt klart. Italiens småföretagarkultur är något väldigt vackert. Kunskap, kompetens och egendom/mark går ofta i arv. Människors trygghet är decentraliserad, den är deras egen. Nu är (tyvärr) inte alla lika djärva som Alberto, men det finns ändå än bra utgångspunkt för ett sundare samhälle och självständigare individer.

    Det skiljer sig något från Sverige, som man kan se på alla ”duktiga svenskar” i kommentarfältet, där all spontan ordning ska rivas upp och alla ska sälja sin själ till staten. Att inte vilja skatta till blodsugande politiker så att dom kan betala av sina lån till blodsugande banker med dina pengar, det är tydligen hemskt och typiskt för ”lågmoralländer”. Jag förvånas alltid över hur hårt folk går igång när det är dags att recitera floskler och myter till statens försvar. Staten är det bästa som finns, och den svenska staten är bäst av dom alla.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *